Zilele acestea, toată suflarea politică se înghesuie să intre în atenţia opiniei publice cu tot soiul de anunţuri legate de alegerile locale. Cele mai amuzante sunt partidele despre care s-a spus că ar urma să formeze împreună cu PDL ceea ce se numeşte Mişcarea Populară. Cum Ioan Oltean a spus, în urmă cu o săptămână, că nu va face la Bistriţa nicio mişcare, nici populară, nici mai puţin populară, partiduţele s-au grăbit să ne spună că nici ele. Sunt curajoase şi merg singure la lupta cea mare. Pescarii care nu au treabă pe la bălţi în data de 10 iunie s-ar putea să influenţeze decisiv lupta. Depinde de vreme!
Timpul pare să fi răpus şi PNŢCD, partid condus de la Reteag, un soi de capitală administrativă a judeţului, inaccesibilă lui Mircea Taloş, condamnat să spere în refacerea aripii care să-i dea un nou avânt spre vreo funcţie în care să-şi poată flutura şalurile albe. Speranţa moare ultima!
E un mister ce vor face ţărăniştii, aşa că, în lipsa acestei informaţii decisive pentru alegerile locale, ne mulţumim cu ştirile fierbinţi de la UNPR: Marian Proorocu (de care am auzit de două ori când şi-a preluat funcţia şi când a returnat-o) nu mai e preşedinte (de parcă i-ar păsa cuiva), iar Grigore Iuga e prea obosit ca să exprime ceva coerent care să ne convingă. Doar are 60 de ani şi, în ultimele decenii, groapa Codrişorului s-a aprins de prea multe ori ca să mai aibă acum energie să o ia de la capăt. Rămâne doar bătălia pe maşinile care cară gunoiul. Pentru o astfel de cauză nobilă, merită să încurce iţele la CJ.
Nici la PRM, al cărui nume nu e vehiculat în nicio mişcare, nu găsim vreo mare scofală. Foştii PUNR-işti Viorel Cotuţiu şi Gheorghe Pop, trecuţi care prin câte partide a putut, nu au observat că în sediul lor cu miros de igrasie au rămas doar pensionarii. Tineretul s-a tirat la PP-DD ca să apară la televizor şi să se aleagă cu funcţii. Ce altceva era să facă? PRM a rămas mai singur împotriva tuturor ca niciodată şi nici nu a găsit nici un tânăr care să iasă la luptă. Candidatul la Primăria Bistriţa nici măcar nu a fost în stare să pronunţe Wonderland. Să fim serioşi! Funcţia de primar al unui oraş, fie el şi Bistriţa, nu e un loc bun de ieşit la pensie. Sau e?
Aştept, în continuare, să primesc de la Partida Rromilor acelaşi comunicat pe care ni-l transmite de vreo jumătate de an, că şi rromii merg singuri la alegeri, iau de la toţi (plase şi manele) şi votează asul de treflă pentru atingerea unui singur scop: intrarea preşedintelui în ATOP!
Rămâne totuşi întrebarea: noi cu cine votăm?
Cristiana Sabău
„S-a spus” de catre Cristiana Sabau si Ioan Oltean. Cristiana Sabau este convinsa ca daca Ioan Oltean ar fi binevoit ar fi facut miscarea pentru ca nu poate concepe ca cineva poate sa-l refuze pe Ioan Oltean. Cristiana Sabau nici nu si-a pus intrebarea de ce aduce vorba in targ Ioan Oltean despre o alianta pe care nu si-o doreste. Asta pentru ca fie nu scrie in contractul ei ca poate sa il intrebe pe Ioan Oltean ceva fie ca e impotriva principiilor ei. Daca am fi avut proasta inspiratie sa anuntam printr-un comunicat de presa decizia ferma luata la Bistrita in 5 Martie (in prezenta a zeci de oameni) ca nu vom da curs niciunei invitatii la discutii cu PDL, Cristiana Sabau ar fi fost si mai amuzata putand sa sustina, pe buna dreptate ca nici n-am fost invitati. Faptul ca am scris cu subiect si predicat pe presa on line ca nu ne-am cerut niciodata in miscarea PDL-ului si nici nu ne intereseaza miscarea respectiva facand lucrul acesta public si intr-o emisiune televizata inainte de anuntul lui Ioan Oltean de saptamana trecuta, fireste ca nu conteaza pentru Cristiana Sabau careia ii plac doar glumele ei. Ha, Ha, Ha !
Tot e ceva că nu-mi plac glumele lui Botiş, cele „euroactive”. Puteţi spune acelaşi lucru şi despre dumneavoastră, domnule Toniuc?
Votul din 10 Iunie, este crucial pentru viitorul tarii, asadar, oameni buni, prezentati-va si exprimati-va ! Vor incerca din nou, sa va prosteasca, mituiasca, pacaleasca, pentru ca sa-si pastreze privilegiile ! Atentie mare! Puterea actuala, se doreste eterna !
Din cate imi amintesc, eu l-am sustinut pe contracandidatul domnului Ioan Nelu Botis spre deosebire de tine care l-ai sustinut cu ardoare. Sau am eu memoria scurta si nu mai stiu despre ce vorbesc. Nu stiu cand am ras eu la glumele lui Botis. Stiu insa ca nu parea sa-ti fi cazut bine prezenta mea in conferinta de presa a lui Ioan Turc atunci cand Botis era favoritul tau. Si nici n-am celebrat in strada victoria sefului glumetilor din tara asta. Am beneficiat doar din apartamentul propriu de hahaielile revarsate prin difuzoare si porta voce de tabara din care faceai parte si invective revarsate prin articolele tale de celebrare a victoriei portocalii.
Daca ai descoperit tu ca eu sunt pe statele de plata a lui Botis de ce n-o spui cu curaj in loc sa lansezi in forma asta cea mai josnica si mizerabila acuze, chipurile mascate. Adica eu si altii care am fost de la bun inceput impotriva amicilor tai portocalii suntem acum cei care-i ii tinem in brate si impartim cu ei beneficiul puterii si tu care i-ai sustinut deschis esti opozanta. Si, mai departe noi suntem prosti si looseri si patetici si tu esti isteata si consecventa si principiala. Da, la asta pot sa rad si eu. Amar.
Daca articolul tau n-are nimic de-a face cu realitatea, replica ta n-are de-a face nici cu articolul. Nu inteleg ce vina au colegii mei daca tu ai o problema personala cu mine si nu suporti sa recunosti ca ai gresit si gresesti in continuare. Si pana la urma nu pricep daca timponline mai e ziar sau a devenit blog.
Domnule Toniuc, nu-mi amintesc momentul în care am convenit să ne spunem pe nume. Un domn nu şi-ar permite, oricum, să mă tutuiască într-un spaţiu public. Atât am avut de spus. Cred că timpul alocat dumneavoastră e suficient, deşi sunt convinsă că aveţi impresia că meritaţi mai mult de patru rânduri. E doar o impresie!
Alexandru, ta rog…cred ca sti ce doresc sa spun.
Cristiana, ta rog nu raspunde.
Oare de ce nu sa poate o data sa se opreasca lumea se sa simte atacat personal cind este vorba doar de o discutie pe fapte.
dle Toniuc, in nici o alta modalitate nu ma puteati face sa va girez, acum, cand nu puteam gira pe nimeni.
