„Mulţi oameni sunt dezinformaţi în acest moment legat de pesta porcină africană: că nu se iau măsurile necesare, că boala e indusă, că vrem să lichidăm toţi porcii din ţara asta. Sunt ipoteze alarmante care nu fac decât să inducă panica în populaţie. Nu e un lucru bun”, a spus secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vineri, într-o conferinţă de presă.
Secretarul de stat a atras atenţia celor care se tem că e o boală „inventată”, precum se spune că ar fi fost gripa aviară, că pesta porcină africană există cu adevărat, dovadă fiind că mor porcii în ferme şi gospodării: „Eu nu mă pronunţ legat de gripa aviară că nu am fost atunci în minister. Ce le răspund celor care se întreabă dacă există pesta porcină africană? Că sunt oameni cărora le-au murit porcii în ferme şi în gospodării. Avem 128.000 de porci sacrificaţi sau morţi din efectivul de 4,5 milioane de porci din ferme şi gospodării. Avem afectate 159 de localităţi, ceea ce reprezintă 6,8% din totalul localităţilor din cele 10 judeţe. Este foarte rău că avem atât. Pe de altă parte, trebuie să spunem că Polonia are 1900 de focare de pestă porcină africană, din care 1100 la mistreţ. În Sardinia, de exemplu, sunt de 40 de ani focare de pestă porcină africană, iar Polonia a închis primele focare pe care le-a avut în 2014 abia anul acesta. Noi nu am avut până anul trecut. Atunci am reuşit să închidem focarul după 4 luni”.
Sorin Roşu Mareş a îndemnat populaţia, în cazul în care constată prezenţa virusului, să nu ascundă boala: „Nu încercaţi să ascundeţi boala că este mult mai grav. Virusul nu se distruge prin congelare. Oamenii pot pune la conservare acest virus şi să-l scoată după trei luni de zile. Acesta e mesajul ce trebuie transmis. Doar la peste 80 de grade se distruge virusul”.
Potrivit secretarului de stat, tot ce înseamnă comunicare şi informaţii legate de această boală sunt transmise prin intermediul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în care sunt înglobate 12 entităţi.
„Ministerul Agriculturii nu gestionează lucruri care ţin de prevenirea şi combaterea bolilor. Autoritatea Sanitar-Veterinară este cea care gestionează şi acest Comitet Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, iar la nivel judeţean este Comitetul Judeţean pentru Combaterea Bolilor, condus de prefect, din care fac parte DSVSA, Garda de Mediu, Jandarmeria, Poliţia, celelalte instituţii. În toate judeţele s-au transmis afişe, anunţuri, informări. Când am avut primul focar de pestă porcină africană în Satu Mare, am pus bannere la vămi pe care era scris Nu transporţai carne din Ucraina pentru că poate fi contaminată. Exact aşa se presupune că s-a adus primul focar de pestă porcină în România”, a spus el.
După câteva luni, urmarea măsurilor luate, Uniunea Europeană a declarat România liberă de pestă porcină africană, însă anul acesta, în lunile mai sau iunie a apărut al doilea focar prin Delta Dunării, prin intermediul unor mistreţi veniţi din Ucraina.
„La orice apariţie a unor semne ale bolii, trebuie anunţat medicul veterinar, iar dacă nu e găsit sau orice altă autoritate. Mulţi oameni sunt dezinformaţi în acest moment legat de boala aceasta: că nu se iau măsurile necesare, că boala e indusă, că vrem să lichidăm toţi porcii din ţara asta. Sunt ipoteze alarmante care nu fac decât să inducă panica în populaţie. Nu e un lucru bun. În momentul în care e declarat focar, Comitetul Local de Combatere a Bolilor poate lua decizia de ucidere preventivă a tuturor animalelor din jurul focarului, dar lumea trebuie să ştie că pentru toţi porcii morţi din cauza bolii sau ucişi prevenit proprietarii vor fi despăgubiţi. Comisia Locală va stabili preţul în funcţie de preţul pieţii. Nu există un preţ la nivel de ţară”, a adăugat el.
Întrebat cât de mare este pericolul să ajungă pesta porcină la noi în judeţ, Sorin Roşu Mareş a spus: „Este pericol, la fel cum există în orice alt judeţ, dacă nu se respectă condiţiile legate de circulaţia animalelor, informarea corectă a cetăţenilor, intensificarea vânătorii la mistreţ şi atingerea cotelor suplimentare care s-au dat pentru recoltarea mistreţilor. Inconştienţa unora de a aduce porci din judeţe unde sunt focare se pedepseşte. Conform legii e infracţiune şi se face dosar penal. Lumea trebuie să fie bine foarte bine informată. Porcul din coteţ nu are nicio problemă dacă nu intră în contact cu un mistreţ sau cu altă persoană care a fost în zonele de focar şi poate transmite boala mecanic, adică prin haine, prin carne contaminată adusă din focarul respectiv. Boala e de o virulenţă extraordinară: nu are tratament, nu are vaccin. Singura măsură care se poate lua este de a lichida focarul unde apare. Nu există prevenţie în afară de cele pe care le-am spus. Termenul de incubaţie e de până la 15 zile, iar când a apărut, în câteva ore, porcul moare fără alt semn clinic”.
Cel mai apropiat focar de Bistriţa-Năsăud e în judeţul Sălaj, apărut în luna iulie, însă boala nu a pătruns în gospodării.
80 grade….s-a distrus virusul?
Din tot ce spune se vede doar ….amatorism in logica!!!!I
AM SI EU O INTREBARE//// AM FOST INTR-O FERMA DE PORCI SI NORMAL…IN ACEA FERMA NU INTRA DECAT….MANCAREA SI AIA….LICHIDA PRIN…TEAVA..
CUM POATE INTRA VIRUSUL INTR-O FERMA DE PORCI CARE RESPECTA LEGISLATIA ?
PS >>>M-as bucura sa vina virusul in Bistrita…….in mod deosebit la SIEU MAGHERUS,….
DE CE?
puteeeeeeeeeeeeeeeee…
si
ACOLO NU EXISTA LEGE DE MEDIU RESPECTATA!!!!!!!!!!!
SA VINA VIRUSUL LA KALMAN!!!!!
Si pentru a fi si mai bine informati, il rugam de dl. Secretar de Stat sa ne prezinte cam cate sute de mii de porci au fost sacrificati in tarile fratesti membre ale U.E., ca de exemplu:
Cate sute de mii a sacrificat Ungaria? Dar Bulgaria ? Dar Grecia? Dar Austria? Dar Elvetia? Dar Polonia? Dar Cehia?
Despre situatia din Ucraina (furnizoarea virusului !?) nu se comunica nimic… Ei nu se lupta cu virusul, ca noi?
Cum de pe unii frati ai UE virusul i-a ocolit? (Franta, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, etc.). Asta pentru a nu mai fi dezinformati.
Eu nu am inteles nimic despre pesta asta. Poate pentru ca sunt vegetarian.
Deci: trebuie sa omoram porcii sanatosi, pentru ca , daca nu ii omoram, s-ar putea sa se imbolnaveasca si sa moara. Logic 🙂
Daca omul mananca carne infectata nu pateste nimic, de aceea carnea porcilor sanatosi sau bolnavi care au fost omorati sa nu fie congelata si nici prajita, ci ingropata sau arsa.
Daca este congelata, pastreaza virusul, dar daca este conservata 3 luni (nu congelata) nu il pastreaza. La fel de logic.
Dezinformare sau ba, mie tot imi suna a directiva „cuiva” : distrugeti sursele de hrana autohtone, ca va aducem noi ce „trebuie”, uzinele chimice au stocuri.
Daca e asa, o trece si asta dupa ce isi va atinge scopul, la fel ca si gripa aviara si boala vacii nebune.