Actualitate Sănătate

Spitalul din Năsăud va fi reorganizat. CJAS cere ”măsuri manageriale profunde”

Spitalul Orăşenesc "George Trifon" Năsăud va fi reorganizat pentru ca să scape de povara datoriilor şi să devină eficient. Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate propun înfiinţarea unui centru medico-social şi dezvoltarea unei secţii de recuperare pentru pacienţii cu reumatism. În forma actuală, spitalul nu mai poate funcţiona.

„Spitalul din Năsăud arată mereu cu degetul spre CJAS uitând să menţioneze condiţiile în care se încheie contractul şi posibilităţile de a încheia mai multe contracte cu CJAS atât timp cât ai ce să oferi asiguraţilor”, a spus Camelia Ilişuan, preşedinte-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud.

Potrivit sursei citate, regulile de încheiere a unui contract pentru servicii spitaliceşti sunt clare, fiind vorba de o formulă matematică în care o parte din termeni sunt stabiliţi anual prin ordin al ministrului Sănătăţii – este vorba de numărul de paturi, de gradul de ocupare mediu al patului, indicele de complexitate al cazurilor stabilit prin intermediul Şcolii Naţionale de Sănătate care s-a stabilit pentru toată ţara pe categorii de spitale şi un tarif fix pe caz rezolvat care se stabileşte în funcţie de categoria fiecărui spital, iar o altă parte de CJAS.


„Categoria spitalului o stabileşte Ministerul Sănătăţii în funcţie de dotările pe care acel spital le are şi capacitatea fiecăruia de a presta anumite activităţi. Mai sunt şi nişte indicatori de calitate pe care îi calculează CJAS, într-adevăr, dar pe baza unor criterii de asemenea stabilite de MS cu punctaj clar. Acest punctaj se introduce în formula matematică şi se dă un număr maxim de externări pentru tot anul pe care CJAS îl poate finanţa. Mai există şi o marjă de negociere în funcţie de fondurile pe care le avem alocate. Sumele pe care noi le decontăm spitalelor lunar se fac în baza unor facturi pe care le emit, a unor raportări şi centralizatoare. Aceste raportări se transmis şi la Şcoala Naţională de Sănătate Publică. Ele sunt verificate şi validate sau nu şi trimestrial se transmite un indice de complexitate pe fiecare secţie şi total spital faţă de care noi facem nişte regularizări”, a spus Camelia Ilişuan,

Ea a explicat că anul trecut Spitalul Orăşenesc Năsăud a soluţionat tot timpul cazuri sub nivelul mediu de complexitate şi tarifare luat în calcul. „Cu toate că aveam posibilitatea, noi nu am luat niciodată bani înapoi de la Spitalul Năsăud, am suplimentat numărul externărilor peste cel contractat, am acceptat cererile lor. Acum, luna aceasta, pentru că am avut nişte bani, am alocat 100.000 de lei spitalului năsăudean, e singurul căruia i-am plătit în avans, ca să-şi mai poată achita din arieratele de la 31 decembrie. E o situaţie de moment. Luna viitoare vom avea aceeaşi situaţie. Acolo trebuie luate urgent măsuri manageriale profunde”, a spus ea.

Camelia Ilişuan declară că s-a întâlnit cu reprezentanţii Primăriei Năsăud, ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai spitalului cărora le-a explicat cum se încheie contractul. „Le-am explicat ceea ce le explicăm de trei ani încoace: o dată la contractare, o dată la 30 iunie şi o dată la sfârşitul anului când strigă tare că iar au arierate. Au posibilităţi de a-şi diversifica activităţile, de a încheia alte contracte cu noi. Au reumatolog acolo şi-şi pot dezvolta o secţie de recuperare-reumatologie, mai ales că judeţul e în top cu afecţiunile reumatologice. Spaţiul e foarte mare şi nu mai are rost să consume cât consumă. Acel spaţiu se poate reorganiza pe verticală, se pot disponibiliza nişte spaţii cu care să intre în parteneriat public-privat. Se poate face acolo, de exemplu, o instituţie de specialitate medico-socială. Populaţia îmbătrâneşte. Sunt oameni care au nevoie de îngrijiri la domiciliu. Sunt oameni singuri şi nu pot să-şi ducă traiul de zi cu zi. Sunt liste de aşteptare şi la Năsăud, şi la Beclean, deci ar avea posibilitatea să-şi dezvolte activităţile. De ce nu fac treaba asta de trei ani, nu ştiu”, a spus Camelia Ilişuan.

La rândul ei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Anca Andriţoiu, a spus că spitalul trebuie reorganizat.

„Încercăm să-l reorganizăm ca să fie eficient pentru că e nevoie de secţiile de bază cu interne, pediatrie, obstetrică-ginecologie pentru că deserveşte o populaţie mare. Nu dorim să-l închidem, dar trebuie neapărat să-l reorganizăm ca să poată fi mai eficient şi să nu mai aibă datorii. Se va reduce numărul de paturi care nu sunt eficiente, unde indicele de utilizare e scăzut, vor fi relocate secţiile fiindcă spaţiul pe care îl ocupă este foarte mare şi ar putea să se restrângă. Acum şi ambulatoriul e în curs de reabilitare, iar acolo se vor putea acorda şi alte servicii. În această perioadă Ministerul Sănătăţii ne-a cerut să facem reorganizarea, un nou plan de paturi, am luat legătura şi cu autorităţile locale să vedem cum putem face să fie mai bine”, a spus ea.

Reamintim că Spitalul Orăşenesc “George Trifon” Năsăud are datorii de 800.000 de lei şi riscă închiderea, spune managerul unităţii, dr. Adrian George. Cu toate acestea, se fac eforturi pentru ca oamenii de pe Valea Someşului Mare să aibă unde se trata. Sunt peste o sută de mii de localnici din 23 de comune şi oraşe arondaţi acestui spital şi ar fi păcat să se pună lacătul pe el.

2 comentarii

  • Pai in situatia data cu un manager spagar si cu UNII medici incompetenti puteti pune linistiti lacatul pe spital.Din pacate asta nu e spital e un abator.Bineinteles sunt cativa medici de exceptie dar…..

  • Spitalul are datoria sa interneze cazurile de urgenta,indiferent de contractul incheiat cu Casa de Asigurari.Nu poti spune unui bolnav sa plece acasa ca tu ai doar un numar de internari aprobate.Nu stiu cat de bine sau prost este administrat spitalul,dar stiu ca se refuza da catre Casa plata a 426 de internari,care sunt nasteri si nou nascuti.
    Ce trebuiau sa faca medicii? Sa nu le asigure nasterea?
    Nimeni nu intreaba ce salarii au cei de la Casa, se loveste doar in spitale.Noi cei care platim contributia la asigurarile de sanatate suntem la mila celor care gestioneaza banii nostri si care ne conditioneaza cand sa ne internam.
    Blamam medicii si conditiile din spitale ,dar pentru a avea conditii decente este nevoie de bani,bani pe care spitalele nu le primesc.
    V-ati intrebat vreodata cati angajati la Casa de Asigurari sunt ? Pentru ei sunt bani.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS