Comuna Rodna, condusă de Valetin Grapini (PSD), lovită crunt de inundațiile din ultimele zile, a scos la licitație în prima parte a acestui an pentru vânzare peste 19.500 de metri cubi de lemn din pădurile comunale. Este vorba atât de lemn pe picior, cât și de buștean, în cea mai mare cantitate fiind vorba de specia rășinoase.
Pe site-ul Ocoalesilvice.ro pot fi vizualizate toate documentele aferente următoarelor licitații organizate de Primăria Rodna:
- În 8.01. 2020 – 4814 metri cubi de lemn, majoritatea rășinoase din tăieri principale.
- În 15.01.2020 – 3777 de metri cubi de lemn fasonat (rășinoase – 2561 mc, fag – 1094 mc și diverse tari -122 mc).
- În 3.02.2020 – 149 mc de buștean gater rășinoase, gater fag și lemn construcții rășinoase.
- În 21.02.2020 – 871 mc de buștean (rășinoase, fag și paltin), respectiv lemn de construcții.
- În 10.03.2020 – 544 de mc buștean gater rășinoase, gater fag și lemn construcții rășinoase.
- În 13.04.2020 – 3148 de metri cubi de lemn pe picior majoritatea rășinoase.
- În data de 05.05.2020 – 1426 de metri cubi de lemn.
- În 2.06.2020 – 4222 de metri cubi, majoritatea din lemn de rășinoase
- În 2.06.2020 – 630 mc de lemn brut fasonat.
Așadar, în prima jumătate a anului, Primăria Rodna, care deține 3.909,29 hectare de fond forestier pe teritoriul județului Bistriţa-Năsăud a tăiat și scos la vânzare 19.581 de metri cubi de lemn care ar încăpea în 490 de vagoane de tren.
Așa că nu e de mirare că în această comună s-au format șuvoaie care au dus la inundarea a 50 de case și trei străzi (Măgurii, Grănicerilor, Sportului). A fost nevoie de evacuarea din calea apelor a 21 de copii, o persoană cu handicap și două mame.
Desigur că acum se vor cere bani de la Guvern pentru despăgubirea celor afectați de inundații, dar nu se va pomeni nimic despre cauza dezastrului – tăierile de păduri – și nici de banii pe care i-a încasat administrația locală PSD, felicitată cu tam-tam în februarie 2020 când șefii de la județ ai partidului l-au confirmat drept candidat la un nou mandat pe Valentin Grapini ”pentru a continua munca” în #echipafaptelor.
Încă „mama natură” nici nu ne oferă exact ce merităm, este blândă cu noi!
În sfârșit cineva pune punctul pe „i”!!! Defrisarile sunt în strânsă legătură cu dezastrele naturale, dar se pare că majoritatea românilor în frunte cu politicienii nu văd asta…
Situatia este scapata de sub controlul autoritatilor locale si nationale care tot timpul in 30 de ani au fost in cardasie cu cei care au jefuit padurile. De aici s-au facut multi bani pt. cumpararea de foloase necuvenite, bani in campaniile electorale si cumparare de posturi caldute si candidaturi rezolvate. Guvernul este neputincios si institutiile la fel. Doar CSAT-ul daca doreste mai poate salva ce a ramas printr-un ordin ferm, militarizat exact ca in Albania si Norvegia unde s-a instaurat perioada de prohibitia de lemn pe 10 ani. Doar lemnul indispensabil de foc pt. populatie bine dramuit si cantarit mai poate fi extras. Nota de plata a Naturii bolnave este doar la inceput si va cantari din ce in ce mai greu pana la sfarsitul sfarsitului. Cred ca deja aici la noi nu prea mai este nimic de adaugat decat scrasnirea dintilor si multe matanii care nu mai rezolva nimic.Eu intre timp in toti acesti ani las ceva cu bratele dupa mine. Cateva sute (peste500) de copacei, molizi, pini , paltini, mesteceni etc in cinci loturi in Sirioara inclusiv doua loturi expermentale pe care le urmaresc singur fara nici un specialist (sic) care in fapt nu vede nici el bomba cu ceas din paduri. Mai amintesc aici si de miile de molizi plantati in anul 3-4 de liceu in practica agricola de pe dealurile din Dumitra unde pot fi admirati in splendoarea lor din masina. Acolo am stat o luna in baracile CAP-ului cu foarte multi colegi de la Andrei si Cosbuc. Padurile tin de formarea si existenta poporului roman si reprezinta gradul O la urgente .Sunt peste orice covid si Pandemie ca importanta nationala cu efect pe termen foarte lung. Doamne ajuta si schimba gandirea politicienilor si a oamenilor pana nu iti distrug estia toata creatia ta !
Un vechi proverb românesc spune: „Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă!”, cu referire la faptul că omul își dă seama doar la finalul vieții de cum trebuia să facă, să fie, ori să acționeze. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu e suficient să construim câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Referindu-se la inundaţiile din ultima perioadă, presedintele a pledat pentru conservarea fondului forestier existent precum si initierea unor şi campanii susţinute de împădurire, subliniind că, o parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exerciţiu bugetar 2021 – 2027 va trebui să fie direcţionată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, aşa numitul „Pachet Green Deal”, propus de Comisia Europeană. Klaus Iohannis a atras atenţia asupra faptului că inundaţiile cu consecinţe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România şi de aceea este necesară o pregătire mult mai bună în vederea gestionării lor.
Inundatiile catastrofale din comuna Rodna au demonstrat că defrisarea pădurilor de pe versanti a fost o măsură nesăbuită, iar natura se răzbună.
D-le LIVIU este foarte exact ce ati adaugat aici. O zi buna !
Să pui pe unul care spune că în România se taie pădure doar pe jumătate din cât ar trebui să se taie, ca să conducă județul, înseamnă că tu, ca țară, ești terminat (https://m.facebook.com/agentgreen.ro/posts/2339590336099664/)
primariile au ocoale silvice, locale.. se fac taieri abuzive..
apropo .. pe langa DN17 au stive de lemne de fag vreo 1000mc si stau acolo de 6 luni, de ce io taiat???
eu sunt pesedist, sunt corect dle, dar uneori ma supar atata obedienta
apropo stiati ca la susenii bargaului este depozit de transfer la holzindrustrie, schofer .. o tinut numai o saptamana tabla oficiala..