Pe Valea Budacului, de Crăciun, gospodinele pregătesc tot felul de bunătăţi pe care să le pună pe masă printre care şi un preparat denumit „sfănci”. Mai mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus, care au participat la un concurs culinar organizat de Centrul Europe Direct, s-au mândrit cu mâncărurile tradiţionale din zona lor.
Anda Mariana Pop – elevă: „Sfăncile sunt preparate din aluat de pâine. Aşa le zice bunica mea. Sunt foarte simplu de făcut. Luăm aluatul de pâine, îl modelăm şi îl punem în ulei să se prăjească. Cam atât ar fi totul. E un preparat care se mănâncă ca un desert pentru că putem pune pe el dulceaţă, zahăr pudră, ce vrem. Se face mai ales de sărbători când gospodinele fac în cuptor şi mai rămâne aluat fie de pâine, fie de cozonac. Atunci, din el, se fac sfăncile. Nu lipsesc de pe mese sarmalele, cozonacii cu mac şi cu nucă şi plăcinta cu mere, cu brânză dulce, cu stafide. La noi, copiii care merg cu colinda primesc, de regulă, bani sau prăjituri. Cei mai mari, cum e şi fratele meu, primesc aperitiv, prăjituri, cozonaci. Sunt serviţi cu tot ce e pe masă”.
Amalia Ionela Zula – elevă: „La mine acasă, se pregătesc diferite cornuleţe umplute cu dulceaţă de mure. De Crăciun, noi mai avem la masă prăjituri, sarmale, plăcintă, chec, aperitive. Mie cel mai mult îmi plac sarmalele şi checul”.
Alina Lorena Morar – elevă: „Şi la mine acasă, de Crăciun mama face chec. Mai avem aperitiv, sărmăluţe, prăjitură, dar şi plăcintă şi sfănci. Cel mai mult din meniul de sărbătoare mie îmi plac prăjitura şi sărmăluţele”.
Viorica Bălan – profesor de religie la Budacu de Sus: „Nu locuiesc în zonă, dar ştiu de la copii şi de la părinţii lor că, de Crăciun, la Budacu de Sus se fac multe cornuleţe cu care sunt serviţi copiii care vin cu colinda, cozonăcelul, checul care se face foarte rapid şi e mai uşor de preparat, nu necesită atât de mult timp, plăcinta cu ceapă, cu dovleac, iar ca preparate din carne de porc jumările, costiţele prăjite, cârnăciorul afumat sau uscat. Din câte am înţeles eu, sfăncile sunt nişte gogoşi făcute din aluatul de pâine. Pot fi făcute şi de dulce, şi de post. Dacă e de dulce se adaugă şi un ou. Înainte să pună pâinea la cuptor, fac sfăncile acestea, care sunt uşor de preparat. Mai ştiu că nici plăcintele sunt nelipsite de pe masa fiecăruia, iar cornuleţele sunt specialitatea Crăciunului”.
Elena Rusu – profesor la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus: „În zona Budacului, de Crăciun, se mai face checul tradiţional în două culori, plăcinta cu ceapă, cornuleţe în două culori umplute cu gem de fructe de pădure, amestecat cu nucă, cu aluat alb, dar şi cu cacao, sărmăluţe în frunze de varză murată”
Adaugă comentariu