Actualitate

Simpozion despre viziunea energetică pentru 2050. Creţu: Încercăm să ne configurăm viitorul (FOTO)

Cel de-al treilea Forum energetic local, în cadrul proiectului european ”Imagine”, a avut loc miercuri la Primăria Bistriţa, cu această ocazie fiind prezentată şi discutată ”Viziunea energetică a municipiului Bistriţa pentru anul 2050”, care ulterior va fi supusă aprobării Consiliului Local. ”Energia care se va consuma în Bistriţa în 2050 trebuie să fie 100% regenerabilă”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

”Proiectul încearcă să imagineze societatea viitorului, a anului 2050, din punct de vedere energetic. Încercăm să ne configurăm viitorul energetic. Societatea din secolul XXI şi-a construit sistemul pe baza energiei din resurse fosile, ieftine şi la discreţie. De peste 100 de ani acest tip de energie a fost la discreţie, suntem la sfârşitul acestei perioade şi foarte curând energia din resurse fosile va fi scumpă şi nu va mai fi la discreţie. Ținta trebuie să se ridice undeva spre 100% energie din surse regenerabile. Europa de vest, care nu a avut sincopa anilor ’45-’90, a început mult mai repede. Ne străduim să intrăm pe acest trend, să rezolvăm această problemă pentru copiii şi nepoţii noştri. Nu cred că cineva doreşte să ajungă în situaţia restricţionării energiei, ca înainte de 1989. Rezervele de gaz sunt suficiente pentru circa 100 de ani, dar preţul va creşte continuu. Există şi posibilitatea ca anumite puteri să şantajeze lumea referitor la aceste resurse. Energia care se va consuma în Bistriţa în 2050 trebuie să fie, din punctul meu de vedere şi nu numai, 100% regenerabilă”, a afirmat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Edilul a menţionat că Primăria Bistriţa s-a implicat în diverse proiecte ”pentru a urma direcţia stabilită: energie regenerabilă 100%”: ”Avem un plan de acţiune pentru energie durabilă, suntem printre primele oraşe din România care au depus un astfel de plan la Comisia European, căreia îi transmitem date la intervale de timp. Urmărim respectarea angajamentului UE, reducerea cu 20% a emisiei de dioxid de carbon, a consumului energetic. În strategia de dezvoltare a municipiului până în 2030 avem prinse aceleaşi obiective. La noi în oraş, problema majoră este la blocurile de locuinţe, unde faţă de un consum maximal acceptat în Europa de 80 kw/h/mp/an ne apropiem de 200. Alte ţări deja încearcă să se apropie de 40, cum sunt Finlanda sau Norvegia. Reabilitarea termică a blocurilor este cea mai importantă acţiune pe care o desfăşurăm în acest sens”, a precizat Creţu.

Forumul la care au luat parte, printre alţii, elevi de la liceele bistriţene, profesori, dar şi consilierii locali Constantin Rus şi Maxim Gagea, a fost moderat de ing. Thomas Baum din Germania (VSU GmbH Herzogenrath). ”Locuitorii Bistriţei consumă relativ puţină energie comparativ cu ţările din vest. Prin această strategie Bistriţa se va dezvolta foarte mult şi va fi pregătită pentru perioada când resursele energetice convenţionale vor fi extrem de costisitoare”, a spus el.

Viziunea conceptului Easy City cuprinde trei faze: faza 1 2014-2020 – reducerea consumului de energie convenţională, în special la încălzirea locuinţelor şi a mijloacelor de transport, faza a 2-a – 2020-2030 stabilizarea dezvoltării prin extinderea producţiei locale de energie din surse regenerabile şi faza a 3-a 2030-2050 – trecerea la concept cu peste 50% producţie locală de energie regenerabilă. ”Bistriţa va reduce emisiile de gaze de seră şi consumul de energie convenţională, va urmări o tranziţie pe termen lung pentru furnizarea de energie regenerabilă, transportul motorizat va fi optimizat în termeni de eficienţă, clădirile vor fi construite şi renovate în concordanţă cu obiectivele, la fel şi furnizarea de electricitate”, se arată în proiect.

1 ovidiu cretu thomas baum 21 mai 2 floare gaftone ctin rus 3 forum energie 21 mai 4 forum energie 21 mai 5 cretu baum 21 mai 6 elevi forum energie 7 forum energie 21 mai 8 forum energie 21 mai 9 cretu 21 mai 10 thomas baum 21 mai 11 monica buboly 21 mai 12 eleve forum energie

Primăria Bistriţa implementează în perioada 2012-2014 proiectul european “Imagine Low Energy Cities”, în cadrul Programului Operaţional INTERREG IVC (Prioritatea 2: Mediu şi prevenirea riscurilor, Tema: Energie şi transport durabil). Partenerii proiectului sunt: Munchen (Germania), Dobrici (Bulgaria), Lille (Franţa), Milton Keynes (Marea Britanie), Odense (Danemarca), Figueres (Spania), Modena (Italia), Hafen City University Hamburg (Germania) şi Energy Cities (Franţa).

Proiectul ”Imagine” doreşte să contribuie la înţelegerea conceptelor de guvernanţă locală, concentrându-se pe dialogul social şi pe procesul de realizare comună a viziunii energetice pe termen lung a municipiului. Proiectul permite oraşelor partenere să revizuiască, să evalueze şi să elaboreze Viziunile Energetice Locale 2050, cu aportul actorilor locali implicaţi şi a autorităţilor locale, în cadrul a trei forumuri participative. La primul forum, organizat în 27 februarie, au participat reprezentanţi ai mediului local de afaceri, ai furnizorilor de utilităţi, precum şi elevi. La ce de-al doilea forum, din 9 aprilie, au fost prezenţi peste 30 de elevi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

4 comentarii

  • ce sa faci ??? sa configurezi ??sa faci strategii??? energetice ??? tu ??? haaa…haaa..hhhaaaa……!!! mi-ai facut seara frumoasa. auziti strategii energetice , cind omul asta nici nu stie ce este aia o viziune. a demonstrato. auziti energetice. aoleoooooo……..vin alegerile ,vine Pana…..plec din tara. si nu ma mai intorc.

  • APA, AERUL si FRAIERUL…

    IN LOC SA SE IEFTINEASCA ENERGIA PENTRU CA ESTE OBTINUTA SI DIN RESURSE REGENERABILE…..CETATENII PLATESC O SUPRATAXA ” TAXA VERDE ” …. CAND SE VA TERMINA ACEST CIRC ?
    COMPANIILE MARI PRODUCATOARE DE MATERII ENERGO INTENSIVE IN SPECIAL CELE DE PRODUSE PETROLIERE NU VOR CEDA LOCUL ALTORA CARE PRODUC DIN RESURSE REGENERABILE …. FARA RAZBOI ECONOMIC…
    CAND AUTOMOBILELE ELECTRICE VOR LUA LOCUL CELOR TERMICE, POLUANTE ATUNCI PUTEM DISCUTA …DE FALIMENTUL UNOR FIRME : EXXON, MOL, OMV…. CASTROL … etc…

  • noooo primarul ca psd se configureaza bine viitorului noooo fura, mint, plagiaza , se imbogatesc nooo si ce bine o duc ei noooo incearca sa pastreze puterea noooo

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS