Actualitate Sănătate

Spitalul Judeţean de Urgenţă va avea heliport

Pe clădirea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa vor putea ateriza în viitorul apropiat elicopterele SMURD. Conducerea instituţiei şi Consiliul Judeţean au depus împreună un proiect de extindere şi modernizare a Secţiei UPU-SMURD în valoare de 10,8 milioane de lei. „Şansa de viaţă a bolnavilor critici va creşte cu 50%”, asigură prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul spitalului. (FOTO)

Investiţiile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa continuă în ritm altert. Gabriel Lazany, directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a declarat miercuri că, în prezent, se derulează două investiţii mari în spital, urmând să înceapă şi lucrările la Ambulatoriu (Policlinica Bistriţa).

mircea gelu buta gabriel lazany„În Spitalul Judeţean avem proiectul de supraetajare. Unde-s corpurile de diagnostic se face un bloc operator centralizat cu opt săli de operaţie şi încă un nivel cu saloane care va avea ca destinaţie secţia de chirurgie şi ortopedie. Acolo unde se află acum secţiile de chirurgie şi ortopedie vom aduce secţiile de ORL şi oftalmologie de pe Independenţei. Este o investiţie mare pe care am realizat-o cu ajutorul CJ. Noi facem partea de structură, iar pentru partea de dotare şi interior am depus intenţia noastră de accesare a unor proiecte pe fonduri europene la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest”, a declarat Gabriel Lazany.

Potrivit sursei citate, la finalizarea proiectelor pe care le are în derulare acum Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, unitatea medicală va fi între primele zece spitale din ţară. „Am fost şi am vizitat foarte multe spitale din ţară şi chiar suntem mândri de ce am realizat”, a declarat el.

Pe clădirea spitalului vor ateriza elicoptere

De departe însă, cel mai avangardist proiect este acela de construire a unui heliport pe clădirea Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Heliportul face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere şi dezvoltare a secţiei de UPU SMURD având în vedere că în ultimii cinci ani de când s-a deschis această secţie adresabilitatea a crescut de aproximativ trei ori. Trebuie să extindem această secţie şi pentru scurtarea timpilor de intervenţie în urgenţe, am luat hotărârea să supraetajăm secţia şi, în acelaşi proiect, să realizăm un heliport pe platforma superioară a spitalului, la ultimul etaj. Se va desface acoperişul şi va fi realizat acest heliport cu un lift de legătură între el şi UPU”, a declarat Lazany.

Directorul administrativ a explicat că nu va fi niciun deranj pentru locuitorii din jur având în vedere regimul de înălţime al spitalului.

„Am verificat pe o rază de trei sute de metri nu există acoperiş de ţiglă ceea ce se încadrează în normele de aprobare ale unui heliport. Elicopterele UPU SMURD sunt silenţioase. Nu cred că va fi un deranj. Va fi un lucru bun pentru oraşul şi judeţul nostru. Acum se stabileşte strategia de dezvolatare a Regiunii de Nord-Vest pentru perioada de acordare a banilor europeni 2014-2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă a depus patru intenţii de accesare a proiectelor împreună cu CJ dintre care două de reabilitare termică la Spitalul TBC şi la cel de pe Ala Iulia, singurele care nu sunt reabilitate termic, proiectul de extindere a UPU-SMURD şi de dotare a celor săli de operaţie care se fac în zona de supraetajare a spitalului. Ca timp, estimez că se va face în următorii trei ani. Avem proiectul realizat. Partea de heliport este făcută de o firmă din Italia. Este heliport cu toate avizele şi acreditările necesare. Valoarea totală a  investiţiilor este de 10,8 milioane de lei”, a explicat el.

La rândul lui, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul spitalului, a explicat că acest heliport va duce la creşterea şanselor de viaţă în cazul pacienţilor critici.

 „Prin instalarea acestui heliport, care nu e un moft, şansa de viaţă a pacienţilor critici creşte cu 50%. Cei care spun că vor fi deranjaţi să ştie asta, deşi nu va exista niciun deranj fiindcă este făcut un studiu în acest sens. Oricare bistriţean poate fi beneficiarul unei salvări de acest gen, iar când se pune în discuţie a salva viaţa unui om nu mai există comentarii de niciun fel”, a declarat prof. univ. dr. Buta.

Cricilor carea u început deja să vocifereze, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa le răspunde: „În oraşele occidentale, elicopterele zboară printre blocuri, aterizează pe şosele. Din punctul meu de vedere trebuie să ne depăşim foarte rapid mentalitatea de provincialist nu a Bistriţei, a României. Vrem, nu vrem, ne place, nu ne place, standardele lumii occidentale trebuie preluate. Foarte mulţi, cu superioritate, vin din Occident şi lansează idei de tipul „pentru România e bine şi aşa”. Nu, trebuie şi noi să înţelegem că nu există niciun motiv pentru care nemţii şi italienii trebuie să aibă un standard, iar românii unul inferior. Din start suntem egal, trăim în acelaşi spaţiu european”, a declarat sursa citată.

Până acum, în Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost făcute modernizări pe care puţine spitale le au. Bucătăria arată impecabil, spălătoria şi farmacia la fel, dotările sunt de ultimă generaţie în multe dintre secţii. Construcţia heliportului este un pas înainte spre modernizare.

Cristiana Sabău

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook.

2 heliport 3 heliport 4 heliport 5 heliport 1 sju 2 sju 3 sju 4 sju 5 sju 6 sju 7 sju 8 sju 9 sju 10 sju 11 sju 12 sju

13 comentarii

  • Felicitari,
    Treaba misca bine in Bistrita!
    Mai avem nevoie de drumuri si de turisti,in rest suntem pe drumul cel bun!
    Spitalul chiar arata bine!

  • Mai lipseste elicopterul, in rest exista de toate. La spitalul judetean au fost facute modernizari de exceptie. Ca sa va citez: „Bucătăria arată impecabil, spălătoria şi farmacia la fel, dotările sunt de ultimă generaţie în multe dintre secţii”.Din pacate, mai rau arata performantele medicale obtinute in ultimul timp. Sa nu uitam de cazul fetitei din Nasaud care a murit dintr-o banala entorsa la picior dupa ce a trecut si pe la spitalul din Bistrita, unde medicii au recomandat sa ii faca masaje cu unguente si sa ii puna comprese. Sau cazul barbatului tratat de TBC la Bistriţa si diagnosticat cu cancer de stomac la Mureş.

  • daca se recicleaza si o parte din personal ,atunci da,felicitari.Unele cadre se comporta foarte urat cu pacientii si daca nu le dai o mica atentie se enerveaza la cel mai mic gest al pacientului.La UPU sunt unele doamne asistente care explodeaza de infumurare si daca ai tupeul sa te vaiti te si reped ca si cum ai fi la ele in casa.

  • Mai incolo vor dori sa faca si aeroport in curtea spitalului, sa vina domnu’ manager cu avionul la servciu. Nu-i vine varsta de pensie acestui arogant cinic? Nu tot el se lauda prin 2008 cu constructia unui nou spital in Bistrita? A uita ceea ce spunea pe atunci?

  • sa sti-ti ca pe banii nostrii se fac toate,ne aduc la salarii de mizerie,sambata si duminica inched sectii,reduc din asistente si infirmiere,dupa ce ca avem de lucru cu carul ni isi reduc din salariile lor,doar din a noastre,vrem GREVA, avem rate,copii si familii de intretinut

    • Stimata doamna „asistenta”dati-mi voie sa ma indoiesc de aceasta calificare a dumneavoastra.DIn câte stiu eu, asistentele au un minim de pregătire profesională,deci este puțin probabil sa scrie cu atâtea greșeli de ortografie precum textul scris de dumneavoastra.NU vreau sa va jignesc dar e bine sa ne vedem fiecare locul si poziția si sa nu mai așteptăm sa fim plătiți fără sa muncim.fiecare are un salar după pregătirea profesională pe care o are.

  • Dar despre d-nul din imagine,cel care-l insoteste pe director, inclusiv in afacerile cu achizitii de la Spit.Jud.,nu spuneti nimic?Traieste ca un nabab(impreuna cu sefu);ma intreb daca asteapta vreodata ziua de salariu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.