Social

Someşul Mare, din nou plin de gunoaie. Garda de Mediu a descoperit cauzele

Someşul Mare este plin din nou de gunoaie, toate eforturile de curăţare a malurilor dovedindu-se a fi zadarnice. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a încercat să înţeleagă de ce se întâmplă toate acestea şi a descoperit cinci cauze.

„Aşa cum se ştie în luna ianuarie a anului 2015 am demarat acţiuni de control la toate cele 62 de unităţi Cristian Niculae Garada de Mediuadministrativ-teritoriale din judeţ. Le-am dat termen 15 mai 2015 ca să facă ordine şi curăţenie. Unii au făcut, alţii, nu. Am trecut la noi acţiuni de verificare a măsurilor date. Am mai verificat încă 26 de UAT-uri, iar în urma revefificărilor am dat 15 sancţiuni la tot atâtea primării. Amenzile pot fi între 5000 şi 15.000 de lei, iar noi am dat amenda minimă, de 5000 de lei. Pot spune că, după acţiunea din primăvară, o mare parte din deşeurile de pe râuri au dispărut. Eu estimez că undeva la 60-70% au dispărut. A revenit însă dezastrul pe malurile râului Someşul Mare. Din păcate, cetăţenii nu înţeleg că Someşul Mare e cartea lor de vizită. Toată România cunoaşte acest râu, iar când treci de Năsăud şi te uiţi pe malulrile lui, e dezastru din nou”, a spus Cristian Niculae.

Întrebat de ce se întâmplă lucrul acesta, Cristian Niculae a spus: „Am identificat mai multe cauze. Una este că nu s-au încheiat contracte de salubrizare în toate UAT-urile. Deşi a trecut un an şi trei luni de când Vitalia lucrează în judeţul nostru, avem UAT-uri de pe Valea Someşului Superior unde nu toţi cetăţenii au contracte”.

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, comunele de pe această vale au serioase probleme cu salubritatea. De exemplu, la Şanţ, doar 69% din populaţie are contracte încheiate cu operatorul de salubritate, la Maieru – 91%, iar Feldru, cea mai mare comună din judeţ, doar 70%. De asemenea, la Năsăud doar 59% din populaţie a încheiat contracte cu Vitalia, la Parva, 25% nu au contracte, iar la Salva – 24%.

Pe Valea Ilvei, afluent al Someşului Mare, Vitalia nu are contracte cu toată populaţia. La Măgura Ilvei doar 92% din populaţie plăteşte salubritatea, la Lunca Ilvei – 85%, la Leşu -52% şi la Ilva Mare -93%.

„Nu există persoană fizică sau juridică să nu genereze deşeuri. Ce fac aceşti oameni cu gunoaiele? De exemplu, la Năsăud, în luna noiembrie a fost o campanie de încheiere a contractelor la care au participat: Primăria Năsăud, ADI Deşeuri, Vitalia şi Poliţia Locală Năsăud. Au fost vizitate 1500 de domicilii şi s-au încheiat 69 de contracte. Lumea nu deschide uşa, nu vrea să încheie contracte. Singura măsură acolo va fi taxa de salubrizare specială. Oamenii nu deschid uşa pur şi simplu. Nu vor să plătească acest serviciu. Asta este realitatea!”, a spus Cristian Niculae.

O altă cauză, în opinia comisarului şef, este lipsa de supraveghere din partea autorităţilor locale a zonelor expuse depozitării ilegale a deşeurilor, respectiv a firmelor pe care Garda de Mediu nu le verifică întrucât nu sunt incluse în planul de control. Nici acestea nu au contracte de salubrizare.

„Este vorba de chioşcuri, tot felul de magazine de la ţară, frizerii, etc. Nu au contracte de salubrizare, dar totuşi produc deşeuri. Ce fac cu ele? Noi nu putem ajunge la toţi. Se ştie însă că, în fiecare an, primarii revizuiesc autorizaţiile tuturor agenţilor economici din UAT. Orice chioşc sau magazin are nevoie de viză pe autorizaţia de funcţionare. Nu ar trebui vizate aceste autorizaţii dacă nu au contracte de salubrizare. Este foarte simplu. Nu îi vizezi autorizaţia până nu îţi aduce contract de salubrizare. Ei nu pot funcţiona fără autorizaţia vizată de primărie. Le-am spus primarilor după dezastrul care a apărut din nou pe Someş după 22 noiembrie când a plouat şi toate gunoaiele au fost luate de ape”, a adăugat Cristian Niculae.

A patra cauză ar fi aceea că oamenii nu vor să plătească Vitaliei colectarea şi depozitarea deşeurilor provenite din construcţii şi renovări.

„Este o taxă foarte mică. Indiferent dacă eşti persoană fizică sau juridică, taxa pentru colectarea unei tone de deşeuri provenite din construcţii este 27 de lei cu TVA inclus. Ca să renovezi un apartament sau o cameră, produci 10-15 saci de deşeuri, undeva la 300-400 de kg. Pentru asta se plăteşte 11 lei Vitaliei. Se pune gunoiul în saci, se contactează Vitalia şi vine de acolo cineva şi îl ridică. E mai mare efortul să duci gunoiul pe malul apei, dar oamenii nu cred că ştiu. Au impresia că e foarte scump acest serviciu. I-am rugat pe primari să informeze cetăţenii, să facă adunări publice. Mai e o problemă, în fiecare an găsim pe malul Someşului canapele, maşini de spălat, deşeuri voluminoase. Vitalia desfăşoară obligatoriu patru campanii anuale, în fiecare anotimp şi în fiecare localitate, de colectare a deşeurilor mari şi voluminoase. Atunci primarul ar trebui să anunţe cu trei-patru zile înainte că Vitalia ridică de la punctul de colectare deşeurile voluminoase. Toată lumea să le ducă acolo”, a spus Niculae.

O altă cauză este aceea că oamenii nu ştiu ce obligaţii au faţă de mediu şi nu sunt informaţi în legătură cu acele campanii gratuite pe care le desfăşoară Vitalia, asumate prin contractul semnat.

„Eu îmi fac datoria să informez cât mai mult cetăţenii prin presă, dar autorităţile locale trebuie să facă şi ele un efort să informeze lumea prin adunări publice. Vara aceasta i-am cerut şi Mitropolitului Andrei Andreicuţ să ne sprijine să ajungem cu acest mesaj la preoţii parohi. Am participat la şedinţele preoţilor din Protopopiatele Bistriţa şi Năsăud şi, având în vedere că sunt oameni cu influenţă în comunităţi, i-am rugat să transmită aceste mesaje credincioşilor care frecventează biserica. M-am întâlnit cu circa 200 de preoţi parohi. Am avut un ecou foarte bun la Nepos unde părintele Vasile Rus s-a dovedit un adevărat ecologist. Dacă am avea peste tot astfel de oameni, altfel ar arăta judeţul, ar fi mult mai bine. Mai aşteptăm să vină şi alţii lângă noi şi să ne ajute”, a spus Cristian Niculae.

În 2015, comisarul şef al Gărzii de Mediu spune că a fost asaltat de cereri din partea celor care au vrut să devină agenţi de mediu (voluntari -n.r), însă nu le-a putut elibera legitimaţii din cauze birocratice care ţin de organizarea teritorială a instituţiei.

„Toate contractele erau întocmite în numele Gărzii Regionale de Mediu care s-a desfiinţat între timp şi va trebui să aşteptăm să se modifice legea ca să putem încheia acele contracte cu agenţii de mediu. Sperăm că se va întâmpla anul acesta fiindcă cereri avem din partea iubitorilor naturii. Ne-ar fi de folos să agem voluntari de mediu fiindcă instituţia noastră e formată doar din 10 comisari şi un comisar şef. Suntem puţini! Dacă aş avea 30 de oameni, aş avea ce să le dau de lucru la toţi, sunt convins de lucrul acesta”, a spus el.

9 comentarii

  • Stiti de unde este imaginea , Doamna CRISTIANA ? Este malul raului Bistrita in dreptul localitatii SARATA ,zona cartierului unde locuiesc rromii , cu mari probleme si fara contracte de salubritate Acolo am fost 3 zile la rand cu JANDARMERIA Pt. furturile de sare (Minerale ), dar si pt. ecologizare ,distribuind saci din poarta-n poarta la cateva case. Experienta vizuala si militara nu ma inseala dupa o viata de umblat pe APE. O ZI BUNA !

