Social

Spitalul din Năsăud a primit un computer tomograf adus tocmai de la Vatican (FOTO)

Pacienţii de pe Valea Someşului Mare vor putea fi diagnosticaţi mult mai bine. Spitalul „George Trifon” din Năsăud a primit un computer tomograf donat tocmai din Vatican, o premieră pentru unitatea medicală ameninţată nu cu mult timp în urmă cu închiderea. Oficiali italieni au fost prezenţi astăzi la predarea echipamentelui foarte util pentru medicii care lucrează aici, iar gazdele i-au răsplătit pentru generozitatea lor oferindu-le titluri de cetăţeni de onoare ai oraşului.

La Năsăud, în faţa Primăriei pe care era atârnat un imens tricolor, Emineţa Sa Francesco Monterisi, Excelenţa Sa Marchizul Don Fabrizio Mechi de Pontassieve Baron de Salle şi Nobil de Fiesole, alţi oficiali italieni, alături de prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu şi de Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcop de Gherla-Cluj, au fost întâmpinaţi cu un covor roşu.

 

Oaspeţii au intrat apoi în sala de şedinţe a Consiliului Local unde le-au fost înmânate titlurile de „Cetăţean de onoare al oraşului Năsăud”, s-au rostit discursuri şi s-au oferit daruri simbolice.

Delegaţia oficială s-a deplasat apoi la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” Năsăud pentru a vedea locul în care va funcţiona tomograful şi pentru a semna actele de donaţie.

 

Managerul spitalului, Daniel Marcu, a explicat că aparatul va fi pus în funcţiune în decurs de şase luni, perioadă în care speră că va reuşi să angajeze şi un medic specializat în imagistică medicală.

„În maxim şase luni vom pune în funcţiune acest computer tomograf. E foarte important să avem acest CT. E un aparat important în secolul XXI, ar trebui ca fiecare spital să aibă aşa ceva. Pacienţii erau obligaţi să se deplaseze în alte centre medicale. Consider că e de maximă importanţă pentru spital, sperăm că putem dezvolta spitalul în viitor şi să îi creştem adresabilitatea”, a spus Daniel Marcu.

Un aport important la această donaţie a avut prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu, originar din Runcu Salvei. „Eu nu am făcut mare lucru aici. Am sesizat doar o nevoie. Faptul că Academia Mauriziană a făcut acest gest se datorează, în primul rând, bunăvoinţei Cardinalului Monterisi şi celorlalţi membri ai Academiei, care, prin intermediul meu, au cunoscut această realitate. Eu m-am bucurat să pot face ceva pentru oraşul în care m-am născut. Este doar începutul. Oaspeţii italieni au vizitat spitalul şi vom face, prin solidartitate cu Academia Mauriziană, un loc mult mai bun pentru oameni. Asta îmi doresc. Am senzaţia că foarte multe lucruri din acest oraş au rămas în urmă şi voi contribui, de acum încolo, cu ceea ce pot, la schimbarea acestor lucruri. Am găsit deschidere din partea administraţiei locale, iar acum, ca şi cetăţean de onoare, sunt obligat să vin mult mai des acasă şi să nu vin cu mâna goală”, a spus Dâncu.

 

Spitalul „George Trifon” Năsăud, înfiinţat în 1950, deserveşte peste 120.000 de locuitori din această zonă care reprezintă circa 37% din suprafaţa judeţului.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.