Actualitate

Situație critică: SJU a cerut ajutorul celorlalte spitale. Se ia în discuție implicarea medicilor de familie

În contextul pandemic actual, a avut loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, în cadrul căreia au fost analizate aspecte privind îmbunătățirea situației din spitalele din județ, care funcționează la capacitate maximă pe secțiile Covid.

”Se fac eforturi la Spitalul Orășenesc Beclean pentru alocarea unui număr de 20 de paturi pentru bolnavii Covid, iar Spitalul ”Dr. George Trifon” din Năsăud face demersuri în vederea operaționalizării și asigurării personalului medical necesar pentru suplimentarea cu încă 10 paturi. De asemenea, se ia în considerare ajutorul suplimentar și implicarea mai mare pe care medicii de familie le pot oferi. În continuare, respectarea măsurilor de siguranță și vaccinarea rămân soluția pentru a ieși din acest impas”, a precizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dr. Gabriela Deak, spune că ”situația este critică, lucrurile sunt extrem de tensionate”: ”Situația este îngrijorătoare la nivelul spitalelor, la nivelul SJU Bistrița. Numărul de pacienți Covid este în creștere, numărul de locuri este limitat, personalul este limitat, chiar dacă am suplimentat masiv personalul în zonele de foc. Am solicitat ajutorul colegilor noștri de la spitalele orășenești, am discutat și despre ajutorul pe care l-ar putea oferi medicii de familie. SJU Bistrița este plin, secțiile sunt la capacitate maximă și din păcate afluxul de pacienți este tot mai mare, apar cazuri tot mai grave care necesită o durată de spitalizare mult mai mare și uneori cu externare la domiciliu cu necesar de oxigen. Secția ATI este permanent ocupată. Facem eforturi deosebite să menținem acordarea asistenței medicale și pentru pacienții non-Covid. De aceea avem nevoie de ajutorul celorlalte spitale, pentru ca SJU Bistrița să nu se blocheze doar pe aceste cazuri. Facem un apel și la populație pentru respectarea măsurilor de siguranță și pentru vaccinare, pentru a putea gestiona acest val puternic, nu se compară cu ce am avut până acum, ne pune în fața unei situații cu care nu ne-am mai întâlnit și necesită un efort suplimentar din partea tuturor”, a declarat Gabriela Deak.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis patru ordine care vizează gestionarea eficientă a pandemiei. Managerii unităţilor sanitare, în funcţie de nevoile operaţionale, dispun întreruperea efectuării concediilor de odihnă şi de odihnă suplimentare aflate în derulare, precum şi încetarea acordării de noi concedii de odihnă sau de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională, pentru o perioadă de 30 zile. Aceeași măsură se aplică și pentru personalul IGSU şi al unităţilor subordonate.

Etichete

21 comentarii

 • Danemarca are o rata a vaccinării de 75% și o medie de 1 mort pe zi (au murit 7 oameni in ultimele 7 zile), la o populație de 6 milioane.
  România ar avea acum 3 morți pe zi (la 18 milioane de locuitori) daca s-ar fi vaccinat 75% dintre locuitori.
  De ce credeți că s-au vaccinat danezii? Pentru că nu puteai să mergi nicăieri, dacă nu erai vaccinat.
  Ca sa mergi la școala trebuia sa fi vaccinat, sau sa te testezi de doua ori pe săptămâna.
  Daca practicai un sport de performanța, așa cum o face fiul meu, trebuia sa te vaccinezi, sau sa te testezi in fiecare vineri.
  Nu puteai sa mergi la restaurant, Fitness, cinematograf, stadion , muzeu, daca nu erai vaccinat sau nu prezentau un test negativ.
  Danezii s-au vaccinat pt ca au fost forțați sa o facă!

  Daca vreți ca și romanii sa se vaccineze, interziceți accesul nevaccinatilor in societate, și se vor vaccina, așa cum au făcut-o și danezii.

  • Nu te opreste nimeni sa te muti in Danemarca daca este atat de bine acolo.
   Noua ne place mai mult aici!

  • Adriane, taci mah ca stiu mutalaii din Parva mai bine! Aia din Danemarca sunt naivi si prosti! Oamenii sunt saracii in Danemarca si calitatea vietii e scazuta. Nu ai vazut ce urat e la ei in tara, nimic nu e la locul lui. La Parva e viata, secolul 19 e peste tot! Vorba aia, romanu’ nu e prost destul daca nu e si epidemiolog!

  • @adrienne, omul chiar sta în Danemarca.
   Si cred ca-l doare-n fund de imbecilii pe care i-a lasat în urma ca sa crape cu senzatia ca-s inteligentii lumii.

 • Medicii,politistii,pompierii,personalul isu,etc, sint vaccinati in proportie de sub 50%.Poporul se uita la ei,mai intreaba un popa, si se tem de vaccin.Roadele prostiei incep sa apara la usa spitalelor!!

 • Piei satană. Să ți se interzică ție accesul în societate. Nevaccinatii au nevoie doar de duhul sfânt, să treacă peste toate necazurile. Rugăciunea învinge covidu. Credincioșii sunt protejati prin credința lor în Dumnezeu. Cu excepția spurcatului de Gnostic. Haha.

 • Domnuca e vaccinata? Dar colegii ei din sectia ATI? Toti stiu faptul ca nu s-au vaccinat numai jumate din personalul medical si nu fiindca ca nu stiu ei ca e bai mare ci pentru ca nu le pasa caci au trecut prin boala sau pt ca au convingeri religioase sau de alta natura. Mai sunt si unii ce nu o fac ca se cred buricul pamantului. Afara cu ei! La ATI oricum se moare pe capete. Cate persoane au scapat si cate au murit? Ce tratemente se folosesc? Dau randament? A explicat cineva in termeni simpli ca daca ajungi acolo e doar sfantul noroc cu ei? Nu au curaj!

  • Ba Jianu, tu si vaccinat si nevaccinat tot prost esti. Atita timp cat vaccinarea nu este obligatorie este dreptul fiecaruia sa decida ce face cu viata lui.
   Daca de maine se va interzice accesul in spitale pentru cadrele medicale nevaccinate, unde te vei trata matale? Nu de prostie ci de celelate boli de care probabil suferi. Unde?

  • Afara cu ei”!” zise Jianu.
   Bre Jiene, nu cumva vrei sa li se interzica accesul la munca tuturor celor care nu sunt vaccinati?
   Afara cu Vanzatoarele din magazine! Sa nu mai circule soferii! Afara cu muncitorii care iti produc tie bunurile de care ai nevoie! Afara cu personalul din institutii! Afara cu toti cei 80% din oamenii care muncesc!
   Breee Jiene, daca s-ar face cum vrei tu, nici macar hartie igienica nu ai mai avea sa te stergi la curul ala cu care gandesti.

 • Dacă procentul de vaccinare este sub 50% la medici și celor din M.A.I. iar la aceștia li se interzice mersul la muncă pentru ca sunt nevaccinati, credeți că ar fi bine?

 • Canada are un procent de vaccinare de 76% cu prima doză, 71% cu a doua. În ecuație nu au intrat copiii mai mici de 11 ani, deoarece abia acum s-a aprobat vaccinarea pentru grupul 5-11 ani. S-a mers pe risc epidemiologic, primii vaccinați au fost cei mai la risc MEDICAL, bătrânii peste 90 ani plus cei care aveau obezitate, diabet etc, apoi au scăzut la grupul de vârstă următor 80-90..apoi 70-80..
  Premierul canadian ,PM Justin Trudeau fiind relativ tânăr și fără boli care l-ar fi pus la risc, și-a așteptat rândul cu cei din categoria de vârstă. Când vaccinurile erau limitate, acesta a fost criteriul. Riscul medical. Nu prea era opțiunea alegerii vaccinului..era în funcție de ce doze de vaccin erau primite și redistribuite
  S-au priorizat vaccinurile ARN care după părerea specialiștilor medicali ofereau o rată de protecție mai mare decât Astra Zeneca 96% vs 68%. Au fost sincope la un moment dat, era un procentaj care a început să refuze, așa că guvernul nu s-a tras ascuns după ușă, și-a ascultat specialiștii, vaccinare obligatorie pentru categoriile de funcționari care intrau în direct contact cu publicul- risc epidemologic. Personalul medical e obligat să se vaccineze la fel și personalul guvernului federal, nu ești vaccinat , nu te prezinți la lucru. Au fost și măsuri incitative. Pașaportul vaccinal(echivalentul certificatului verde) .
  De fapt din câte observ, multe măsuri din România erau copy paste după cele canadiene, traducere liberă. Singura diferență, publicul canadian a aderat în proporțiile specificate mai sus la vaccinare, iar abia când situația pandemică s-a stabilizat, s-a deschis economia.
  La noi , politicienii cam habarniști de sănătate publică au decis o deschidere economică la un nivel de 30% de populație vaccinată, catastrofă asigurată. De fapt , specialiștii în sănătate publică, spun că efectul de imunitate de grup apare de la 70% populație vaccinată.
  Citiți.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Imunitate_de_turmă
  Termenul de turmă nu e folosit în mod peiorativ.
  Acum ceea ce e îngrijorător e blocarea urgențelor și spitalelor– cererea medicală, necesarul de îngrijiri specializate datorită covid19nu poate fi acoperită de personalul medical, care începe să fie obosit( vedeți chestia cu tăierea vacanțelor, timpului liber) oamenii din sistem vor dezvolta stress profesional, nimănui nu-i convine ca timpul pe care ar trebui să-l petreacă alături de familie acasă, să-l petreacă în mijlocul unui ocean de bipuri și suferință.
  A două consecință, blocarea societății. Social și economic.
  Cu atâția morți de covid19, fiecare are un cunoscut, o rudă . E durerea. Apoi..funeraliile pentru a plăti respectele, necesită timp fizic de prezență.
  Ori timp fizic la înmormântări egal zero activitate economică. Plus că mor oameni a căror competență profesională în companie , societate e greu de înlocuit de pe o zi pe alta. Nu formezi un dascăl într-o zi. Iar cel care înlocuiește unul decedat, îi va lua timp să cunoască elevii , să realizeze nivelul lor..deci sunt sincope. Desigur se poate merge pe o gestiune de riscuri , în societăți extrem de bine organizate..dar în cea românească haosul domnește, te uiți și te crucești la acțiunile politicienilor în plină pandemie cu populație nevaccinată. Vor semnături pe listă în corturi…Ceialți nu mai brezi, fac megacongrese cu 5000 de oameni, fără să impune obligativitatea unor măsuri primare, certificat verde, distanță , mască. Din punct de vedere medical, au jucat la ruleta rusească. Criza de autoritate din frica de a pierde voturi a împins ca autoritățile(cuvânt mare inexistent) să accepte evenimente locale mega generatoare de infecții..de tip Untold, sau pelerinajul la Sfânta Parascheva.
  Te uiți și te crucești. Din exterior.
  Oamenii nevaccinați efectiv joacă la ruleta rusească.
  Iar viața ar putea fi reluată încet încet cu o singură măsură.
  Să fim vaccinați cu toții corespunzător..
  Toate teoriile conspiraționiste sunt alimentate de politicieni tâmpiți, incompetenți.
  Chestia cu vaccinarea și protestele antivaccin nu sunt noi…citisem aici
  Suntem 100 de ani mai târziu..
  https://www.macleans.ca/society/health/when-the-plague-won-a-history-of-vaccine-hesitancy/
  Dar nimic nu s-a învățat.

 • https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1830771/vaccination-infirmieres-sante-ordre-covid-suspension-permis
  Citiți aici. Unii au curaj politic. Știu că măsura poate fi interpretată dictatorială, dar la fel a fost cu poliomelita, variola, tuberculoza…măsuri aspre care au dat rezultate concrete în timp.
  -la vaccination est un devoir déontologique et une obligation sociale-
  Traducere, nu poți profesa dacă nu areți exemplul profesional și social corespunzător statului meseriei.
  Exceptând cazurile medicale, unde excepția e ridicată de un medic din considerente de sănătate.

  • Am citit decizia.
   S-au adus foarte multe argumente generale, de ordin legal care țin de libertățile individuale, dar mai puțin argumente de specialiști care au studiat boala covid19.
   În primul rând cred că reiese clar, lipsa de date a autorităților naționale, privind vaccinurile și efectele lor.
   În opinia mea, denotă scepticism legat de o formă de naționalism medical.
   Este o situație hilară de drept, deoarece din punct de vedere medical, organismul oricărui cetățean de pe planetă funcționează în mod aproape identic cu cel al unuia situat la mii de km depăratre. Deci teoretic deciziile luate în sistemele de sănătate avansate tehnologic, cu resurse ce depășesc cele ale României, cu acces la ultimele metodologii și tratatemente , având capacitatea logistică necesară de a culege datele medicale, a le tria-grupa, etc apoi preceda la analize…trial etc,.sisteme care funcționează de ani de zile..etc..vine un grup de la Cluj și zice păi la noi virusu ar trebui să știe de tricolor sau tricolorul de virus.. Din punctul meu de vedere e o glumă argumentul respectiv, e ok ca și sugestie de a responsabiliza la intern. și a crea cunoștințe locale ..dar în același timp ține de domeniul evidenței, nu poți compara resursele sistemului medical din România cu cel al Germaniei,etc….deci ești aproape obligat să accepți cele mai bune practici ale unora care au mai multe decât tine.
   Mai era argumentul foarte multe persoane nevaccinate din cauza convingerilor sau a stării de sănătate nu pot recurge la vaccinare. Cu al doilea punct sunt de acord, ar fi de datoria unui medic competent să decidă riscul vacccinării și apoi să recomande pacientului, dar primul argument- din cauza convigerilor e oarecum pueril- istoria se repetă 100 și ceva de ani de ani mai târziu.. 1898 când autoritățile legale britanice de atunci au considerat că vaccinarea poate fi opțională în cazul celor numiți- conscientous objectors-echivalentul antivaxiștilor de azi….dar știința e obiectivă mai mult decât părerea noastră individuală.
   Repetând, argumentele legale legate de libertăți, ​nu sunt cele mai bune exemple medicale de urmat. Când e vorba de viața unui om, în fața unei probleme medicale, părerea medicului prevalează și nu a avocatului=judecătorului pentru a asigura continuatea vieții.

   Un mic articol despre istoria vaccinării…..

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200696/

   (Termenul de Vaccination- vaccinare a fost folosit prima oară în An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae, a disease discovered in some of the western counties of England, particularly Gloucestershire and Known by the Name of Cow Pox de către. Edward Jenner.
   vacca- vacă.
   varius- varus marcă pe piele
   smallpox- variolă de la smal pockes..simptomele variolei

   Și alte informații…
   https://www.historyofvaccines.org

 • Esti informat bine sa de obicei, ar fi interesant sa ne spui si cu ce medicamente se trateaza Canadienii, ce protocol medical au, cu siguranta este total diferit de ce se foloseste la noi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS