Actualitate

Sorin Hangan despre regimul parcărilor și modernizarea Pieței Centrale

În ședința Consiliului Local Bistrița din 24 mai vor fi dezbătute trei proiecte care vizează modificarea și completarea regulamentelor pentru administrarea parcărilor cu plată și de reședință din oraș. Detalii aici.

”Unii tot spun că doar criticăm și nu venim cu soluții. Nu suntem niciodată luați în seamă sau ni se copiază proiectele și, dacă au majoritate în Consiliul Local, așa procedează. Am depus un proiect care vizează modificarea regulamentului parcărilor. După noi, a depus și domnul primar, și-a dat seama că actualul conține unele erori. În vechiul regulament, în parcările centrale tariful era de 480 lei atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice. Eu am propus 360 lei pentru toată lumea. Amenda era 200 lei pentru persoane fizice și 400 lei pentru persoane juridice, am considerat că este o discriminare și am propus 200 de lei și pentru persoane fizice și pentru persoane juridice. Și-au dat seama și juriștii primăriei și în proiectul propus de primar fac această modificare, cel care greșește este persoana fizică, șoferul, nu societatea comercială”, a declarat într-o conferință de presă președintele PNL Bistrița, consilierul local Sorin Hangan.

El a menționat că prin proiect mai propune ca tariful pentru parcările rezidențiale să fie 180 lei și pentru persoane fizice și pentru persoane juridice, acum fiind diferențiat: 180 lei pentru persoane fizice și 480 lei pentru juridice. ”Merge aceeași mașină, parcarea nu are acoperiș de sticlă, investiția pentru realizarea parcării fiind la fel. Apoi, amenda în cazul în care cineva parchează neregulamentar era de 500 lei, am propus 300 lei. Am mai propus o modificare prin care contravenientul să poată achita în termen de cel mult 48 de ore de la data luării la cunoștință a procesului verbal jumătate din cuantumul amenzii. În regulamentul vechi, pentru zona centrală exista acest lucru, iar în zonele rezidențiale nu, adică dacă faci greșeala în parcarea unui bloc nu poți plăti jumătate din cuantumul amenzii. N-am înțeles de ce. Și, sigur, cel mai important, intervalul orar unde toată lumea e de acord, și primarul propune, acum de la 8.00 la 18.00, se va reveni la vechiul interval orar 8.00-15.30. Oamenii vin acasă de la serviciu și trebuie să se învârtă vreo două ore până își găsesc loc de parcare”.

Sorin Hangan a adăugat în Comisia de urbanism proiectul său a primit aviz negativ. ”Evident că doar eu am votat pentru, deși dintre cele trei proiecte al nostru este cel mai complex și mai corect din punct de vedere juridic”.

Referindu-se la modernizarea Pieței Centrale, Sorin Hangan a afirmat: ”Au apărut chiar afirmații acuzatoare la adresa noastră, că în 2015 PNL a votat. Atunci nu am votat altceva decât un Plan Urbanistic de Detaliu care vizează o zonă mai amplă. S-a pus problema ce se întâmplă cu arborii și vegetația. Am căzut atunci de acord, și de asta am votat PUD, că este nevoie să modernizăm Piața Centrală. Nu cred că e cineva împotrivă să modernizezi orașul, dar noi parcă mergem înapoi în ceea ce privește arhitectura și urbanismul. Atunci ni s-a spus că detaliile le poate stabili doar proiectul tehnic și vom ști ce exact ce copaci, ce fântână. Mă bucur că există o inițiativă civică serioasă vizavi de acest proiect. Eu consider că un proiect are succes atunci când există consens. În Comisia de urbanism am întrebat ce și cum, proiectul nu e chiar gata, nu sunt luate toate avizele, care pot fi primite condiționat. În momentul când vor fi toate gata, vom dezbate serios, am propus chiar să mergem cu planșa în mână să vedem. La ora asta ni se spune doar că nu se taie castanii, se mai și plantează. Deci nici noi nu știm foarte exact, dar sperăm că vom lămuri lucrurile cât mai curând. Noi, consilierii PNL, dorim modernizarea Pieței Centrale, dar nu cu orice sacrificiu”.

2 comentarii

  • D-le Hangan, ca sa fie clar, nemultumirea noastra este legata de faptul ca iarba si florile vor fi inlocuite cu o mare cenusie, alcatuita din dale de piatra. Pur si simplu nu mai vrem capodopere gen Piata Mica. Cunostinte din alte orase imi spun cat de incantati sunt de felul in care s-a pastrat „coltul verde” de la Biserica Evanghelica; turistii straini fotografiaza florile. Nu inteleg, de ce un lucru frumos trebuie stricat? D-lui primar ar trebui sa-i sugeram un alt „coltisor” pe care sa-si exerseze talentele si sa-si plateasca politele electorale.

  • Astept reactia PNL privind lipsa de interes in a incadastra corect terenurile dupa modul de folosinta. De ce se permite tergiversarea incadastrarii spatilor verzi cand legea 24 din 2007 obliga primariile sa o faca. Astfel in 2008 aceste corecturi in CF-ul orasului trebuiau operate. Domnule HANGAN; fiti mai explicit si nu va faceti ca nu cunoasteti subiectul . Nu stiti veniti la noi sa va lamurim. Daca nu vreti mai aveti varianta cu GARDA de MEDIU.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.