Actualitate Recomandări

Ce sortiment de miere au obţinut din plin apicultorii bistriţeni. Este de cea mai bună calitate (FOTO)

Într-o vară capricioasă cum este acesta, cu multe ploi şi intemperii, apicultorii din toată ţara se plâng că producţia de miere este slabă. Cei din Bistriţa-Năsăud însă au reuşit să obţină însă cea mai bună miere de salcâm din ultimii ani, aşa încât numesc 2018, anul salcâmului.

Maria Hiticaş, membru al Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud, deţine peste 200 de familii de albine. În primăvară, din cauza termperaturiolor scăzute, avut emoţii legate de soarta anului apicol 2018, dar a venit un val de căldură, salcâmii au dat în floare, iar albinele au avut de unde culege.

„Am prins vreme bună. Am fost nectar mai mult ca în alţi ani datorită temperaturilor foarte ridicate. Pentru că albinele au avut de unde culege nectar din plin, mierea de salcâm este foarte curată anul acesta, transparentă, nu cristalizează. O putem păstra ani la rândul. E de cea mai bună calitate, aşa încât putem numi anul 2018, anul salcâmului. Anul trecut, când nu a fost aşa de mult salcâm, albinele au cules şi din altă parte, iar mierea de salcâm din 2017 a fost mai colorată”, a spus Maria Hiticaş, care vinde mierea de salcâm din producţaia nului 2017 cu 30 de lei kilogramul, iar pe cea din 2018 cu 35 de lei kilogramul.

 

Din păcate, odată cu mierea de salcâm, apicultorii au fost nevoiţi să tragă linie. „Au început ploile, toată ziua a plouat, iar albinele au cules doar atât cât să supravieţuiască ele. Ies, pe la 14.00, vin acasă şi nu se mai duc. Îşi adună doar ca să mănânce. Asta este”, a mai spus Maria Hiticaş.

Grigore Cotul care a dus, anul acesta, stupii la munte, a fost obligat să-i coboare cu două săptămâni mai repede de la Piatra Fântânele.

„Nu am cules nimic anul acesta, nici miere de zmeur, nici de mană, nimic, doar miere de salcâm. A plouat foarte mult la munte şi albinele au adunat doar pentru ele. Miere de mană mai am din 2014, atunci a fost un an sectos şi am adunat mai multă. Anul acesta, absolut nimic”, a spus Grigore Cotul, care vinde miere în fiecare sâmbătă, la piaţa locală de la Biserica Evanghelică, din producţia anilor trecuţi.

Mierea de salcâm este unul din sortimentele de miere cele mai căutate și apreciate. Culoarea acestui sortiment de miere este de la incoloră, până la o culoare ușor gălbuie. Totul depinde foarte mult de fagurii din care mierea este extrasă. Dacă fagurii sunt vechi și din ei poate au eclozat în trecut și albine, atunci mierea de la incoloră, devine ușor spre galben. Proprietăţile ei însă rămân aceleași.

Aromă este unica. Mierea de salcâm, că oricare tip de miere cristalizează. Ȋn cazul mierii de salcâm, cristalizarea începe să se instaleze după aproximativ 18 luni. O altă diferenţă de notat ar fi că mierea de salcâm niciodată nu cristalizează în proporție de 100%. Așa că dacă la supermarket vedeți pe raft miere de salcâm cristalizată imediat vă puteți da seamă de calitatea mărfii. Explicația acestui fenomen este dată de faptul că mierea de salcâm conține mai multă fructoză decât glucoză (peste 40% fructoză și doar în jur de 34% glucoză).

Mierea de salcâm conține majoritatea mineralelor esențiale organismului uman. Conține fosfor, potasiu, cupru, fier, calciu, mangan. Dintre vitamine, cele mai importante sunt vitaminele A, C, B1,B2,B3,B5 și B6. Pe lângă acestea, mierea de salcâm prezintă în compoziția ei antibiotice naturale și enzime.

Fiind o sursă bogată în minerale poate fi folosită cu succes de către persoanele anemice. De asemenea mierea de salcâm fiind o sursă de calciu poate ajută persoanele care suferă de scleroză. Persoanele care fac sport și care au nevoie de energie într-un timp scurt pot să folosească cu succes acest sortiment de miere. Mierea de salcâm odată consumată liniștește organismul și-i conferă o senzație de bine. Așa că seara o linguriţă de miere de salcâm într-o ceaşcă de ceai de tei va face minuni.

Dacă suferiți așadar de insomnie, stres sau sunteți tensionați puteți apela și la acest sortiment de miere. Atenție doar să nu exagerați cu consumul de miere seara, pentru că oferă și energie, iar luată în cantitate mare te poate ține, din contră, treaz.

Având o aromă greu sesizabilă, mierea de salcâm nu va schimbă gustul ceaiului sau cafelei, putând să fie folosit cu succes în locul zahărului. Atenție doar să adăugati mierea în ceai, doar când acesta s-a mai răcit și poate fi băut. Dacă nu aveți poftă de mâncare atunci consumați miere de salcâm. Un pahar cu lapte și o felie de pâine cu miere dimineață pe stomacul gol te ține sătul și energic pană spre amiază.

Mierea de salcâm poate fi utilizată pentru tratarea următoarelor boli: ulcer, insomnie, stres, astenie, nevroze, tuse, creșterea poftei de mâncare, probleme de digestie. De asemenea ajută la funcționarea normală a inimii și a ficatului, stimulează creșterea numărului de hemoglobină din sânge, etc. Mierea de salcâm este ideală pentru vindecarea tusei, deoarece are un efect antiseptic. Așa că, în caz de viroză, respiratorie apelați cu încredere la miere! Este un tonic excelent pentru femeile gravide, copii și convalescenți. Extern se poate folosi pentru grăbirea vindecării tăieturilor sau arsurilor și pentru aplicarea pe piele în tratamentele de înfrumusețare.

Cumpăraţi mierea doar de la apicultori, astfel încât să aveți garanția calităţii produsului. Mierea poate fi păstrată la temperatura camerei, însă lumina soarelui să nu ajungă la produs, pentru că-i distruge sistemul enzimatic.

4 comentarii

  • Maria și Grigore, sunt apicultori profesioniști (nu puțini la număr în județul nostru), care oferă consumatorilor, miere de foarte bună calitate ! Felicitări oameni buni! Dragi apicultori, să aveți în vedere Programul Național pentru Apicultură, care este promovat și susținut de MADR!

  • Apicultura e o pasiune nu doar benefică pentru cei care o practică, ci pentru toată societatea.
    Puțini știu că pe plan mondial există un declin care s-ar putea fi fatal pentru biodiversitate, deoarece albinele joacă un rol de prim plan în polenizarea (reproducerea ) speciilor.
    Agricultura practicată cu substanțe sintetice(pesticide) au afectat grav mărimea populațiilor de albine, iar aceasta e corelate cu pierderea cantităților de fructe recoltate în livezi și de legume (de la merele zilnice la castraveții de pe masă sau cafeaua importată).
    Nu știu dacă există o preocupare la nivel de instituții locale privind controlul anumitor pesticide și insecticide dar la nivel mondial a fost tras un semnal de alarmă.
    Unde s-a conștientizat chiar inițiative de a suporta albinele obosite prin oferirea de locuri cu un pic de zahăr și apă.
    Din fericire, faptul că populația muncitoare agricolă e îmbătrânită,-consecință sunt terenuri nelucrate și tratate sau inaccesibile au protejat încă populațiile de albine din România..dar trendul există.

  • În fiecare sambăta la târgul de lângă biserica evanghelica între orele 9 _14.Mentionez ca sâmbăta 28 iulie nu se tine târgul deoarece se pleacă la Festivalul usturoiului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS