Actualitate

Simona Păcurar, fotograful pasionat de păsări. Câte specii a descoperit în zona noastră

Ştiaţi că, privind păsările şi ascultându-le, vă veţi simţi mult mai relaxaţi? Simona Păcurar, o bistriţeancă pasionată de fotografie, mărturiseşte că aşa este. De un an şi jumătate, şi-a descoperit această pasiune de a fotografia păsările, ocazie cu care a imortalizat imagini cu exemplare din nu mai puţin de 60 de specii, unele dintre ele rare şi a aflat multe lucruri interesante despre înaripatele din zona noastră.

„Eu am fost crescută de bunicii mei într-un sat, la ţară, şi cei şapte ani de acasă i-am petrecut foarte mult în natură. De la ei am învăţat să respect copacii, păsările, toate vieţuitoarele. Am început să studiez biodiversitatea mai aprofundat în 2010 când Asociaţia Ruralis, unde sunt voluntar, a primit în custodie cinci arii naturale protejate din judeţ, printre care şi un sit Natura 2000, La Sărătură, de la Blăjenii de Jos, unde e protejată o plantă unică în România. Se numeşte Armeria Maritima Wild, de o frumuseţe rară. Având în custodie aceste arii, a trebuit să studiem la un nivel mai aprofundat toată biodiversitatea, plantele, fluturii, insectele, tot ce exista pe teritoriul ariei pentru că se făcea un raport de monitorizare anual care se trimitea la Agenţia pentru Protecţia Mediului ca să se ştie ce am identificat noi în teren”, a spus Simona Păcurar.

De mai bine de un an, Simona urmăreşte cu obiectivul aparatului păsările din zona noastră.

„E greu să fotografiezi păsări fiindcă multe dintre ele se sperie. Trebuie să te deplasezi pe vârfuri, să nu produci zgomote, să nu dai din mâini. Păsările le studiez din 2016, din luna noiembrie, când am achiziţionat de la Societatea Ornitologică Română un determinator al păsărilor pentru a mă ajuta pe teren. Pot să spun că am identificat peste 60 de specii pe care le-am fotografiat. Apoi, m-am documentat, am citit despre ele, cum sunt ca indivizi, cum le putem proteja, ce le place, şi dacă sunt pe cale de dispariţie, din păcate. Anul trecut, observând fauna de pe râul Bistriţa Ardeleană, am descoperit o specie de raţă, Raţa Suliţar, care nu a mai fost observată la noi în judeţ. Era un singur exemplar împreună cu o sută de raţe mari care şi ele sunt protejate. Raţa suliţar e doar în trecere prin ţara noastră, când migrează. E imposibil să nu observăm păsări în jurul nostru. Acum e sezonul Mugurarilor care ciripesc fantastic. Apoi sunt Presurele Galbene, Măcăleandrul, sunt foarte multe. Trebuie doar să le priveşti. Şi de acasă observ foarte multe păsări. Piţigoii sunt foarte prietenoşi. Dacă le pui pe pervaz seminţe netrarate, ei vin pe pervaz şi ciugulesc. De asemenea, în curtea blocului e un copăcel frecventat aproape în fiecare dimineaţă la ora 7.00 când îmi servesc cafeaua de vreo 10-15 Mugurari care, acum în sezonul rece, coboară din zonele înalte şi caută diverse seminţe în mediul urban”, a povestit ea.

Fotografiile Simonei Păcurar le puteţi vedea pe pagina ei de Facebook unde dă şi unele informaţii despre păsările pe care le descoperă fotografiindu-le: „Citeam zilele trecute despre un studiu făcut de cercetătorii britanici în 2016. Atunci, ei au descoperit faptul că observarea păsărilor duce la relaxarea oamenilor. Vă îndemn să faceţi asta şi să nu uitaţi să le protejaţi!”

2018 este „Anul păsărilor”. Proiectul este inițiat de National Geographic și de celebrul Laborator de Ornitologie Cornel, marcând astfel centenarul de la lansarea Tratatului Păsărilor Migratoare, din SUA, cea mai puternică și importantă lege privind protecția păsărilor din toate timpurile. În onoarea acestei inițiative, iubitorii de natură din întreaga lume își alătură forțele pentru a sărbători „Anul păsării” și se angajează să protejeze păsările de astăzi și pentru următorii o sută de ani.

Potrivit statisticilor, mai mult de 40% din speciile de păsări migratoare se află în declin și peste 200 dintre acestea se află pe lista celor amenințate cu dispariția. Iar conservarea începe cu responsabilizarea.

3 comentarii

  • O adevarata ECOLOGISTA indragostita permanent de NATURA. Alaturi de sotul ei CRISTIAN TETCU vesnic VERDE si el . Acestea sunt adevaratele preocupari ECO, BRAVO VOUA !

  • După ce voi viziona fotografiile păsărilor de pe pagina doamnei Simona Păcurar, voi putea să-mi comunic şi eu opinia cu privire la păsări. Subiectul e interesant şi s-ar putea dezvolta, chiar utiliza în educaţia contemporană, care suferă mult prin felul cum se prezintă programa „revoluţionată” de învăţământ de către fiecare dintre ministrii, care s-au perindat la acest fotoliu, schimbându-se aproape o dată pe trimestru sau semestru. Este cauza principală a faptului că avem rezultatele atât de „bune” în învăţămîntul de azi.

  • Înseamnă că anul ăsta comemorăm struțul bistrițean, cucul activist, pupezele din instituții, cocoșul – amantul găinii, pe ciuvică de la antene, bibilicile botiș, rațele, gâștele, fâsele, berzele, ciorile, găiorile, fazanii, corbii, papagalii din consilii, grangurii, curcanii, curcile, pițigoii, pitulicile, coțofenele, ciocănitorile din primării, cormoranii, guguștiucii, păunii, sturzii, mierlele, nagâții ș.a.m.d.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS