Actualitate

Sporturile preferate ale locatarilor de pe Aleea Trandafirilor: fotografiatul şi băşcălia (FOTO)

Într-o beznă totală, unii locatari de pe Aleea Trandafirilor au ieşit duminică seara pe terenul de sport dintre blocuri prefăcându-se interesaţi de mişcare. S-au mobilizat ca nu cumva "pocăiţii" să parcheze din nou. Când Iacob Murza a încercat să intre pe teren, unii au început să-l huiduiască, alţii să-i înşiruie legi. Sportul preferat al majorităţii era fotografiatul cu telefonul mobil.

Primii au sosit nişte copii care au alergat pe partea de teren curăţată, de dimineaţă, de doi băieţi de la Biserica Penticostală „Sfântacopii pe teren Treime” care nu au apucat să termine de dat zăpada de pe tot terenul. Li s-au alăturat şi nişte femei îmbrăcate cu haine de stradă care, după ce s-au agitat puţin în jurul coşului de baschet, au renunţat să mai alerge neavând nici haine, nici încălţămintea adecvate.

În jurul orei 17.15, se adunase destul de multă lume lângă barieră, moment în care a sosit şi Iacob Murza la volanul unui Logan. A oprit în faţa barierei, a lăsat farurile pornite, a coborât şi a întrebat oamenii dacă vor să facă sport sau îi permit să parcheze. Cu un ton Butiuzemflemitor, mai multe doamne l-au invitat să intre. „Poftiţi, poftiţi! Nu aveţi dumneavoastră cheia de la barieră? Intraţi! Cine vă opreşte?”, s-a auzit din mulţime. În timp ce doamnele făceau exerciţii de amabilitate, şi-a făcut apariţia Florin Buţiu (foto stânga) care a început să înşiruie legi, să ceară documente, să spună că a lucrat chiar el în Primăria Bistriţa şi ştie cum se fac parcările. Discursul său, s-a vrut a fi unul intimidant, mai ales căamintea tot la două fraze de plângeri penale, de procese, de DNA şi alte instituţii.

În timp ce Iacob Murza s-a oprit să discute cu grupul şi din când în când cu Florin Buţiu care când se apropia, când se îndepărta de el, două femei membre ale cultului penticostal discutau agitate despre un obstacol obstacolpus în mijlocul drumului „ca să-şi strice fraţii maşinile”. Într-adevăr, o bilă de beton era aruncată în mijlocul străzii, fix în curba de la intrarea pe stradă. Fiind beznă, un şofer care nu oprea la timp risca să-şi spargă baia de ulei. O persoană a avut inspiraţia să o mute, la loc, pe trotuar, însă cele două femei nu au încetat să se mire de răutatea de care dau dovadă oamenii, învrăjbiţi de o amărâtă de parcare.

Iacob Murza a rămas să discute cu mulţimea care a reluat temele cunoscute deja: pocăiţii să meargă pe jos la biserică, să folosească alte parcări, să nu mai vină cu atât de multe maşini 4×4, să dea dovadă că sunt buni creştini şi să nu mai insiste să parcheze pe terenul de sport. Orice încercare a lui Iacob Murza de a le explica că e o decizie a primarului Ovidiu Creţu, acesta fiind un teren public al municipiului Bistriţa şi orice problemă ar trebui rezolvată cu această instituţie, s-a izbit de comentarii răutăcioase, de batjocură printre dinţi şi de ţipete din care nimeni nu mai înţelegea absolut nimic.

Foarte multe persoane dintre cele care se aflau duminică seara pe teren erau convinse că „pocăiţii” vor să facă vreo clădire în locul terenului, Iacob Murza fiind bănuit că acesta este motivul pentru care insistă să parcheze pe terenul de sport, dânsul având o maşină cu însemnele unei agenţii imobiliare. Alţii dau drept sigure aranjamentele electorale între primar şi „pocăiţi” în vederea anului electoral 2016.

Un echipaj al Poliţiei Locale şi-a făcut şi el apariţia în zonă însă a dovedit cât de inutilă este această structură de ordine publică.  Politia LocalaAscunşi bine în maşină, poliţiştii locali s-au temut atât să aplice dispoziţia primarului (aceea de a permite parcarea maşinilor pe terenul de sport -n.r.), cât şi să-l alunge pe „intrusul” Iacob Murza în cazul în care dânsul făcea ceva în contradicţie cu reglementările legale.

