Actualitate

”Ştafeta Veteranilor”, la Bistrița. Crețu: ”Ne pasă!”

FOTO În centrul istoric al Bistriței s-a desfășurat un ceremonial dedicat ”Ștafetei Veteranilor”, eveniment organizat în contextul Anului Veteranilor de Război şi al împlinirii a 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Anul acesta, ştafeta este reprezentată de Drapelul Național, purtat de militarii voluntari ai echipei Invictus România pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional. În fiecare din localităţile unde s-au desfăşurat lupte, purtătorii ştafetei înmânează Drapelul Naţional veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi predat autorităţilor locale şi arborat pe un edificiu reprezentativ pentru comunitate.

1 stafeta veteranilor 15 2 stafeta veteranilor 15 3 stafeta veteranilor 15 4 stafeta veteranilro 15

”Ștafeta Veteranilor” a fost preluată de la granița cu județul Suceava și adusă în Piața Centrală. Un militar Invictus i-a înmânat tricolorul președintelui Asociației Veteranilor de Război BN, gen. de brigadă (retr.) Ioan Birișiu, cetățean de onoare al municipiului și al județului, iar acesta i l-a oferit la rândul său primarului Ovidiu Crețu, care l-a dat mai departe gărzii militare. Concomitent cu intonarea Imnului național, Drapelul a fost arborat pe catarg. ”Ștafeta Veteranilor”, coborâtă apoi de pe catarg, a fost dusă mai departe, la Târgu Mureș, de militari ai Brigăzii 81 Mecanizate. La ceremonie au participat subprefectul Ovidiu Frenț, reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război, șefi ai instituțiilor din sistemul național de apărare.

”Ștafeta Veteranilor” a venit într-o zonă încărcată de istorie. Este excepțională ideea de a reînsufleți printr-o astfel de acțiune sentimentul național și recunoștința față de cei care și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru ca România să fie astăzi o țară demnă, în cadrul unor structuri puternice, NATO și UE, care au menirea să jaloneze un viitor european pentru țara noastră. Este o acțiune extrem de importantă pentru spiritul patriotic care trebuie ținut viu. Principalul scop al acestei ștafete este promovarea valorilor naționale prin comemorarea celor care au luptat sub Drapelul României. Din păcate, avem veterani și martiri și în teatrele de operațiuni unde armata își face datoria. Pentru ca să noi avem liniște, luptă undeva în Afganistan sau în alte părți pentru că pericolul pentru noi vine de acolo. Arborarea Drapelului Invictus în zona centrală a orașului, între statuia poetului Andrei Mureșanu și Biserica Evanghelică, alături de Drapelul României arborat în conformitate cu legislația în vigoare, arată faptul că ne pasă, că cinstim Drapelul, că apreciem ”Ștafeta Veteranilor”. Fac apel de a se realiza donații pentru ca cel puțin un militar rănit să poată participa la următoarele Jocuri Paralimpice. Ne exprimăm respectul pentru tot ce au realizat ostașii români, aducând un omagiu veteranilor de război. Dacă multe s-au schimbat în domeniul militar, sunt lucruri care nu s-au schimbat: onoarea militară, spiritul de sacrificiu și dragostea de țară. Succes militarilor români, onoare și glorie eroilor neamului!”, a afirmat primarul Ovidiu Crețu.

5 stafeta veteranilro 15 6 stafeta veteranilor 15 7 stafeta veteranilor 15 8 stafeta veteranilor 15

”Am avut onoarea să primesc Drapelul Național de la militarii Invictus. Să ne plecăm frunțile în memoria eroilor celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus președintele Asociației Veteranilor de Război BN, gen. de brigadă (retr.) Ioan Birișiu.

”Faptul că ”Ștafeta Veteranilor” a ajuns la Bistrița ne amintește acă aici s-a vărsat sânge de ostaș și avem dovada că valorile se transmit noile generații, ca să nu uităm că țara suntem fiecare dintre noi. Eu sunt exponent al tinerilor veterani. Au trecut cinci ani de când am fost grav rănit. În acel eveniment nefericit mi-am pierdut ambele picioare de la genunchi în jos, iar lângă mine au murit doi camarazi. Am fost afectat, am trăit durerea tânărului devenit invalid peste noapte, dar și satisfacția omului care s-a întors lângă familie. Pot spune că m-am născut pentru a doua oară. Văzând atâta susținere, și motivația pentru recuperare a fost mai mare. Am vrut să ajung acasă pe picioare, nu într-un scaun cu rotile. Îi mulțumesc lui Dumnzeu că mi-a dat șansa de a trăi și a de mă bucura de viață”, a menționat plt. adj. Vasile Zbâncă de la Batalionul 404 Sprijin Logistic Năsăud, rănit în Afganistan.

Grupul Invictus România, constituit preponderent de tineri veterani ai teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan, are drept scop promovarea valorilor naţionale prin comemorarea celor care au luptat sub Drapelul României. ”Ştafeta Veteranilor” vrea să atragă atenţia societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare. Evenimentul vizează şi strângerea de fonduri pentru cauza Invictus, respectiv de a trimite cel puţin un militar rănit în teatrele de operaţii la Jocurile Paramilitare Invictus 2016. Purtătorii ”Ştafetei Veteranilor” vor ajunge pe 25 octombrie la Carei, punctul final al ștafetei.

Click pentru mai multe fotografii!

9 cretu stafeta veteranilro 15 10 zbanca stafeta veteranilor 15 11 stafeta veteranilor 15 12 statuie muresanu stafeta veteranilor 15

4 comentarii

  • „(…) armata își face datoria. Pentru ca să noi avem liniște, luptă undeva în Afganistan sau în alte părți pentru că pericolul pentru noi vine de acolo.(…)”
    maniPULAre ordinara facuta de vermesani cu gusa-cimpoi pana la buric.
    aia lupta pentru bani ca nu le place munca de alt fel.
    pff…mai bine ne ocupau nemtii in WWII si scapam de cretu la primarie.

  • Cretu putea sa intampine Stafeta Veteranilor, pe „Poteca Veteranilor” din Padurea Codrisor amenajata si inaugurata recent de Asociatia Bistrita Civica (ABC), pentru a dovedi ca-i pasa si de natura nu doar de betoane.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.