  • Indiferenta noastră , nepăsarea cu care ridicam resemnați din umeri privind dezastrul ecologic din jurul nostru , ne-a adus aici ! Toți ar trebui sa luam atitudine , sa-i admonestam si reclamam pe cei care încalcă legea mediului . Nu mai trebuie sa stam , trebuie sa luam atitudine cu toții ! Doar așa scăpam de rușinea aceasta !

  • Si pe malurile raului SOMES este dezastru. Amenzile sunt prea mici. Trebuie sa luam atitudine, nu numai unde sunt romi este plin de gunoaie.Stim foarte bine ca apa aduce gunoaiele iar cand apa scade raman mormane de gunoaie, rusine celor care au contribuit la acest lucru

  • De unde ati scoso taxa de 27 ron/tona??? Eu am avut aproximativ 15 saci deseu constructi si a trebuit sa platesc la mc sa-mi ridice deseul, si mc e aleatoriu la ei in functie de cum vede evaluatoru, pentru deseu mentionat taxa era 200 ron greutatea era de aproximativ 600 kg

    • Dacă ai bani de casa , trebuie sa fii pregătit si cu bani pt curățarea mizeriilor care se fac in urma construcției . De fapt , primăria nu ar trebui sa autorizeze construcțiile fără sa ai încheiat contract pt ridicarea reziduurilor . Atunci multe nu ar mai ajunge la apa sau pe merginea drumurilor !

  • D-le GRIGORE, ati punctat f, bine. Mi-ati da o idee buna. Voi cere celor doi consilieri PER sa pregatesca un proiect de masuri pt. acest aspect, si il vom prezenta si in CJ, si il vom aduce la cunostinta D-nlui Prefect, sa ordone ca in toate UAT-urile sa fie implementat. Multumesc pt. felul in care ati gandit. Iata ca daca dialogam civilizat, chiar putem sa miscam lucrurile. Colegul meu consilierul MAXIM GAGEA este seful comisiei de URBANISM in CL, si voi interveni ca lucrurile sa se miste. O ZI BUNA !

    • Așa sa faceți domnule Balan , doar așa se stopează dezastrul ! Legea trebuie sa fie clară si sa prevină infracțiunile , sa le omoare din fașa ! Este mult mai greu sa ii urmărească poliția locală , garda de mediu sau oricare instituție abilitata , decât sa ii oprești de la rădăcina ! Nu le dai autorizație de construcție fără contract de ridicare a deșeurilor ! Si nu mai au ce face , decât sa se comporte civilizat … Altfel , vor arunca la infinit la apa .

  • Nu este vorba numai de rea voință din partea oamenilor.Problema se pune un pic si altfel.Dacă ne interesează doar procentul plătitorilor către firma de salubrizare și după acest criteriu estimăm că există gunoaie sau nu pe malul rîurilor noastre,nu rezolvăm problema.Serviciile oferite de dumnealor trebuie contractate altfel de catre capii comunitaților.Treaba este că pe la sate Vitalia trece doar o dată pe săptămînă sau chiar la două săptămîni în timp ce gunoiul ,fie el de orice forma se aduna zilnic și atunci oamenii chiar si cei de bună credință nu pot sta o săptamînă sau două cu gunoiul în pubele,se împute de nu mai treci vara pe lînga el.Daca facem un mic calcul ca într/un sat fie el si mai mic sint multe mii de platitori si suma nu este neglijabila se poate verifica,atunci reiese că de fapt populația este păcălită de furnizorul de servicii,al carui scop este doar profitul si e foarte putin interesat de colectarea gunoiului.Cind o sa fie mai multe firme concurente in domeniu si o sa fie licitatii cu oferte de prestare de servicii,atunci o sa asistam sigur la diminuarea considerabila a gunoiului de pe malurile apelor.Daca nu-i asiguri omuli condiți de aruncare a gunoiului ,nici nu poti merge sa-l amendezi,nu e normal.Nu spun asta ca să scuz nemernicia ce se vede in fotografie,dar corect este sa cautăm cauza.Desigur ca zona din imagine fiind locuita de minoritatea renumita in domeniul mocicoșagului,chiar daca ar avea permanent o masina de gunoi la poarta,situatia pe mal ar fi la fel.

  • D-le VASILE. stalpii de curent sunt la cativa pasi de apa. Eu am cerut inca atunci primarului Cret montarea unei camere de supraveghere a intregii zone. Am vorbit insa cu peretii. O ZI BUNA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS