Actualitate

Sindicatele din învățământ: Deciziile recente vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar și carea u membri și în Bistrița-Năsăud – solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați, se arată într-un comunicat de presă.

Intitulat „Angajații din învățământ, „cobaii” României”, documentul explică de ce noua măsură nu va aduce decât tensiuni între părinți, elevi, pe de-o parte şi profesori, pe de alta.

FSLI și FSE „Spiru Haret” cer revenirea la descentralizarea deciziei „la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității”.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați.

Această decizie poate ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție.

Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situația actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor.

De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor școlare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaților din unitățile de învățământ (ne referim la întregul personal).

Totodată, testarea gratuită, atât a angajaților unităților de învățământ, cât și a preșcolarilor/elevilor trebuie să se realizeze nu doar atunci când aceștia prezintă simptome, ci să aibă loc periodic (de două ori pe săptămână).

În plus, apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății.

Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare. Asemenea măsură – de afișare pe site-ul unităților de învățământ- a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR.

Mai mult, așa cum a arătat Ministerul Sănătății, prin adresa S.G. 416/2021: „potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament ….niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se arată în comunicat.

Mai mult, nu trebuie uitat că un procent semnificativ de salariați din învățământ, au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca și numărul de salariați care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecțiuni preexistente sau unor contraindicații medicale.

„Considerăm că, de fapt, orice decizie care ține cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaților unităților de învățământ, va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână, maximum două, după care, în urma noilor infectări, se va ajunge la soluția trecerii la predarea online.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte, și angajații din învățământ, pe de altă parte.

În plus, mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%.

În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, considerăm că, în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începând din data de 08.11.2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității”, spune comunicatul sindicatelor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că rata de vaccinare în unităţile de învăţământ a fost actualizată în cursul zilei de vineri, iar numărul exact al şcolilor şi grădiniţelor care vor începe în format fizic va fi centralizat sâmbătă. Ultima raportare, de acum o săptămână, arăta 54% dintre unităţi cu rată mai mare de 60 %. Ministrul anunţă verificări, prin Corpul de control al ministrului Educaţiei, la toate unităţile de învăţământ unde rata de vaccinare a crescut spectaculos. ”Nu acuzăm, vrem doar să găsim explicaţia acestor schimbări”, a transmis ministrul.

12 comentarii

 • Blestemata tara! De cand ma stiu, toate deciziile celor „de sus” nu fac decat sa invrajbeasca oamenii intre ei:muncitorii cu intelectualii(vezi mineriadele), profesorii cu parintii elevilor, bolnavii cu doctorii, orasenii cu satenii….. Vrajba asta este emblema unei tari prost condusa.Ce e de facut?

  • @un oarecare la fel cum zice @mara, e simplu, ne vedem de bârnă noastră și ne schimbam mentalitatea de comuniști obtuzi și renunțăm la reticenta caracteristica! Trebuie sa fim deschiși, sa acceptam mai ușor propunerile specialiștilor!
   In principiu toate reglementările sunt făcute de specialiști – politrucii trebuie doar sa emita așa-zisele decizii ca asa este constituita societatea!
   Sa nu mai criticam atât, sa nu mai fim toți specialiști în orice!!!
   Ca idee, cu ce te deranjează ca profesor sa te vaccinezi???? Dacă nu ai probleme de sănătate mari…. Cu ce? Care e problema???
   Îți dă o injecție, o pastila care ridica procentele la nivel global – cu ce te deranjează pe tine???? Crezi/speri sa ramai singurul/singura fertila și o sa ai parte de mai mult sex fiind singurul???
   Stați liniștiți și respectați regulile!!!!! La fel o sa fie viata în continuare pentru toată lumea!!! E ca și atunci când te abții sa nu mai arunci chistocul din mașină pe geam, ci îl pui în scrumiera mașinii pe care o golești la gunoi din când în când!

  • Sindicatele…,
   Când n-au activitate ,cam demult ,se trezesc din dormitare și-și aduc aminte cu zvâc, că trebuie să reprezinte ceva sau pe cineva, cu un rost și-un scop, deci e loc de treabă .
   Altfel, angajații plătesc degeaba cotizația ,ca la partid…Se antrenează, se,,enervează” și încearcă să-i ,,mobilizează ” pe cei care ,, îi reprezentează”, fără succes,ca-n avocatură. Iei leul.., și-l feliciți pe,,adversarul” avocat ..,al celuilalt.
   Multiplele sindicate din învățământ se înghesuie la prim-plan, să-și arate intențiile binefăcătoare pentru cei mulți.. .
   Ce-ar fi ,s-o punem de-o grevă ,pentru revendicări utopice și populiste ,că să ne băgăm în seamă și ,,să fim eligibili și-n cărți”, din perspectiva viitoarelor alegeri. Hai să amenințăm cu o grevă, (dacă tot e pandemie), de exemplu blocarea anului școlar, să le facem ciudă guvernanților , părinților și elevilor.. .
   Dacă te uiți retrospectiv , ești oripilat de câți foști lideri sindicali , din diverse domenii, acum sunt politicieni .Chiar foști comentatori de fotbal, nu Ilie Dobre ,ci unul cu nume de pelican… . Adică, să fii lider sindicalist este o trambulină spre altceva mai atrăgător și deșert.. .
   Dar, în ultima vreme, de 30 ani postdecembriști ,mulți oameni s-au plictisit ,săturat de promisiuni neonorate ,ori să fie aruncați în arenă, pentru spectacol.
   Astea, înseamnă progres și deșteptare, deci mergem spre bine !

 • Sunt curios ce s-ar fi intamplat daca vaccinul era pe BANI multi si era accesibil numai celor bogati dar asigura/garanta viata cetatenilor care se vaccinau. Era discriminare , domnule ! Cum se poate , tot aia bogati s-o duca bine si sa traiasca mai mult ? Ei , daca telefoanele mobile costa ceva bani e un lucru normal si vom face pe dracul in patru sa adunam cati bani trebuie si ne vom cumpara un telefon „bengos” sa nu ne facem de rusine , nu ? Si ne trebuie si o masina „bengoasa” , nu? Sa moara vecinii de ciuda ! Vaccinul , clar ca nu e bun , ca doar de aia e gratis …Asta poate fi un fel de logica a neamului romanesc .Daca gresesc , sa fiu iertat , ca nu dau cu parul . Altfel , profesorii au mare dreptate . Degeaba se vaccineaza ei (chiar in procent de 100%) daca parintii elevilor nu se vaccineaza iar copii (ca vectori de transmisie) se misca intre clasa si familie.

 • No io zac ca daca nu va convine, puteti tati sa renuntati si sa viniti cu mine la munca campului, ca pa mine nu ma-nteresaza daca sunteti vaccinati, ori nu!.. Da daca nu lucrati nici nu mancati!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.