Social

Sindicaliştii Sanitas, în grevă japoneză

Federaţia Sanitas a anunţat că salariaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială intră în grevă japoneză, începând de miercuri. Sindicaliştii au mai multe revendicări la negocierea contractului colectiv de muncă, între care deblocarea posturilor şi aplicarea grilei de salarizare.

Potrivit responsabilului Sanitas al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Darius Ilieșiu, la nivelul unității medicale sunt 465 membri ai sindicatulului care participă la greva japoneză. Aceștia poartă ecusoane cu însemnele sindicatului și mențiunea ”grevă japoneză”.

Declanşarea grevei japoneze este o formă de presiune care va fi menţinută în această săptămână şi săptămâna viitoare, pentru ca negocierile să fie finalizate în parametrii stabiliţi iniţial, a precizat Sanitas.

”Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susţinerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federaţiei SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie şi până la soluţionarea revendicărilor noastre, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială în care avem membri, se desfăşoară ”grevă japoneză”, fără întreruperea activităţii, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele Sanitas”, a transmis Sanitas, care îi avertizează pe decidenții politici: ”Nu vă lăsaţi amăgiţi, greva japoneză este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă «jumătăţi de măsură»! Nu interpretaţi ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituţii publice medicale, medico-sociale, de asistenţă socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanţilor în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora”.

Sindicaliştii precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.

Revendicările Sanitas sunt:

Pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate:

1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.

4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate.

5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate.

6. Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în Sănătate.

7. Garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Pentru sectorul de negociere colectivă Asistență Socială:

1. Deblocarea posturilor în sistemul de Asistenţă Socială.

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă Socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual;

3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.

4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Asistenţă Socială.

5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistenţă Socială.

6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă Socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.

4 comentarii

    • Si cu ce sunt de vina profesorii si asistentii ca marea majoritate din privat tac si inghit mizeriile patronilor si acceptă plata cu salarii de subzistenta? Constituiti sindicate ,alegeti lideri cu coloana vertebrala ,angajati avocati si dati cu ei de pamant.Acum e momentul ca pe criza asta de forta de munca nu mai merge amenintarea ca ,,stau o gramada la usa ca sa se angajeze”.

      3
      3
  • Va recomand sa mergeti in Japonia cu cererile astea,ca aici este o tara saracita de ciuma pe care ati pupat o in cur incepand de la lovitura de stat din 89 pana azi!!Se termina banii si va taie posturile,nu la deblocheaza,asa ca bucurati va de greve cat mai puteti!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS