Forumul Democrat al Germanilor din Bistriţa, Primăria comunei Cetate, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud vă invită la Serbarea câmpenească WIESENFEST, ediţia a XVIII-a, la Petriș, în data de 6 August 2022. Evenimentul va începe la ora 15:00.
Program cultural:
- Fanfara „Harmonie” a Forumului German Bistriţa
- Formaţia de dansuri săseşti „Vergissmeinnicht” din Bistriţa
- Formaţia de dansuri săseşti „Goldregen” din Reghin, jud. Mureș
- Formaţia de dansuri germane „Sonnenschein”din Moinești din Bacău
- Formaţia de dansuri maghiare „Boróka” din Ungaria
- Fanfara de copii din Cetate, jud. BN
- Formaţia de dansuri țigănești „Floare de salcâm” din Budești, jud. BN
- Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc” din Bistrița
- Ansamblul folcloric „Laleaua pestriță” din Cetate, jud. BN
Localitatea Petriş aparţine comunei Cetate, împreună cu Satu Nou, şi se află situată pe valea Budacului, la o distanţă de 12 km est – sud – est de oraşul Bistriţa.
Prima menţiune documentară este din anul 1311. În acest document se arată că existau români pe aceste meleaguri, încă din anul 1260, şi localitatea se numea Sfântul Petru. Între românii din acest sat şi saşii din localitatea Husalserfen de pe Hibelflus a intervenit un proces care s-a judecat la Bistriţa, şi a dat câştig de cauză saşilor. Aceştia au ocupat satul Sfântul Petru şi l-au numit Petresdorf. În anul 1311 regele Carol Robert donează satul comitelui de Bistriţa, Mayus. Satul nu figurează în registrul dijmelor papale, ceea ce presupune că în secolul al XIV-lea era proprietate nobiliară.
Adaugă comentariu