Actualitate

Shared space, garaje semideschise, zone de loisir pentru Independenței Nord

Zona Independenței Nord din Bistrița urmează să fie modernizată prin reamenajarea spațiilor verzi, a străzilor, zonelor pietonale, a locurilor de joacă, a punctelor de colectare a deșeurilor, a zonelor comerciale și parcărilor, iar în acest sens Primăria Bistrița a scos la licitație pentru 167.000 de lei (peste 200.000 lei cu TVA) serviciile de elaborare a documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții ”Regenerare urbană a spațiilor publice degradate – zona Independenței Nord”.

Proiectul vizează realizarea unui spațiu public care, ”prin calitatea dezvoltării sale arhitecturale, estetice, peisagistice și funcționale” să satisfacă nevoile și exigențele utilizatorilor săi, locuitorii municipiului Bistrița.

Conform anunțului postat pe site-ul de licitații publice, se dorește îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a factorilor de mediu în cartierele cu mari ansambluri de locuit construite în intervalul 1960-1989 în municipiul Bistrița printr-o reamenajare a spațiilor verzi, a zonelor pietonale, a străzilor, a locurilor de joacă, a punctelor de colectare a deșeurilor, a zonei comerciale și a parcărilor.

În urma proiectului de regenerare urbană se vor contura următoarele funcțiuni:

 • zone de tip ”shared space” prin reamenajarea/ reconfigurarea străzilor urbane/ aleilor: Octavian Goga, Salciilor, Soimilor si Tineretului. Acestea vor fi transformate in zone de tipul ”shared space” pentru circulația bicicliștilor și a pietonilor și accesul motorizat, situații de urgență, aprovizionare, inclusiv marcaje pentru persoanele cu dizabilități. Zonele shared space vor avea același nivel de calcare, se vor elimina diferențele de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuare) și spațiul pe care este permisa circulația auto.
 • zone pietonale (trotuare), se vor include măsuri pentru persoanele cu dizabilități (dale tactile pentru ghidare și orientare nevăzători)
 • piste de biciclete și garaje semideschise, cu acoperiș și/sau fațade verzi și cu panouri fotovoltaice
 • zonă verde de loisir și relaxare adaptate pentru diferite tipuri de utilizatori – copii, adolescenți, adulți, vârstnici, persoane cu dizabilități
 • zonă de adunare/ adăpostire – sub forma unor construcții pavilionare de mici dimensiuni, acoperite
 • zone de agrement – diferite sporturi nedistructive – fitness, jogging, jocuri, ciclism
 • zona de joacă pentru copii – se doresc instalații de joacă creative, incluzive și ecologice
 • zona pentru animale de companie
 • zona de colectare a deșeurilor/ gospodărească/ administrativă

Termenul limită pentru depunerea ofertelor 3 noiembrie 2021 pentru suma de 167.866,50 lei.

19 comentarii

  • Din ce se aude au cumparat statie de asfalt si se va asfalta. Gazul prin Anghel Saligny si apa la fratele lui Raducu care va da clanta. Cam pe aici suntem, nu primaria e de vina ca nu aveti apa. intrebati la PSD ca ei au Aquabis.

  • Apa si canal la AquaBis, sub conducere PSDista, care stie doar sa zica NU! Pentru asfalt, daca strada nu e in intregime in domeniul public, cearta-te cu vecinii.

  • Din păcate aici nu sta treaba chiar așa. Utilitățile sunt în seama primăriei, respectiv Primăria Bistrița are datoria asigurării utilităților pentru locuitorii municipiului și a localităților componente. Lucrările de investiții se fac prin Aquabis întradevăr dar primăria Bistrița poate oricând să majoreze capitalul social al Aquabis (că doar e acționar și are reprezentare în consiliul de administrație) țintit pentru introducerea apei potabile și canalizării pe o anumită stradă sau străzi. Locuitorii unor comune au apă și canaliozare în timp ce în Mun. Bistrița……….locuitorii iși fac aducțiuni pe banii lor. Aquabis are responsabilitatea efectuării lucrărilor din Masterplan și mentenanță. La comune se poate…..Primăria Bistrița ce responsabilități are?

