„Au înflorit narcisele în Munţii Rodnei! Iubitorii de drumeţii care vor veni să viziteze Poiana narciselor situată în amonte de satul Valea Vinului – Masivul Saca vor putea admira peisajul, poposi la o stâna tradiţională din zonă şi petrece o zi în mijlocul naturii”, anunţă directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca.
Turiştii pot face excursii individuale sau asistaţi de rangerii parcului. Ei trebuie să ştie că nu au voie să rupă florile. Lungimea traseului este de 11 km. El poate fi parcurs în 7-8 ore dus-întors. AICI puteţi vedea harta, iar AICI puteţi consulta tarifele pentru vizitare.
Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR) poate fi contactată la numerele de telefon: 0263/377715 – sediul APNMR localitatea Rodna, 0748/126123 – director APNMR – ing. Jauca Doina, 0748/125932 – agent de teren – tehn. Iugan Roman.
Pe muntele Saca se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, sat situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai bune: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii.
Poiana cu narcise de pe versantul estic al muntelui Saca se află la o altitudine de 1600 metri. Rezervaţia se întinde pe cinci hectare. În perioada de înflorire a narciselor, în poiană mai pot fi admirate şi alte specii de plante cum ar fi Festuca rubra, Trifolium repens, Phleum alpinum, Carex Leporina, Potentilla anserina, Campanula abientina, Alchemilla hybrida, Veronica serpyllifolia, Thymus pulcherrimus, Juncus conglomeratus.
Parcul Naţional Munţii Rodnei este al doilea parc naţional din tara, având o suprafaţă de 47.177 ha. Importanţa acestei arii protejate se datorează atât geologiei şi geomorfologiei munţilor, cât şi prezenţei a numeroase specii de faună şi floră, endemite şi relicte glaciare. Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR) s-a înfiinţat în luna mai, anul 2004. Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor-actualmente Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, în calitate de autoritate publică centrală care răspunde de mediu, a încredinţat pe bază de contract de administrare Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, pentru o perioadă de 10 ani, respectiv 2004-2014.
Poiana de narcise din Muntii Rodnei, nu este singura de acest fel din tara, insa ea prezinta o serie de particularitati, intre care si faptul ca este situata la altitudinea cea mai mare din tara (1600 m). De altfel, diversitatea floristica din Muntii Rodnei, face zona atractiva tot timpul anului. In acest sens, exista o lucrare a regretatului profesor Livius Gubesch, intitulata „Excursii botanice în Munţii Rodnei” aparuta in revista „Natura” seria biologie-nr. 3/1968. In aceasta lucrare sunt prezentate speciile de plante din Muntii Rodnei cu perioada lor de inflorire, intre care si narcisele sălbatice de pe Masivul Saca.
In alta ordine de idei, este de apreciat initiativa Consiliului Judetean de acordare incepand din acest an a titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud” în mod excepţional şi post-mortem unor personalităţi. In acest sens, merita a fi retinut numele Profesorului Gubesch Livius Mircea (20.05.1930 – 15.05.2005), in primul rand pentru realizarea Parcului Dendrologic al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, dar si pentru publicatiile prin care sunt declarate monumente ale naturii exemplare botaice sau asociatii floristice de pe teritoriul judetului, in special din Muntii Rodnei. Avand in vedere ca in luna mai 2015 se implinesc 85 de ani de la nasterea profesorului dar si 10 ani de la trecerea in eternitate, ar fi oportun ca din acest an Parcul Dendrologic de la colegiul Liviu Rebreanu sa poarte denumirea de Parcul Dendrologic „Profesor Livius Gubesch”.