Pur şi simplu echipajul a stat câteva minute de vorbă cu Florin Buţiu şi Iacob Murza fără să coboare din maşină, aşa cum ar fi fost firesc pentru angajaţii unei instituţii a statului, respectiv să discute la acelaşi nivel cu interlocutorii, să se prezinte şi să restabilească ordinea pentru că pentru asta sunt plătiţi, nu să dea târcoale şi să privească la „spectacolul” filmat, cu râvnă, de mai mulţi cetăţeni. filmat

Dacă tot veni vorba de filmări, să mai spunem nu a lipsit nici elementul artistic. Unii au scris pe o foaie cuvântul „patinoar”, au trecut nişte ore de funcţionare care coincideau cu cele de rugăciune ale penticostalilor şi s-au chinuit să ţină hârtia la vederea camerei de la telefonul mobil. După pozele de rigoare, au renunţat să mai stea cu mâinile ridicate, mai ales că se făcuse deja frig. Unora le-a venit ideea să folosească pentru intimidarea adversarului un colind, însă, cum nu prea ştiau versurile, s-au oprit după prima strofă.

Deşi iniţial s-a arătat dispus să-i asculte cântând, Iacob Murza a decis în final să plece spre biserică, el fiind, de altfel, singurul care a încercat să parcheze la ceas de seară pe terenul de sport mizând, aşa cum a declarat chiar duminică într-un interviu acordat publicaţiei noastre, pe spiritul Crăciunului şi pe faptul că oamenii încearcă, în aceste zile, să fie mai înţelegători unii cu alţii.

Odată ce s-a urcat în maşină, oamenii au început să aplaude sau să huiduie, fiecare după pricepere şi putinţă. Era greu să-şi mai dea seama cineva, din bezna care a rămas cine şi ce spune. Atmosfera era încărcată cu ură şi locatarii au rămas singuri să o împartă frăţeşte. Doar vine Crăciunul!

Cristiana Sabău

teren noapte 1 teren noapte 2 teren noapte 3 teren noapte 4 teren noapte 5 teren noapte 6 teren noapte 7 teren noapte 8

22 comentarii

  • Asta-i si senzatia mea. Nu intelegi nimic pana la urma, din argumentele unora si altora. Decat ca s-au incins pe un subiect ce rezulta ca ar fi vital pentru amandoua partile, desi nu este. Mi se pare tipic pentru vremurile pe care le traim.

 • Bistriteanul si Timponline
  Am avut curiozitatea sa citesc articolele si comentariile atat de pe Bistriteanul.ro cat si de pe Timponline.ro.
  Facand abstractie de subiect si respectand dreptul fiecaruia la opinie, intr-un subiect atat de fierbinte se evidentiaza foarte bine clasa cititorilor si nivelul lor de cultura, de educatie de bun simt. Mare diferenta la capitolul comentarii intre Bistriteanul.ro si Timponline.ro!

 • Foarte bine ai punctat cat de inutila e politia locala. In special fraierul ala la care i-ai facut poza. Niste analfabeti fara educatie au ajuns sa faca circulatie in oras. Prosti bota. Nu-s in stare de nimic. Repet foarte bine puncat

  • ISTRATE CRISTIAN se numeste stimabilul agent de politie locala care in lasitatea si in incompetenta lui nu s-a deranjat sa se dea jos din masina (de parca in Logan s-a nascut.

 • terenul de sport nu a existat pana acum un an.a existat insa , ca loc de joaca pentru copii.cum sa iti parchezi masina pe un loc de joaca?ar tebui sa il intrebati pe fostul primar, moldovan. ce destinatie avea terenul cu pricina in mandatul lui…
  ar trebui ca terenul de sport dintre blocuri, o alta aberatie, sa fie transformat in teren de joaca pentru copii, pentru ca oricum sunt multi copii in zona iar locuri de joaca prea putine si atunci nu ar mai fi nici un dubiu….in legatura cu parcarea masinilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.