  • suntem plini de englez la gura!!! nu mai putem vorbi roamaneste chiar deloc? nu se pot denumi aceste proiecte in limba roamana? ce ne tot dam atat de intelectuali? hai sa fim romani si sa vorbim limba romana stimati domni din institutii romanesti! mai lasati aceste englezisme, frantuzisme…..spuneti-le pe romaneste!

  • Actionarul majoritar la AquaBis este Consiliul Judetean, deci pot sa majoreze capitalul linistiti, ca si Bistrita tot in Bistrita-Nasaud se afla. Du-te si te cearta cu Raducu ca nu e in stare sa asigure apa si canal in resedinta judetului. Asta e responsabiltatea CJ. Hai, fuguta.

  • N-ati fost in stare sa asfaltati Decebalul cat a fost carantina si strazile orasului erau pustii. N-ati fost in stare sa asfaltati gen. Grigore Balan cat a fost carantina. Acum ca e si scoala si multe masini acum se blocheaza strazile …. multa minte aveti si voi.

  • Absolut de acord cu Cosmin. Cei ce folosesc expresii în limba engleză, pe lângă că au impresia că sunt interesanți, au un vocabular sărac al limbii române și un nivel scăzut de cultură generală. Nu au nici cultură politică pentru că se adresează oamenilor care i-au votat și aceștia (în marea lor majoritate) nu îi înțeleg.

  • Lasați naționalismul ăsta grețos că vă fac ăștia la vocabular oricând! Nu aveți voi comentarii aici câte biblioteci au citit ăștia :)) Am auzit că pe la Posmuș și pe la ADI Deșeuri nu prea se folosesc termeni în engleză, încercați acolo

 • Da ce vrei , frate , vrei zone loisir si zone shared space ? Mai trebuie sa platiti multe impozite si taxe , iubite frate intru Hristos. Altfel , cam multe zone , intr-o zona si asa micuta… Poate ar trebui sa fie numite „zonute”.

 • Sună foarte bine! Așteptăm rezultatul final, care, din câte se pare, va fi spectaculos! Era și timpul pentru aceste lucrări,,, Felicitări și spor în toate!

 • Frate ! Blocul ăla din poză este mai urât decât dosul pușcăriei de pe deal. Bleah ! Ce cetățeni onești pot locui în pușcăria aia ?

 • De ani de zile sunt depuse documente pentru rebilitare termica la Bl 60 B-dul Independentei , bloc in care locuiesc si parintii d-lui deputat PSD Suciu dar nu s-a miscat nimic . Poate se face pe un mandat de primar liberal.

 • Ăla e urât? Ia du-te pe Arțarilor, să vezi acolo pușcării.
  Ăștia pe Independenței în apartamente măcar au spații decomandate, ăia amărâții pe Arțarilor stau în locuințe tip vagon.

 • Pentru romanii care vreau sa inteleaga ceva si nu au dictionare pentru traducere din „pasareasca” pot sa le spun ca zona de loisir (din franceza) inseamna in romana zona de relaxare sau zona de odihna iar shared space (din engleza) inseamna in romana spatiu comun. Asadar erau cuvinte in romana dar e mult mai cool sa te dai cult/cultivat. Mama ei de cultura! Folosind termenul cool cred ca m-am facut inteles , sau nu ?

 • Ați pus cel mai urât bloc din oraș în poză, dar ce-i drept îi drept, e adevărat. Dar este privat (pare chiar privată, după cum se vede).Oare proprietarii lui n-ar trebui să pună și ei mâna, nu doar să ceară ? Trăim totuși în comunitate și încă în municipiu !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS