Social

Spitalul Năsăud, reinclus pe lista celor care vor trata pacienții cu noul coronavirus

Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus Covid-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 au fost publicate, marți, în Monitorul Oficial, având mai multe modificări față de forma anunțată inițial.

Ministerul Sănătății anunța, în 4 aprilie, că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat acest ordin care conține lista cu spitalele de suport pentru pacienții Covid-19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la coronavirus care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Ministerul prezenta lista spitalelor suport, cu parafa ministrului. Însă, de la aprobare și până la publicarea în Monitorul Oficial, lista a fost modificată.

În mai multe județe au fost adăugate spitale de suport față de lista inițială, cum este cazul județului Bistrița-Năsăud, unde pe lângă Spitalul Județean de Urgență Bistrița, a fost adăugat și Spitalul Orășenesc Năsăud.

Astfel, la Spitalul Județean se vor trata cazuri grave și critice, iar Centrul de Dializă Diaverum va asigura turele suplimentare. Nu se precizează însă ce va face Spitalul Năsăud.

Prefectul Stelian Dolha a declarat zilele trecute că, dacă se ajunge într-o situație nedorită în privința numărului de cazuri, spitalul din Năsăud va fi luat în calcul, însă numai pentru cazurile ușoare și medii, pe care este pregătit să le preia (cazuri asimptomatice). Într-un ”scenariu mai sumbru”, pensiuni, hoteluri și alte locații ar putea fi transformate în spitale suport pentru asimptomatici.

1 comentariu

  • Se insistă prosteste cu introducerea Spitalului Orăsănesc din Năsăud intre spitalele de suport pentru pacienții Covid-19 pozitiv, desi recent mai mulți medici din Bistrița-Năsăud au semnat o petiție on-line prin care cer să fie tratate la domiciliu sau în izolare cazurile asimptomatice sau ușoare de COVID-19.
    Petiția a fost ințiată de Dr. Anca Moldovan, motivând că decizia de a interna pacienții asiptomatici ar putea avea efecte dramatice, dând exemple de alte țări care au făcut deja această greșeală: „Dragi colegi, suntem toți victime potențiale, la fel ca si pacienții noștri, în fața acestui virus pentru care nu avem un tratament real, despre care nu știm mare lucru în materie de combatere, de imunitate reziduală și mai ales de urmări la distanță. Avem multi colegi de peste tot care sunt contaminati si care nu se știe cum vor încheia acest meci. Din punct de vedere medical consider că spitalizarea pacienților suspecți sau pozitivi asimptomatici sau cu simptomatologie frustă este o greșeală gravă și pe care alte țări mai evoluate dpdv medical decât noi au regretat-o și încă o plătesc!”
    De aceea, având in vedere că sectia de boli infectioase de pe str. Alba Iulia are o capacitate redusă de internare a cazurilor cu simptome de Covid-19, cea mai bună solutie ar fi redeschiderea spitalului de pe Bulevardul Independentei din Bistrita unde să fie internate cazurile cu afectiuni usoare si medii. De asemenea tot aici ar putea fi amenajate cateva saloane de terapie intensivă dotate suplimentar cu echipamente si aparatură adecvată de ventilatie artificiala pentru tratarea afectiunilor grave de Covid-19. In felul acesta s-ar evita introducerea cazurilor grave de Covid-19 in spitalele orăsănesti din Năsăud si Beclean si chiar in sectia ATI de la Spitalul Judetean de Urgentă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.