Copiii vor fi întotdeauna copii, dar jucăriile lor s-au schimbat, iar alegerea unei jucării poate fi copleșitoare!
Suntem în permanență bombardați de o multitudine de opțiuni, de la jucării copii cu sunete sau lumini care stimulează simțurile, la produse media digitale cu software și aplicații concepute pentru copii.
În acest articol îți vom oferi un ghid care te poate ajuta să te orientezi pe rafturile magazinelor de jucării copii. Cele mai bune jucării sunt cele care se potrivesc cu dezvoltarea și abilitățile copilului și încurajează dezvoltarea de noi abilități.
Înapoi la elementele de bază: Categorii tradiționale de jucării
Simbolică/simulare – Prefacerea folosind anumite jucării care reprezintă figuri (cum ar fi păpuși, animale și figurine de acțiune) și jucării copii care reprezintă obiecte (cum ar fi alimente, mașini, avioane și clădiri) poate ajuta copiii să folosească cuvinte și povești pentru a imita, descrie și face față emoțiilor și evenimentelor de zi cu zi. Imaginația este cheia! Jocul imaginativ este o parte importantă a dezvoltării emoționale și sociale a copilului.
Motricitate fină/aptitudini adaptative/manipulative – Copiii pot învăța să rezolve probleme cu unele jucarii copii tradiționale (cum ar fi blocurile, formele/modelele, puzzle-urile și trenulețele). Aceste tipuri de jucării încurajează abilitățile motorii fine și pot îmbunătăți dezvoltarea limbajului și a creierului. Unele dintre aceste jucării pot dezvolta, de asemenea, abilități matematice timpurii.
Artă – Calitatea înaltă nu înseamnă că trebuie să fie scumpă. Lucrurile simple, cum ar fi cutiile de carton sau caietele de hârtie, îi pot face fericiți pe cei mici. Cărțile de colorat, creioanele colorate, markerele, plastilina, autocolantele pot fi cadouri excelente pentru a dezvolta creativitatea și a ajuta la îmbunătățirea abilităților motorii fine.
Limbaj/concepte – Multe jucării copii tradiționale sunt acum disponibile în versiuni digitale, deși noile jucării sunt adesea construite pentru a înlocui interacțiunea umană. De exemplu, un ursuleț de pluș poate citi o poveste cu voce tare sau un joc de societate poate fi jucat pe o aplicație cu jucători virtuali. Cu toate acestea, interacțiunile umane reale sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea unui copil. Jucăriile digitale nu ar trebui să înlocuiască niciodată jocul față în față. Jocurile tradiționale de cărți și de societate (nu jocurile video sau aplicațiile) și chiar și cărțile și scrisorile de jucărie pot crea oportunități pentru ca tu și copilul tău să interacționați și să vă distrați împreună.
Motricitate grosieră/fizică – Jucăriile care includ activitate fizică (cum ar fi joaca cu mingi, jucăriile de împins/ tras, jucăriile de călărie și triciclurile) pot contribui la dezvoltarea fizică și pot îmbunătăți autoreglarea și interacțiunea cu colegii, deoarece trebuie să negocieze regulile care sunt de obicei prezente atunci când copiii se joacă împreună.
Sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când cumperi jucării:
Fii sceptic (îndoielnic) în privința etichetelor jucăriilor care pretind că sunt „educative”. Adevărul este că cele mai multe tablete, jocuri pe calculator și aplicații care sunt promovate ca fiind „educaționale” nu sunt cu adevărat „educaționale”. Majoritatea aplicațiilor „educaționale” se concentrează pe încurajarea memoriei, cum ar fi alfabetul și formele. Aceste abilități sunt doar o parte a pregătirii pentru școală. Abilitățile care sunt cu adevărat necesare pentru a învăța și a reuși la școală (și în viață) includ controlul impulsurilor și al emoțiilor și dezvoltarea gândirii creative și flexibile. Acestea se învață cel mai bine prin joc social și nestructurat cu membrii familiei și cu prietenii. Cercetările sugerează că jucăriile digitale, cum ar fi tabletele, pot întârzia de fapt dezvoltarea socială a sugarilor și a copiilor mici, deoarece acestea nu includ expresii faciale, gesturi și vocalize din viața reală.
Fii conștient de faptul că unele jucării copii pot promova stereotipurile rasiale și de gen. La fel cum jucăriile s-au schimbat de-a lungul timpului, la fel s-au schimbat și percepțiile noastre cu privire la ceea ce fac „fetele” și ceea ce fac „băieții”. Toți copiii trebuie să aibă posibilitatea de a explora diferite roluri de gen și diferite stiluri de joc. De exemplu, cărți pentru copii sau puzzle-uri care prezintă bărbați și femei în roluri diverse, fără stereotipuri de gen (de exemplu, tați care stau acasă, mame care lucrează, asistente medicale, femei polițiste). Încearcă să ai o varietate de jucării din care copilul tău să aleagă, cum ar fi păpuși, mașini, figurine și blocuri.
Limitează timpul petrecut de copii cu jocuri video și jocuri pe calculator. Timpul total petrecut în fața ecranului, inclusiv timpul petrecut la televizor și la calculator, ar trebui să fie mai mic de 1 oră pe zi pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani și ar trebui evitat pentru copiii cu vârsta sub 2 ani. Copiilor sub 5 ani ar trebui să li se permită să joace jocuri video și jocuri pe calculator adecvate dezvoltării și cel mai bine ar fi să o facă împreună cu un părinte sau cu o persoană care are grijă de ei.
(A)
Comentarii recente