Actualitate

Singura „uzină” de produs puieţi de răşinoase în containere din România va fi în judeţul nostru

În judeţul Bistriţa-Năsăud va funcţiona o unitate de producţie a puieţilor de răşinoase în containere, puieţi care vor putea fi plantaţi fără pregătirea prealabilă a solului, fără contribuţia a zeci de muncitori şi, mai important, fără riscul ca, în primul an să nu se prindă.

Inginerul Valentin Trişcă de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a explicat că pe nouă hectare, la Sărata, va fi amenajată cea mai mare „fabrică” de producere de puieţi de răşinoase în containere din România.

 

„Am început deja proiectul. Birourile sunt gata şi, încet, încet vom face proiectarea serelor. Suntem pe SEAP şi căutăm proiectant. Este o investiţie foarte mare de câteva milioane de euro şi va fi la un nivel tehnologic foarte ridicat. Vom fi singurii producători din ţară de puieţi de răşinoase în containere trataţi cu coniflex, o substanţă care se lipeşte pe partea de jos a coletului. Pe ea vom pune nişte nisip foarte fin. Vom produce în jur de 18 milioane de puieţi de răşinoase în nouă sere încălzite prin sistem de gaze. În aceste sere îi vom produce în două etape: una din noiembrie până în aprilie şi alta din mai până în primăvara anului viitor. Îi vom ţine în nişte săli mai reci şi îi vom distribui pe toţi odată”, a explicat Valentin Trişcă unui grup de elevi de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud.

Potrivit acestuia, sămânţa cu caracter ereditar va fi adusă din ţară, de la Caraş, din Arad, din Brăila, iar puieţii vor fi produşi la Sărata, după care vor fi distribuiţi, pe aceleaşi loturi de sămânţă înapoi.

„În cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor avem nouă plantaje de sămânţă, deci un fel de livezi forestiere de unde luăm conurile cu scăriţa. Ni se va aduce sămânţa, o vom pregăti aici, îi vom face puterea germinativă şi vom da înapoi puietul de un an de zile cu pământ la rădăcină, exact ca şi roşiile. Puietul va fi livrat la colet şi va putea fi plantat fără a mai pregăti solul, adică fără a mai face vatra de 60/80 şi fără a avea zeci de muncitori şi, mai mult, fără riscul să nu se prindă în primul an. Nu vom mai da cu ierbicide. Nouă, prin normalele UE, ne este interzis să folosim substanţe de uz fitosanitar la puieţi pentru că se consideră că puieţii trataţi deja într-o pepinieră se duc trataţi în câmp. În zona de munte, apa vine peste ei şi substanţele din ei se revarsă în apa potabilă”, a mai spus Valentin Trişcă.

Potrivit lui Valentin Trişcă, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud îşi doreşte ca, în trei ani, să poată produce 17 milioane de puieţi.

„Avem sere, avem loturi parcelate, practic va fi o uzină de produs puieţi”, a spus el.

3 comentarii

  • Felicitari tuturor prietenilor silvicultori . Munca si stradania dumneavoastra este foarte importanta si de apreciat. HRISTOS a INVIAT ! Doamne da sa reinvie si Padurile !

  • Dorim cat mai multe astfel de initiative. Si cat mai multe campanii de constientizare a populatiei asupra importantei padurilor in stabilirea umiditatii aerului, a cantitatilor pluviala, a alunecarilor de teren, a apei potabile, a stabilizari climei, a stari de confort visual, etc…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS