Actualitate

Expoziția comemorativă Paul Gherasim, deschisă la Galeria Concentric

(FOTO-VIDEO) Galeria Concentric Bistrița (Piața Centrală nr. 13) a găzduit vernisajul expoziției de pictură, desen și acuarelă ”Paul Gherasim – In Memoriam” (”Simplitate nobilă și măreție calmă”), care va fi deschisă până în luna septembrie. Expoziția cu vânzare este organizată la un an de la moartea pictorului și are menirea de a marca 92 de ani de la nașterea acestuia.

 

Expoziția comemorativă Paul Gherasim este rodul colaborării dintre Galeria Concentric Bistrița și Galeria Romană din București și reunește lucrări din colecția Galeriei Romane și a diverșilor altor colecționari. Cele două galerii se află la a doua colaborare expozițională.

Curatorii acestei expoziții: Oliv Mircea și Emil Ene, coproprietar al Galeriei Romane din București.

”La Galeria Concentric puteți vedea lucrări ale lui Paul Gherasim, de la moartea căruia pe 3 august se împlinește un an. Trăind 91 de ani, a străbătut întregul secol XX. Artistul crede în raționalitatea tabloului, transpunând în vizualitate bogatul și rodnicul patrimoniu de imagini pe care le oferă tradiția. El observă atât arta tradițională cât și arta modernă. Prin pictura sa, actualizează dogme și credințele unei lumi subiective, care își are originea în Bizanțul latin pe care cultura română l-a făcut posibil. ”Orice artă nu poate să sfârșească decât prin a fi religioasă”. Aceste lucruri i le scria la începutul anilor 60 Radu Petrescu. Pornind dintr-un asemenea punct fix, asemenea unui veritabil hermeneut, Paul Gherasim își construiește partea principală a operei în jurul unor cuvinte care evocă o imagine a întrupării. Veți regăsi în tablouri cuvinte ca logos, pro logos, literele lambda, alfa și omega. Paul Gherasim nu ascunde că întreagă lui viață este inspirată de și întru Iisus Hristos. Atitudinea lui este axială pentru o întreagă breaslă și pentru o întreagă cultură. Pictura, opera spirituală ale lui Paul Gherasim este recognoscibilă în tot ceea ce face grupul Prolog. Expoziția comemorativă Paul Gherasim consemnează existența unui spiritus rector al culturii ultimei jumătăți de veac. Paul Gherasim este un veritabil spirit lucid al unei Românii eterne”, a spus amfitrionul evenimentului, Marin Ecedi, proprietarul Galeriei Concentric.

Printre participanții la vernisaj – pr. Nicolae Feier, inspectorul școlar general Camelia Tabără, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș, artistul plastic Marcel Lupșe, administratorul municipiului, George Avram, senatorul Ioan Simionca.

Următorul vernisaj la Galeria Concentric va avea loc în 20 septembrie.

Paul Gherasim, întemeietor al grupului Prolog

Paul Gherasim a organizat la Bistrița în anul 2002 (14 septembrie) la Galeria Arcade 24 expoziția de grup închinată prezentării și dezvelirii lucrării lui Vasile Gorduz închinată comemorării lui Ioan Alexandru.

Prin pictura lui Paul Gherasim ne confruntăm cu majestatea și cu adâncimea unei mari tradiții de reflexie asupra lumii românești și orientale dar și cu opera unui artist autentic, cu o creativitate înscrisă într-o filiație trans-subiectivă care este întreaga creativitate românească a ultimei jumătăți de veac printr-o discretă originalitate. În studiile sale prime la Academia de Arte Frumoase sub îndrumarea lui Nicolae Dărăscu și Alexandru Steriadi, Paul Gherasim intuiește un posibil răspuns la întrebările sale legate de Esența Adevarului și de Frumusețea Memoriei Creatoare. Paul Gherasim devine un ”receptacol de har” în care își găsește locul poezia (Ioan Alexandru, Radu Petrescu și Daniel Turcea – îi sunt apropiați), muzica (Mihai Constantinescu îi este rudă apropiată) si pictura (Horea Bernea, Ioan Nicodim, Vasile Varga, Aurel Cojan, Ervant Nicogosian, Horea Paștina, Constantin Flondor, Mihai Sârbulescu îi sunt prieteni și afini).

Cu cei din ordinul picturii întemeiază în 1985 grupul Prolog și organizează zeci de expoziții. Strădania lui este singulară. Originalitatea vine din discreția cu care pictorul caută esența genuină a omenescului. Paul Gherasim face sa se ”trezească” în pictura românească acea originară sensibilitate al cărei efect asupra privirii – acela de transfigurare – este ”crucea” dintre vizibil a pictorului și invizibil. Inspirația sofianică a pictorului este în același timp tradițională și avangardistă. Paul Gherasim redefinește prin pictura sa eterna și dificila problemă a raportului dintre Vechi și Nou. El face legatura dintre pictura de astăzi și tradiția spirituală pe care o aduce în discuție scoțând-o la iveală.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.