Actualitate

”Lăsați oamenii să facă sport!”. Ce spun protestatarii

”Protestul pașnic autorizat și organizat de mișcarea sportivă din Bistrița (centrele de fitness și cluburile sportive reunite, cluburile de dans, sportivi și beneficiari ai programelor sportive, instructori și antrenori) desfășurat în 29, 30 și 31 martie a avut ca scop atenționarea CJSU Bistrița-Năsăud și a celor din guvernare de situația cu care ne confruntăm, cauzele probabile care au dus la această stare și de prezentare a unor soluții argumentate pe care le propunem în vederea adaptării măsurilor de precauție în raport cu scopul acestora. Dreptul la viață”, se arată într-un comunicat al reprezentanților mișcării sportive din Bistrița:

”Sportul = Viață.

În acest context atenția noastră s-a îndreptat spre următoarele trei componente de interes public dar și național:

1. Componenta sănătății publice (care este argumentată și în petiție – vezi atașament);

2. Componenta locului de muncă a persoanelor care se ocupă de acest domeniu cu impact sanogen, domeniul sportiv (discutată în întâlnirile purtate cu Instituția Prefectului);

3. Componenta business-ului celor care prin investițiile pe care le-au făcut în domeniul sportiv sunt acum în colaps. Centrele fitness nu sunt un moft ci un loc în care oamenii își pot întări sănătatea, condiția fizică și imunitatea; (subiect discutat cu Instituția Prefectului).

Măsurile actuale, prin diminuarea accesului la sport și prin restricționarea acestei activități favorizează scăderea imunității oamenilor datorită următoarelor aspecte:

1. Lipsa contactului omului cu microbiomul (microbiota);

2. Lipsa efortului fizic, al mișcării atât de necesare pentru funcțiile vitale;

Printre efectele și beneficiile exercițiilor fizice sunt și cele care „nu se văd” dar „se întâmplă”:

a. creșterea numărului de celule neutrofile, celule specializate în prevenirea infecțiilor, chiar și virale;

b. mărirea concentrației de IgA o imunoglobulină care are rolul de a se fixa pe „invadator” și de a-l neutraliza;

c. creșterea imunității;

Prin urmare considerăm măsurile de diminuare a activităților fizice ca improprii prin efectul de scădere a imunității într-o perioadă în care acest virus devine din ce în ce mai agresiv.

Altfel spus, agresivitatea virusului crește în timp ce imunitatea „este ajutată” să slăbească, un aspect în contradicție cu.. viața.  

În urma acestei acțiuni de protest s-au realizat câțiva pași mici dar importanți:

1. Instituția Prefectului prin, dl. prefect Stelian Dolha, ne-a primit în audiență și ne-a asigurat că va ține cont de sugestiile noastre, chiar le va transmite mai departe celor din guvern pentru a adapta aceste măsuri urmând a ne da un răspuns oficial petiției noastre cât de repede;

2. A luat ființă Asociația Libertatea Sportului (a se căuta și pe Facebook) la care pot adera toți cei care cred că Sportul = Viață. Această asociație se va structura în personalitate juridică pentru ca tot ce înseamnă sport să fie reprezentat în forurile decizionale, altfel decât tot ce s-a mimat până acum de alții care și-au văzut doar de imaginea lor personală sau de interesul lor.

Mulțumim pe această cale tuturor celor care au participat fizic alături de noi, la protestul pașnic autorizat dar și celor care au semnat petiția.

Vă invităm pe toți să o semnați:

https://www.petitieonline.com/sport__via_lsai_oamenii_s_fac_sport?fbclid=IwAR3i0aSI5leUpHfWFEAHajj50lQVdgaurU-Bo_OiM0vyoloA53yLjSL1Pmg

2 comentarii

  • si tu imbatranesi si mai urat si deja ai probleme psihice din momentul in care iti arogi numele Presedintelui. ai vrea sa fi ca el impostor marunt.nu ma iau de nimeni pana in momentul provocarii de la un nesimtit ca tine.de capul meu e bine si sunt super independent bai baiatu si legea imi da dreptul la opine separata .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.