Timp de gândire

Slujbaşi versus oameni liberi

Am auzit de atâtea ori povestea bietului angajat la stat – slujbaşul – terorizat de „publicul” veşnic nemulţumit încât simt nevoia să spun câteva lucruri, mai ales că am fost invitată să mă alătur măcar pentru o zi funcţionarilor şi să văd dacă pe mine mă ajută mai mult nervii când contribuabilii vin şi mă bat la cap.

Am răspuns acestei invitaţii că NU merg nici acum şi nici altădată dintr-un motiv simplu: nu m-am pregătit să fiu funcţionar la relaţiile cu publicul, nu-mi doresc să fiu şi nu cred că, în această lume eu trebuie să joc alt rol decât cel pe care mi l-am ales.

Aşa cum probabil că unii ştiţi, mi-am ales iniţial o meserie care credeam că-mi place, de profesoară, dar am descoperit pe parcurs că nici vorbă să o pot face aşa cum mi-aş fi dorit. Aşa că, după un concurs greu pe post, un examen de definitivat şi altul de gradul II, am renunţat la catedra pe care am câştigat-o la concursul de titularizare din 1996, concurs susţinut la absolvirea facultăţii, fără să mă fi cunoscut pe atunci cineva sau eu să fi cunoscut pe cineva din acest oraş.

De ce am renunţat la catedră? Pentru că mi-am dat seama rapid că nu îmi place să repet aceleaşi lucruri de cinci ori într-o zi chiar dacă am în faţă alţi elevi din alte clase, nu am răbdare să ascult oameni îngălând cuvinte, nu pot vorbi despre nimic dacă nu sunt ascultată, nu-mi place să fac rapoarte, fişe şi dosare cu nimicuri şi nici să stau cu orele la şedinţe în care nu se spune nimic interesant sau constructiv, doar se citesc aiureli de pe hârtii pe care le-aş putea citi singură dacă m-ar interesa, că mi se pare un nonsens să duc fotbalişti la olimpiade de română şi multe, multe altele. Întrucât în toamna lui 1996 am descoperit că pot fi jurnalist – ceea ce mi-am dorit dintotdeauna – am făcut o alegere pe alocuri costisitoare pentru mine. În loc de salariu sigur de la stat şi vechime trecută în cartea de muncă, am ales contracte pe drepturi de autor la privaţi şi multă nesiguranţă. De ce? Pentru că mi-a plăcut teribil ceea ce făceam şi aş fi fost în stare să aduc bani de acasă numai să mă lase cineva să merg pe teren, să descopăr lucruri interesante, să cunosc alţi oameni, să mă reinventez în fiecare zi.

Aşa că NU, nu vreau să fiu funcţionar public, nu vreau să stau la birou, nu vreau să mă uit din oră în oră la ceas să văd cât mai e până la pauza de masă şi nici până la încheierea programului, nu vreau caut cu disperare ştirea că a dat Guvernul o nouă zi liberă pentru bugetari şi nu vreau să pândesc şeful ieşind din birou ca să rup uşa în urma lui. Pentru simplul fapt că toate aceste lucruri mi se par o maximă tâmpenie şi un mod penibil în care să-mi trăiesc viaţa şi pentru că îmi aduc aminte de sclavagism, iar eu nu vreau să fiu sclavul nimănui, vreau să fiu un om liber.

Aşadar, nu vreau să fiu funcţionar, nu vreau să lucrez în birou, nu vreau să arăt că stau mai bine cu nervii şi cu răbdarea decât cei care fac asta. Şi ştiţi de ce? Pentru că nimeni nu mă poate obliga să o fac, aşa cum nimeni nu îi poate obliga nici pe alţii să o facă.

Sunt complet indiferentă la cât au de muncit bugetarii, nu mă interesează că i-a terorizat un şef mai prost ca ei, că i-a ţinut peste program şi i-a tocat nervii pentru că nimeni în lumea aceasta nu ne poate obliga să suportăm ceea ce nu vrem.

