(FOTO) Cimitirul evanghelic din Bistrița este plin de gunoaie, susține un cititor al publicației noastre care a transmis, în numele mamei lui, o sesizare reprezentanților Bisericii, dar și Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud. Situația este gravă fiindcă, în această perioadă, înainte de Luminație, toată lumea curăță mormintele, iar mormanul de deșeuri crește de la o zi la alta.
”Doresc să vă aduc la cunoștință situația gravă de la Cimitirul Evanghelic din centrul Bistriței. Pe scurt gunoiul nu s-a mai ridicat din luna decembrie 2019, deci de aproape un an. Din câte știm, administrația, deci Parohia Romano-Catolică Bistrița, nu doar că refuză să reînnoiască contractul pentru ridicarea deșeurilor, dar refuză și orice dialog.
Atașez mai jos fotografii cu ghena cimitirului, care nu se mai vede de gunoaie și cu emailurile trimise de mine administrației (menționez că am găsit foarte greu o modalitate de a contacta Parohia R.C.).
Situația devine gravă și din punct de vedere sanitar pentru că acele gunoaie au început să putrezească. E de la sine înțeles că accesul la partea aceea din cimitir este aproape blocat și muntele de gunoaie crește în fiecare zi. Am trimis aceste informații și la Garda de Mediu Bistrița”, ne-a scris cititorul nostru.
Înfiinţat în secolul XVI în afara zidurilor burgului săsesc Bistriţa, cimitirul evanghelic adăposteşte mormintele celor mai importante personalităţi ale oraşului medieval şi modern, dar şi ale simplilor cetăţeni.
O analiză a pietrelor funerare de aici crează o imagine completă privind straturile sociale ale burgului, dar şi repre istorice importante cum sunt stemele medievale ale unor bresle care funcţionau în oraş.
Saşii aveau obiceiul de a trece pe pietrele funerare meseria pe care o aveau, ceea ce ne ajută să înţelegem felul în care funcţiona societatea de atunci.
Pe o piatră funerară din cimitir, mormântul ultimului primar sas al oraşului, Karl Sanchen, apare stema medievală a Bistriţei, intactă.
În 2015, a mai fost o situație similară despre care Timp Online a scris la vremea aceea:
In cimitirul de langa centura e la fel. Gunoiul nu s a mai ridicat de cativa ani. Sunt expuse tocmai la intrare in cimitir… Chiar si pe morminte. Nu mai zic de accesul mizerabil…de 10ani nimeni nu a reparat nimic. Sincer in alte tari lucesc cimitirele. Sunt simple, elegante, intretinute de primarii. Zilnic lumea iese la plimbare… La noi iti este groaza sa mergi.
Ce vreți fraților, asta este România! Dacă lucrurile merg așa cum merg, dacă societatea este în Evul Mediu, gândirea concetățenilor specifică comunei primitive, domeniile de activitate în concordanță cu reperere statelor subdezvoltate, de ce cimitirele ar arăta altfel?? Până la urmă și cimitirul este o părticică din această țărișoară, una foarte importantă, dar cât se poate de neglijată. Ăștia suntem, așa funcționăm și așa vom dăinui în veci. Să păstrez mersul lucrurilor, indiferent dacă ele merg rau sau cu atât mai mult, este foarte simplu și comod, să le schimbi este un exercițiu de rezistență maximă, la care, după cum se vede de 31 ani, nu ne putem racorda. Asta e, să trăim cu speranța, asta ne-a rămas! Dar și speranța moare la un momentdat, să ne ferească Dumnezeu Cel Bun și Drept!
Din păcate aceasta stare deplorabila a Cimitirului Ortodox de pe Tărpiului demonstrează lipsa de respect a celor care îl administrează, dar și a noastră fata de strămoșii noștri! Orice încercare de a schimba ceva in bine se lovește de nepăsarea și indiferenta celor îndrituiți sa acționeze, sau lipsa de educatie și bun simt a celor care trec printre morminte. Dacă s-au molipsit și cei din Cimitirul Catolic e o dovada ca mizeria umană se propaga ușor!
Dacă și Biserica a uitat de rolul ei educativ și social înseamnă ca decăzut rău de tot. Interesul este doar material!
Sănătate și Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au fost înaintașii noștri, mult mai respectuoși și demni!
Cum este pe vale si in paduri, pe santuri si in parcari, tot asa este si in cimitire la romani. Concluzia – neam mocicos si fara initiativa cu administratii si institutii exact la fel. Acuma sa nu astepte nimeni sa vina Primarul sa le faca curat pe la morminte, apartinatorii sunt de vina, nu vine nimeni cu o grebla sa isi duca resturile de la lumanari, givece , coroane. Nu este o firma specializata in selectionarea materialelor rezultate de la mormantari etc. Cand se va renunta, interzice cu desavarsire coroanele de brad care fac prapad in munti si in locul lor doar familia sa depuna un simplu buchet de flori, abia atunci va fii curat in cimitirele romanesti. Doar la noi fuduleala consta in numarul mare de coroane aduse la mormantari. Imi permit sa spun asta pt. ca eu de doua ori pe an ma duc cu toate ustensilele dupa mine si fac luna la mormintele bunicilor si parintilor. Totul se poate daca doresti cu adevarat.
Situație gravă la Cimitirul evanghelic din Bistrița. Deșeurile nu au mai fost ridicate de anul trecut
Cimitirul de pe Str. Grigore Balan e impartit in doua zone: Cea administrata de Parohia Evanghelica C.A. si cea adinistrata de Parohia Romano Catolica. Acest lucru reiese si din articol, titlul articolului este insa ambiguu. Parohia Evanghelica C.A. se ingrijeste in mod regulat de ridicarea deseurilor aferente partii administrata de ea din gheena dinspre Str. Vasile Lupu, gheena reconstruita in anul 2019. Pentru acest serviciu de salubrizare in anul in curs parohia noastra a virat catre Supercom suma totala de 32.677, 10 Lei cum reiese din evidentele noastre contabile. Gheena dinspre Str. Cimitirului prezentata in fotografii este aferenta Parohiei Romano-Catolice si administrata de aceasta. Situatia ei nu si-o poate asuma Parohia Evanghelica C.A.
Titlul articolului duce in eroare atribuind raspunderea pentru situatie Parohiei noastre, lucru pe care il repingem cu hotarare.