tocmai ati facut mica diferenta pentru o optiune de a mai merge totusi o data la vot, in baza unei prezumtii pe care ati reusit sa o obtineti
Doamna Cristiana,dumneata culegi informații de unde?Dacă ai participa la conferințele noastre de presă ai ști mai bine dacă avem sau nu tineri și ce valoare au,ca să nu mai spun de studii.Ca reporter cu vechi state,blog,diplome,premii,etc.,etc.,ar mai trebui să îți dai seama că doi sau trei oportuniști și traseiști de conjunctură nu pot reprezenta o grupare care se menține verticală și vrea oameni de calitate și nepătați.Mai putem reaminti faptul că atât timp cât am tolerat și am închis ochii la unele manifestări bahice și personale a unui grup (restrâns de altfel!) și i-am propulsat în funcții și plimbări (La București și alte locații din țară,chiar și la Bruxelles!) totul a fost ok.Faptul că au plecat la PP-DD este opțiunea lor,au plecat de bună voie,acolo unde promisiunile unui nou Caritas care va da bani românilor(că DD sigur nu-și va împărți averea cu ei și nici nu-i va plimba cu Iahtul!) atrage ca un magnet pe creduli.De ce nu vă întrebați de exemplu cum vor face bani? De la alba-neagra?…că unii dintre cei văzuți pe sticlă au și asemenea ocupații…cine se aseamănă se adună!Noi nu avem nevoie de oameni cu o morală îndoielnică și despre care s-a scris și în comentariile articolelor dv. după întâlnirea lor cu DD!(de emoția momentului s-a văzut ce a pățit unul dintre ei săracul!Tocmai pe pod,ceea ce înseamnă că nu toți sunt în stare să treacă puntea!) Adică știe toată lumea deja ce fel de oameni sunt și dv. NUUUU???Interesant!Oricum vă mulțumim că totuși ne luați și pe noi în seamă,ceea ce înseamnă că mucegai sau nu,,spoiește”ceva și peretele nostru,(pe alți pereți și pe garduri sunt scrise obscenități)…și nu v-am prea auzit (sau citit) reacția la ultimele evenimente,întrebarea în lipsa acestei reacții ar fi : Oare numele dv cum s-ar traduce în maghiară? Întrebați pe dl.Învățător(doctor) el știe sigur! Fără ranchiună!Numai bine!
M-am născut într-o localitate cu foarte mulţi maghiari, o parte dintre ei vecini cu noi. Am învăţat de la ei reţete de prăjituri şi alte lucruri de folos în viaţă. Nu am de gând să-i urăsc pe oamenii cu care am copilărit indiferent ce mi s-ar spune.
Nu am spus că trebuie eliminați sau urâți concetățenii noștrii,nici nu,,mâncăm unguri fripți”cum ne caracterizează unii gazetari,nu suntem șovini și nici iredentiști!Suntem doar naționaliști,încercăm să ne păstrăm valorile,tradițiile și obiceiurile naționale,respectăm și trăim în pace cu ceilalți de când ne știm pe aceste meleaguri,însă nu acceptăm să fim călcați în picioare în propria țară!Personal respect pe mulți dintre ei,am crescut între ei,am stat în bancă la școală cu unii,lucrez cu alții…ne referim la acei politicieni care de 22 de ani sunt tot la conducere și urmăresc interese meschine,proprii,care până la urmă nu aduc maghiarilor nici un serviciu,maghiarii de calitate pe care eu îi cunosc,nu recunosc aceste mașinațiuni și uneltiri!Cui servesc?Avem membrii care sunt români de etnie maghiară! Nu vă supărați,dar articolul comentat are alt substrat și alt subiect,am făcut doar o aluzie în finalul comentariului la subiecte care poate că,,v-au scăpat”și de care se pare că vă agățați pentru a divaga de la subiect și a atrage atenția în altă parte. Și à propos : când mai aveți timp de făcut prăjituri? Dacă tot serviți plăcinte?Mulțumim oricum,ne plac și Kürtőskalács !
Gătesc în timpul conferinţelor PRM la care nu particip. Numai bunătăţi! Vă invit cu plăcere
Rețeta Kurtos kalács
Ingrediente: Aluatul/ 1/2 kg făină, circa 300 ml lapte, 20 g drojdie, 2 gălbenuşuri sau un ou întreg, 100 g unt, 25 g zahăr, 1/2 linguriţă sare, coajă de lămâie. Pentru uns; 250 g untură de porc, 250-300 g zahăr tos.
Într-un castron de circa 3 L, se pun 100 g faină care, apoi, se opăresc cu 200 m! lapte clocotit; se amestecă repede cu lingura, până când se desfac toate cocoloaşele, apoi se răsfiră puţin, ca să se răcească mai repede (opărirea unei părţi din faină are ca scop să menţină moale cozonacul mai mult timp). Alături, în acelaşi castron, se freacă drojdia cu o linguriţă cu vârf de zahăr, până ce se lichefiază şi, când aluatul opărit este aproape rece, se amestecă cu drojdia (dacă drojdia se pune în aluatul fierbinte, se distruge şi nu va mai fermenta). Maiaua astfel preparată se acoperă şi se lasă să crească 15-20 minute, mai aproape de sursa de căldură, până când îşi dublează volumul (dacă maiaua se pregăteşte cu faină neopărită, vor fi necesare numai 550 ml lapte pentru 1 kg faină).
în acest timp, gălbenuşurile se freacă cu sarea, un minut, ca să-şi învioreze culoarea. Nu se recomandă să se pună albuşuri în cozonac, deoarece îl întăresc şi-1 usucă mai repede. Se vor folosi numai pentru prepararea umpluturii de nucă sau pentru alte prăjituri care se fac numai cu albuşuri. Se pot înlocui 4 gălbenuşuri cu 50 ml lapte; deci, se vor pune numai 4 gălbenuşuri la 1 kg faină. Sau se pot pune până la 10-12 gălbenuşuri la 1 kg faină, reducând cantitatea de lapte. în castronul cu gălbenuşurile, se adaugă zahărul, coaja rasă de lămâie şi portocală, zahărul vanilat, romul, untdelemnul şi 100 g unt topit (puţin călduţ) şi se amestecă bine cu lingura.
După ce maiaua a crescut, se toarnă compoziţia cu gălbenuşurile peste ea, se clăteşte bine castronul cu restul de lapte călduţ, care, apoi, se deşartă peste maia şi se amestecă bine. După aceea, se adaugă restul de 900 g faină cernută, amestecând la început cu lingura, apoi frământând cu mâna, 15-20 minute, până când aluatul se desprinde de mână şi de vas. Frământatul cu mâna se face cu pumnul strâns şi, din când în când, se aduce aluatul de la margine spre mijloc, ca şi cum s-ar împături; în felul acesta se încorporează cât mai mult aer care la copt se va dilata şi va contribui la creşterea aluatului. Aluatul este cleios la început, dar după circa 15-20 minute de frământat, începe să se desprindă de mână şi de vas; atunci, se pune restul de unt topit (100 g), puţin călduţ. Se curăţă cu lingura aluatul de pe mâini şi de pe vas, lăsând să curgă untul pe sub aluat şi se presară stafidele, dezlipite unele de altele. Din acest moment, aluatul nu se mai frământă, doar se întoarce de la margine spre mijloc, şi se bate cu dosul mâinii, ridicându-1 treptat din părţile laterale, ca să se desprindă de vas şi să se formeze straturi prin împăturire, până când s-a încorporat untul. Se acoperă şi se lasă să crească 15-20 minute, la loc călduţ (să nu fie prea aproape de foc, ca să nu se opărească). După ce şi-a dublat volumul, se aşază imediat în forme.