Pe mine nu mă impresionează nici faptul că bugetarii au avut cândva salarii mici şi, în sfârşit, le au mai mari, nici că au mai avut încă 500 de cetăţeni înaintea mea la birou, nici că sunt şi ei oameni. Pe mine mă interesează ca orice slujbaş la stat care lucrează cu publicul, adică şi cu mine cetăţeanul nervos şi prost, să fie amabil, să-mi răspundă la 150 de întrebări dacă am, să-mi zâmbească, să se uite cu respect la mine şi să se poarte ca un SLUJBAŞ ce este şi nu ca un stăpân. Cine nu are în ADN amabilitatea, cine nu are răbdare, cine nu poate zâmbi şi nu poate suporta să fie deranjat să meargă ACASĂ. Pentru o mie de euro lunar – cam cât sunt acum salariile în administraţie – se vor găsi alţii care pot.

Sunt numeroase meserii care nu presupun contactul cu oamenii, sunt job-uri care nu presupun program şi nici urmărirea şefului. E drept că nu îţi garantează nimeni nimic şi că munceşti atât cât vrei să câştigi, dar repet: sunt alte ocupaţii care nu presupun contactul cu oamenii.

Haideţi în privat, dragii mei, treziţi-vă dimineaţa la 6 şi apucaţi-vă de lucru. Uneori nu veţi termina până noaptea târziu. Nu va trebui să vă mai uitaţi în calendar fiindcă nu există nici sâmbătă, nici duminică, nici sărbători. Veţi face lucrurile, la fel ca şi noi toţi, când trebuie făcute, nu după un program. Veţi munci pe brânci şi nu veţi câştiga o vreme nimic, apoi veţi continua să o faceţi fiindcă nu aveţi încotro şi într-o altă zi veţi câştiga poate nici pe departe cât aţi merita, nu veţi avea nicio siguranţă legat de ziua de mâine, dar veţi fi propriii voştri stăpâni.

Libertatea are un preţ, dar odată ce aţi devenit oameni liberi şi nu slujbaşi, vă asigur că nu veţi mai tolera ifosele niciunui funcţionar de la niciun birou indiferent cărui stăpân îi slujeşte.

20 comentarii

  • Respectul ar trebui sa fie reciproc, indiferent de ce parte a ghiseului te afli.
    Insa spre deosebire de zona privata, unde daca nu ti-a placut de cel de dupa tejghea, il eviti,
    in cazul administratiei de stat nu ai ce face. Nu exista concurenta.
    Un alt aspect e cel referitor la cresterea substantiala a veniturilor celor angajati la stat.
    In mod normal, ar trebui sa beneficiem de o reala imbunatatire a serviciilor oferite de acesti angajati, corespunzatoare cu cresterea retributiei. Sa vedem…
    In orice caz, trebuie avut in vedere, pe termen mediu sau lung, ca digitalizarea nu ne va ocoli la nesfarsit.

  • Este real că respectul trebuie să fie, oriunde și oricând, reciproc.
    Însă, pentru contribuabilul ce apelează la funcționarii publici, există din start prezumția că acesta deja manifestă și a manifestat respect prin însăși poziția sa – de plătitor de taxe și impozite și destinatar al serviciilor publice.
    Contribuabilul nu poate fi înlocuit, el este prin natura lucrurilor destinatarul serviciilor și creditorul administrației, pe când un slujbaș sau altul poate și ar trebui înlocuit când nu răspunde menirii sale.
    Moștenim însă cultura socială comunistă, potrivit căreia este de dorit să te ai bine (sau măcar să nu te pui rău) cu DOMNII ?!!
    Un etnic german îmi spunea că ”acolo” (la ei) lucrurile merg și pentru că, (printre altele), beneficiarii sunt exigenți și nu tolerează să fie flituiți, iar reacțiile contribuabililor sunt luate în considerare de mai marii administrației, existând o prezumție de dreptate în ceea ce-i privește, în cazul reclamării unor abuzuri, (urmând ca funcționarul să dovedească că a respectat protocolul)

