Proiectul e derulat de o firmă din Italia, o organizaţie din Galaţi şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud şi se numeşte “Parcursuri integrate pentru calificarea profesională şi plasarea la locul de muncă în sectorul turistic”. Bugetul e 1,68 de milioane de lei.
„Scopul proiectului este să ajutăm şomerii să intre pe piaţa muncii, să fie orientaţi, să-şi facă o idee în legătură cu competenţele lor profesionale şi să aibă acces la anumite cursuri. Şomerii vor şti o meserie în domeniul turismului, cum ar fi cea de manager de hotel, de bucătar sau de cameristă. Vor avea diplome oficiale recunoscute”, a declarat Andrea Mena, reprezentantul firmei SC SIDA SRL Italia.
Purtătorul de cuvânt al AJOFM Bistriţa-Năsăud, Adina Butuza, a declarat că grupul ţintă este format din 470 de persoane, şomeri de diferite categorii de vârstă din Bistriţa-Năsăud, dar şi din reghiunea de nord-vest.
„Şomerii din Bistriţa au prioritate, dar vom mai recruta şi din regiunea de nord-vest. E important că proiectul visează inclusiv şomerii tineri, 70 dintre aceştia având accesul la cursuri, dar şi şomerii de peste 45 de ani. Primele cursuri de bucătari şi cameriste vor începe luna viitoare şi vor fi susţinute de lectori”, a declarat Butuza.
Proiectul “Parcursuri integrate pentru calificarea profesională şi plasarea la locul de muncă în sectorul turistic” este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, domeniul major de intervenţie 5.1 „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”.
Proiectul este derulat de Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi şi SC SIDA SRL Italia, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.
Proiectul se va desfăşura până la sfârşitul acestui an şi are o valoare totală de 1,68 milioane de lei din care 1,47 de milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă.
Aşadar vom avea specialişti. Întrebarea care se impune este dacă aceştia vor avea unde lucra atât timp cât, în afară de DN 17, niciun drum ce duce în munţi nu e modernizat. Câţi turişti vin într-un judeţ în care îşi rup maşinile?
Nu vi se pare că astfel de cursuri nu fac altceva decât să producă alţi şomeri însă cu mai multe diplome?
Cristiana Sabău
Ce mod interesant de a face jurnalism, Dna Sabau! Raspund la intrebarea dvs: Nu, aceste cursuri nu vor produce alti someri cu mai multe diplome… daca ati stii ce este un PROIECT de acest gen, v-ati da seama ca nu este vorba doar de un curs! Cred ca FORMAREA serioasa a unor persoana mareste sansele pentru fiecare… competentele nu coincid cu numarul diplomelor….. iar fiecare nu isi dobandeste anumite competente si specializari ca sa lucreze doar in zona unde s-a nascut! Se vede, Dna Sabau, ca nu intelegeti chiar nimic din ceea ce vorbiti (fara suparare) si incercati, cu o fraza totalmente deplasata pentru orice deontologia profesionala sa discreditati, in mod gratuit, ceva frumos care cineva incearca sa faca………….acel pseudo-sarcasm este penibil si tipic unor discutii ieftine facute la carciuma … deloc demne unui articol … asadar, Dna Sabau, repet, fara suparare, dar dvs ati provocat, cred ca dvs aveti nevoie de un curs… nu numai de ziarism, dar si de bun gust
Doamnă, răspundeţi după doi ani, respectiv comentaţi la un text scris în 2011. Aşa că aveţi nevoie de un calendar.
un calendar din 2011 sau din 2013?