Dintr-un kilogram de făină se pot face 4 cozonaci cu nucă, în forme lungi şi înguste (de 35/6 cm), sau 2 cozonaci cu nucă şi 1-2 simpli, depinzând de forma în care se vor coace. Pentru cozonacul simplu împletit, se va proceda astfel. Se ia o treime sau jumătate din aluat (depinde de mărimea formei) şi se pune pe o foaie de nylon, presărată cu foarte puţină faină. Se împarte bucata de aluat în două părţi din care se fac două suluri lungi, fiecare cât de două ori lungimea formei în care se va coace. Sulurile se aşază în cruce chiar la mijloc, unul peste altul, apoi capetele sulului care este dedesubt se încrucişează, peste ele se încrucişează capetele sulului de deasupra, alternându-se astfel până se termină; cozonacul se aşază în formă lungă sau rotundă, unsă bine cu unt sau margarină solidă. Aluatul trebuie să ocupe jumătate din formă; dacă forma este mai mică, se vor face, tot în acest fel, doi cozonaci din jumătate de cantitate de aluat. Se lasă să crească la cald, până când se umple forma (circa 30 minute), se unge apoi cu pensula înmuiată în ou bătut sau numai albuş bătut cu furculiţa (până când face puţină spumă). Forma se introduce în cuptorul încălzit cu 30 minute înainte, la foc mijlociu. Dacă cozonacii s-au pus în două forme lungi, acestea se aşază într-o tavă de prăjitură şi astfel se introduc în cuptor, ca să se poată manevra mai uşor şi să nu se ardă. Cozonacul se coace în circa 50-60 minute, depinzând de mărimea lui. Cuptorul nu se deschide 25 minute, până când cozonacul prinde bine formă; atunci, după ce s-a rumenit puţin, tava se poate întoarce, dacă cuptorul nu coace uniform şi focul se reduce puţin, dacă rumeneşte prea tare. După ce s-a copt, se scoate forma, se trece cu cuţitul pe marginea ei, se înclină lateral şi se lasă cozonacul să alunece, uşor, pe o planşetă. Dacă cozonacul s-a copt în formă lungă şi îngustă, se lasă culcat lateral, deoarece având baza mai îngustă decât înălţimea, se va presa aluatul pufos. Dacă forma în care s-a copt este mai lată la bază, sau rotundă, cozonacul se lasă să se răcească pe baza lui. Se acoperă bine, imediat, cu şervete groase şi se lasă în bucătărie până la răcirea completă. Dacă se ţin imediat la rece, vaporii din ei se condensează, umezesc aluatul şi cozonacii devin cleioşi, defect care nu se mai poate repara. Se păstrează la rece, în sac de pânză, introdus în pungă de nylon, ca să nu se usuce.
Poftă bună! V-aș trimite și una de gulaș,dar mă tem că vi s-ar arde rântașul câtă vreme,,mestecați”în oala altora!
Îmi dau seama că sunteţi foarte ocupaţi să câştigaţi alegerile din moment ce aveţi atât de mult de lucru. La comentat, fireşte!
D-na Sabau , vreau sa va spun ca nu sunteti bine informata si documentata cu privire la PNTCD, vrea sa va spun ca, d-l Chira niciodata nu a condus PNTCD-ul cu adevarat , cel care a condus acest partid a fost pana anul trecut Vasile Aldrofan, de anul trecut organizatia PNTCD B-N este condusa de Ciprian Bresfelean care este noul lider , este un om tanar si care provine din organizatie de tineret a PNTCD. Cu privire la Mircea Talos c-am toti taranisti bistriteni sau lamurit de capacitatea lui de conducator , a preluat organizatia PNTCD BN in 97 la un scor f mare si a parasit PNTCD-ul in 2004 lasand partidul la rusinosul 2%, retragandu-se din nou in afaceri.
Poate că nu sunt bine informată, dar e cineva bine informat în legătură cu acest partid? Nici nu credeam că mai avem filială în judeţ atât de puţine lucruri s-au auzit despre PNŢCD. Acest domn despre care spuneţi că e tânăr nu a auzit niciodată cuvântul „comunicare”? Ca să existe PNŢCD ar trebui să mai iasă la rampă şi să mai spună câte ceva. Aşteptăm cu interes!