Primăria Bistrița a scos la licitație elaborarea documentației tehnico-economice pentru amenajarea unui Skate Park pe str. Dogarilor nr. 18A: studiu topografic, studiu de fezabilitate, studii geo, proiect tehnic. Amplasamentul este situat în zona Parcului Municipal în perimetrul centrului istoric, în vecinătatea Turnului Dogarilor, monument istoric de categoria A.
”Preocuparea tinerilor pentru skateboarding a cunoscut o creştere semnificativă, începând cu anul 2000. Un Skate Park este un spaţiu împrejmuit, special amenajat, cu rampe specifice sporturilor noi, practicate de tineri într-un număr din ce în ce mai mare. Investiţia are ca scop îmbunătăţirii calităţii vieţii sportive a tineretului prin accesul la echipamente de ultimă tehnologie în condiţii de siguranţă. Skaterii, BMX-rii şi rolerii pot exersa aici sau pot aici să-şi petreacă timpul liber urmărind evoluţia prietenilor sportivi, schimb de experienţă competiţională. Un Skate Park amenajat le oferă tinerilor posibilitatea de a se exprima mai bine în peisajul urban, mai ales că nu toţi tinerii din ziua de azi sunt ahtiaţi după fotbal, baschet sau alte jocuri de echipă. Un loc supravegheat în care începătorii să aibă şansa să îşi dezvolte aptitudinile. Skate Park-urile atrag admiratori şi curioşi care pot să petreacă ore în şir privind acrobaţiile protagoniştilor”, precizează municipalitatea.
Se va proiecta un Skate Park modern destinat celor care practica sporturi urbane precum skateboardingul, rolele și BMX-ul. Arhitectura și designul Skate Park-ului vor fi condiționate de faptul că amplasamentul se află în imediata vecinatate a monumentului istoric de categoria A Turnul Dogarilor. Se vor utiliza materiale cu rezistență mare la exterior și la cele mai înalte standarde în domeniu. Skate Park-ul va fi dotat cu rampe și balustrade specifice, cu mobilier urban și alte echipamente, astfel încât acestea să poată fi utilizate atât de începători cât și de cei experimentați. Accesul în zona Skate Park-ului se va face din pasajul amenajat, prin poarta lăsată în zid, fără a afecta lucrările executate. Terenul destinat amenajării va fi împrejmuit pe trei laturi, iar dotările vor fi orientate/poziționate astfel încât acestea să nu obtureze vizibilitatea Turnului Dogarilor, iar pe două laturi se va proiecta o împrejmuire adecvată zonei. Pentru asigurarea scurgerii apelor de pe platforma de skateboarding se va proiecta un sistem propriu de colectare a apelor pluviale. De asemenea, pentru utilizarea acestui parc și pe timp de noapte, se va realiza un sistem de iluminat adecvat zonei, utilizând stâlpi de iluminat specifici zonelor istorice și corpuri de iluminat cu leduri, iar pentru protecția tinerilor se va proiecta un sistem de supraveghere video a spațiului.
Din bugetul local pe 2016, Primăria Bistrița a alocat 649.000 de lei pentru amenajarea unui Skate Park pe terenul cumpărat lângă Turnul Dogarilor, spre Parcul Municipal: 400.000 de lei pentru achiziția terenului, 24.000 de lei elaborarea fazelor de proiectare, 1.000 de lei – avizele și acordurile, iar restul pentru procedura de execuție.
În 23 decembrie 2015, Consiliul Local Bistrița a aprobat cumpărarea, cu 84.000 de euro, a unui teren de 750 mp pe str. Dogarilor nr. 18A, proprietatea familiei Sever și Parasca Andronesei.
Imobilul este situat în zona stabilită în PUZ ”Zona construită protejată a municipiului Bistrița” și are statut de zona ”non aedificandi” (nu sunt permise construcții). Orice intervenție în zonă poate fi executată numai cu respectarea autorizației de construire. Autorizarea se poate face doar cu avizul Ministerului Culturii (fiind monument de grupă A).
Urmeaza CHICIZAREA perimetrului si trecerea in plan secund al unui monument istoric. Aglomerarile de orice fel dauneaza grav zona medievala.Dar ce sa ceri unei administratii cu o gandire haotica mai mult. Nu ai cum !
In ciuda numeroaselor obiectii, Cretu nu renunta la tâmpenia de a amenaja un Skate Park lângă Turnul Dogarilor, singurul care s-a mai pastrat din sistemul mediaval de aparare. Numai ca sistemul medieval de aparare a orasului-cetate nu inseama doar zidul de incinta si turnurile de paza. In exteriorul zidurilor exista santul cu apă si valul de pămant. Culmea e că singura portiune din sistemul de apărare al Bistritei, care se mai păstreaza la scară naturală este cea care inclde si Turnul Dogarilor. Pein urmare, locul pe care primarul vrea sa construiasca un skatepark face parte din sistemul de aparare adiacent Turnului Dogarilor. De aceea, chiar daca primaria a cumparat acel teren, acolo ar trebui reconstituita o zona-muzeu a sistemului medieval de aparare asa cum era el alcatuit din zidul de incinta, santul cu apă si valul de pămant. O suprafata pentru amenajarea unui skatepark echivalenta cu cea de la Turnul Dogarilor sau chiar mai mare ar putea fi gasita langa strandul Codrisor care oricum se afla in reabilitare.
Cretu are fixurile lui idioate. Ce rost are sa fortezi lucrurile ca sa construiesti un Skate Park intr-o zona care este supusa unor restrictii si unde este necesar avizul Ministerului Culturii, cand in apropiere exista si alte solutii. Spre exemplu pe locul fostei baze sportive Metalul, din spatele salii de gimnastica din Parcul Municipal, care in urma cu cativa ani a fost desfiintata abuziv in pofida legii 69/2000, actualizata care prevede ca schimbarea destinatiei sau desfiintarea unei baze sportive nu este posibila legal decat prin Hotarare de Guvern si obligatoriu sub conditia construirii prealabile a altei baze sportive similare, indiferent de statutul proprietarului, autoritate publica sau entitate privata.
Skatepark-ul se potriveste in zona la nuca in perete, nu-i singurul lucru facut din ambitia prosteasca si orgoliul nemasurat al primarului. Nu stiu cum Ministerul Culturii a dat aviz pentru asa ceva, sau poate ca nu au nici o aprobare si destructureaza o zona istorica pentru ceva folosit de foarte putini . Locatie este , chiar in zona , de la actualul skatepark si folosind intreg spatiul dintre polivalenta si parcarera Lidl , se poate dar nu se vrea ……. !!!!!