  • Un articol realist! Felicitări doamna Cristiana!Sper că măcar 30 la sută din funcționari să citească articolul și să priceapă ceva.O să se comporte la fel atâta timp cât,șeful de instituție nu este un bun manager, și nu le impune criterii de performanță!Un exemplu bun este managerul Spitalului județean,care a pus punctul pe i public!Va spun sincer că am rămas surprins de amabilitate personalului și am plecat mulțumit din spital! Referitor la funcționari, aceștia nu ar putea muncii la privat pentru că acolo trebuie să-ți câștigi salariul prin muncă și profesionalism.de exemplu într-o companie de telecomunicații (specific similar) angajații au contact zilnic cu tot felul de clienți (înțelegători, neînțelegători,mai prosti,mai deștepți etc.) Dar dacă vrei să vinzi,vinzi oricui pentru că trebuie să-ți scoți salariul! Faptul că sunteți funcționari nu îi un merit ci o îndatorire,dacă nu sunteți mulțumiți la stat plecați la privat dacă sunteți cu adevărat competenți și credeți că puteți face altceva!Am mai spus-o și o repet,in Spania am primit un certificat de deces internațional, TREI EXEMPLARE, in 20 de minute, la noi durează TRANSCRIEREA LUI intre 3 și 5 zile !Apropo de transcrierea unei mașini (a fost un articol ieri) in Spania durează 2ore cu tot cu drum ,fara a fi nevoie de prezența vânzătorului!Să vă fie rușine!!!

  • Mă tot frământa o întrebare la care nu găsesc răspuns,vă rog să mă ajutați!
    În anii 80 orice primăriei avea max.10-20 angajați era 0% digitalizarea,populația mult mai numeroasă iar astăzi aceeași primărie are peste 100 angajați si randament de locomotivă cu abur,vă rog mult ajutoor cu un răspuns pe care să-l înțeleg.Ofer recompensă substanțială,aștept si provincia!!!

  • Felicitari pentru articol doamna Cristiana! V-am mai contrazis in unele articole dar aici chiar aveti dreptate!
    Asta ca sa nu ziceti ca sunt hater!:)
    Multa bafta!

  • Cristiana, tot ce scri e pe placul sufletului meu Eu am lucrat la stat (20 ani) apoi(19 ani) si la la privat…dar împlinită ca om am fost la privat, unde am putut comunica după placul inimii mele, fiind si psiholog, si mediator si prieten si om în primul rând.. Acum ca pensionară încep să regret a fi la stat e ok, pt.batranete …

  • Păi, ar trebui lăsate regulile pieței să funcționeze și la stat. Să explic: dacă se ține un concurs, să zicem pentru ocuparea unui post de jurist la primărie, și se înscriu 30 de candidați pe un loc, atunci e clar că acel job este prea bine plătit și ar mai trebui redus nivelul de salarizare. Dacă din contră, să zicem că se doreste angajarea unui instalator, și nu se prezintă nimeni la concurs, înseamnă că trebuie oferit un salariu mai mare. Regula cererii și a ofertei. Ar trebui să fie un lucru normal ca, de exemplu, un instalator să câștige mai mult decât un jurist la primărie (am dat doar un exemplu, habar n-am cât este excedentul de juriști și cât e deficitul de instalatori). Această regulă ar trebui aplicată în toate instituțiile de stat: școli, armată, justiție, poliție etc. Dacă la examenul de intrare în magistratură sunt 40 pe un loc, e clar că ar trebui reduse salariile magistraților. Și exemplele pot continua.

    • Eu v-am spus într-un comentariu la un alt articol că românii în mare parte au încă o gândire socialistă. Se vede și după numărul de minusuri date comentariului anterior, în care am descris un mecanism normal, de bun-simț.

    • gresesti undeva dar ideea e buna
      consider ca daca sunt 30 de inscrisi pe un loc cald la primarie astai sa scrie in plic si salariul pe care-l cer… cel ce cere cel mai mic salariu e angajat!

  • Și țineți cont că salariile slujbașilor de la stat foarte mari în prezent o sa crească de la anul odată cu creșterea salariului minim.

  • Ca veni vorba de functionari. Exemplul de functionar perfect sictirit de zici ca te impunge e tipa de la starea civila din Primaria Bistrita. E amuzant sa auzi pe toti care ies din birou cum bolborosesc la adresa ei! Acum cateva zile am avut treaba pe acolo si mai mai sa o injur asa urat se comporta individa. Sunt curios cat incaseaza lunar individa stand la caldurica.

    • Te afli într-o eroare maxima!Aduci in discuție o instituție cu prestigiu care nu are de-a face cu ce se întâmplă în realitate ,in instituțiile publice!Ți se pare normal sa obții,cu relații,un certificat de atestare fiscală de la ANAF într-o zi când în mod normal se eliberează în 5 zile;și instanta ți-l cere în 3 zile(să-l depui la dosar)!Ți se pare normal?Mie nu! poți fi convins că nu îi un caz singular!

    • ce tot vorbesti de sri
      sunt privat
      si
      NU-MI convine sa muncesc in zilele cand bugetarii sunt liberi (recupereaza pe centru si in concubinaj cu sefii!)
      NU_-MI convine ca bugetarii sa aiba tichete de vacante de la bugetul de stat unde contribui si eu (ei nu lucreza in plus pentru aceste ticehte…ei muncesc doar 8 ore pentru care sunt platiti, nu fac nimic performant pentru care sa fie platiti in plus!)
      NU-MI convine ca bugetarii au concediu platit din bugetul de stat acolo unde contribui si eu si de unde eu nu am acces (ei nu lucreza in plus nici o secunda pentru salariul care-l iau astfel incat sa creeze un fond de concedii!!!)
      NU-MI convine ca ei au salarii marite de clasa politica sub forma de mita electorala fara nici o legatura cu performanta!!!
      NU-MI CONVINE SI NU SUNT SECURIST …esti tu prost ca crezi in teorii conspirative…securistii au alte afaceri mai rentabile!

    • Tomulet, tu stiai ca majoritatea sefilor bugetari au masini de servici cu care isi duc copii la gradinita sau aduc cartofi de la tara?
      Tomulet, tu stiai ca sunt multi bugetari chiar si profesori care duc chitante fictive cu combustibil si deconteaza banii in buzunar?
      Tomulet, tu stiai ca bugetarii isi platesc utilitatile, isi platesc impozitele, isi rezolva problemele personale in timpul serviciului ?
      Tomulet, stiai ca bugetarii din 8 ore daca muncesc 4?
      Tomulet, tu stiai ca bugetarii au internet la servici si stau calare pe el ?
      Tomulet, tu stiai ca bugetarii nu au concurenta?
      Tomulet….dar mai lasa-ma in pwla mea ca ma enervezi…TU CHIAR NU STII CA PRIVATII MUNCESC CA PROSTII pentru a SUSTINE JUMATE DIN BUGETARI ?

  • Frumos articol si foarte intersant dar , eu as vrea sa mai stiu cine verifica ? Asta e intrebarea , asta e problema noastra cea mare ! Inteleg un lucru e facut din bani publici total deacord dar cine verifica daca a fost facut bine ? Ex: gropile care raman in asfalt dupa ce este spart si reparat de mantuiala ? Instalatiile de craciun aruncate in bataie de joc pe copaci numai sa fie acolo cand ar putea sa fie aranjate drept . Asta e problema noastra omul care e platit sa inchida ochii

  • SUNTEM PE ULTIMUL LOC IN EUROPA LA TOATE
    CINE CREDETI CA A CONTRINUIT MAI MULT LA ACEST LOC….
    MUNCA PRIVATILOR
    SAU MUNCA BUGETARILOR…(AICI INTRA SI POLITICIENII)???????????/
    Daca procentul e de partea bugetarilor atunci…. MWELOR!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.