„Problema siguranţei naţionale a încetat de mult timp să mai fie doar o chestiune legată de înzestrarea Armatei ori nivelul de pregătire al militarilor. Ea e una complexă, asortată cu complexitatea evoluţiei socio-politice şi geostrategice, implicit a obligaţiilor la care ne-am angajat să fim parte. Asta se vede la o primă privire. Există însă nuanţe, particularităţi de abordare a acestei siguranţe la care nu se face referire decât atunci când contextul o impune. Firesc, s-a vorbit de o necesitate a asigurării siguranţei noastre energetice ori de câte ori au fost ameninţări sau interese în acest sens pe piaţa energiei, de siguranţa alimentară, de atâtea şi atâtea alte expresii ale aceleiaşi reţete de securitate”, a spus senatorul Ioan Deneş într-o declaraţie politică în care a jmai adăugat următoarele:
„De la presă la lupta împotriva corupţiei ori insistenţa de-acum pentru adoptarea pachetului de legi recunoscut sub genericul „Big Brother”, rând pe rând, multe au fost nominalizate ca fiind de maximă importanţă pentru securitatea naţională.
Din păcate, zestrea resurselor naturale a fost prea puţin invocată în această reţetă de securitate. Ea a apărut cel mai adesea ca un element comercial, de piaţă, la capitolul „ceea ce ar mai fi de vândut”. Să nu fiu înţeles greşit, nu mă opun mecanismelor economice sănătoase, ci doar sacrificării interesului românilor cu orice preţ, cel mai adesea, în defavoarea românilor.
Iată de ce pun şi eu acum o întrebare: „Oare nu e şi adoptarea în Parlamentul României a Noului Cod Silvic o chestiune de siguranţă naţională?”.
Ţinând cont de situaţia pădurii româneşti şi a intereselor care o agresează, răspunsul meu e „Fără îndoială că da!”.
Noul Cod Silvic a trecut la Senat şi e în dezbatere spre a primi votul final la Camera Deputaţilor. Aşadar nu intru în detalii despre conţinutul acestuia fiindcă dumneavoastră v-aţi acordat votul şi vă mulţumesc acelora care aţi votat pentru adoptarea lui. Sunt totuşi câteva avantaje ale acestui Nou Cod Silvic care trebuie reamintite: creează posibilitatea legală de a lua măsuri împotriva monopolului pe piaţa lemnului, asigură o valorificare superioară a masei lemnoase, sprijină dezvoltarea rurală prin prelucrarea locală a masei lemnoase, impune transparenţa vânzării şi comercializării lemnului, şi, totodată, întărirea controlului pe întreg circuitul acestuia. Precum se observă, toate avantaje din care pădurea românească are de câştigat. Românii deopotrivă!
Se pare însă că asta nu e pe placul tuturor. Se aude chiar că un mare investitor pe piaţa lemnului românesc s-ar fi manifestat în sensul care ar putea fi tradus astfel: „Dacă Noul Cod Silvic va trece, ne luăm jucăriile şi plecăm!”.
Oare de ce-i sperie într-atât faptul că e vremea ca şi românii să se trezească, să-şi susţină interesele. Or fi ştiind ei! Trag nădejde că şi colegii parlamentari, indiferent de spectrul politic căruia aparţin, să se trezească şi să dea votul de adoptare Noului Cod Silvic. Ar fi un act de luciditate şi responsabilitate faţă de poporul ai cărui reprezentanţi suntem”.
foarte bine
Daca tot sunteti atat de preocupat de Codul Silvic de ce nu-i intrebati pe colegii dvs deputatii PSD de ce nu indraznesc sa iasa la vot odata cu Codul Silvic? Ei sunt cei care il retrag sistematic, in fiecare saptamana de pe agenda Camerei Deputatilor, si nu ceilalti. Si stiti de ce? Pentru ca nu sunt suficienti PSD-isti la vot si se tem sa nu pice la doua voturi ca si anul trecut. S-a intamplat chiar si azi treaba asta. Doamna Pana ce face?
Pai si de ce sa se teama ca pica la vot? Ah, ca nu vor cei de la PNL si PDL sa voteze. Si de ce nu vor? Pentru ca in sfera lor de interese sunt cei care au de pierdut de pe urma noului Cod Silvic. Hai s-o spunem pe aia dreapta domnule Basil!