Social

Sportivă din județ la Campionatul mondial de alergare montană din Austria

Țara noastră este reprezentată sâmbătă la Campionatul mondial de alergare montană din Austria și de o sportivă din județul Bistrița-Năsăud. Este vorba de cunoscuta alergătoare din Maieru, profesoara Paraschiva Borș, soția primarului Vasile Borș.

”O susținem și o încurajăm, din toată inima, pe doamna Paraschiva Bors, draga noastră măiereancă, care sâmbătă va reprezenta România la Campionatul mondial de alergare montană, ce va avea loc în Stubai (zona Insbruk) din Austria. Toată susținerea și încurajările din partea noastră, atât la competiția de mâine, cât și la celelalte care vor urma (următoarea fiind cea de la Campionatul European din Italia – 17-18 septembrie). Vă încurajăm, vă susținem și vă dorim multă baftă!”, a scris Maieru de Astăzi pe Facebook.

Campionatul mondial de alergare montană a debutat în 1985 sub numele de World Mountain Running Trophy (Trofeul internațional de alergare pe munte. La prima ediție, în 1985, doar națiunile europene au participat, în ciuda faptului că a fost un campionat mondial. Acest lucru s-a schimbat în anul următor, când au participat patru sportivi din Maroc și unul din Algeria. Țările din Europa de Est au rămas absente de la campionatele mondiale, cu excepția Ungariei, care a trimis un sportiv la campionatele mondiale din 1989. La sfârșitul Războiului Rece, au participat pentru prima dată în 1990 sportivi din Germania (unificată), Uniunea Sovietică, Cehoslovacia, Polonia și Bulgaria. Până în 2008, sportivi din Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor au participat ca națiuni unice, din 2009, toți participând împreună ca Regatul Unit. În 2019, evenimentul a avut loc pentru prima dată în America de Sud, schimbând puțin calendarul. Așadar, a avut loc în noiembrie, când evenimentul are loc de obicei în septembrie.

Alergarea montană, în România, a fost sportul care a cunoscut cea mai puternică dezvoltare în ultimii ani. Dacă la începutul acestei mișcări aveam câteva zeci, în cele mai bune cazuri depășeau 100 de participanți, în ultimii doi ani competițiile de alergare montană au adus la start mii de participanți, alte mii de spectatori și susținători. În 2019 au fost peste 150 de evenimente de alergare montană la noi în țară. Prin alergare montană multe persoane și-au îmbunătățit sănătatea, au descoperit zone pitorești, și-au depășit limitele și nu puțini au trecut de la amatorism la profesionism.

Pe plan internațional rezultatele nu au întârziat să apară, culminând în 2019 cu titlul de campion mondial câștigat de sportiva româncă Cristina Simion. România devine o forță în acest sport și sportivii români participa cu rezultate foarte bune la cele mai importante curse din lume.

Conform 321sport.ro, ”fire activă și determinată, Paraschivei Borș îi place să inspire cât mai multe persoane. Alergarea o ajută să își găsească liniștea și să își pună în ordine gândurile. Nu își poate imagina viața fără sport! E de părere că antrenamentele sunt mult mai dificile decât concursurile pentru că știe că sportul de performanță presupune multă muncă și seriozitate. Nu are în fiecare zi dispoziția necesară de a ieși la alergat, dar în același timp știe că rezultatele obținute la competiții nu sunt întâmplătoare, ci reprezintă rodul muncii și seriozității. (…) De câțiva ani a început să concureze la competițiile de alergare montană, unde a reușit să obțină foarte multe rezultate deosebite la categoria Masters. A reprezentat cu cinste România la Campionatele Europene și Mondiale”.

https://www.facebook.com/maieru.deastazi/posts/1679630585558983

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS