Actualitate

Stâlpișorii care delimitează pistele pentru cicliști, ”vinovați” pentru praful din oraș

Stâlpișorii care delimitează pistele pentru cicliști încurcă operatorul de salubritate care face curățenie în oraș fiindcă nu permite utilajelor să măture întreaga parte carosabilă, potrivit primarului Gabriel Lazany. Este unul din motivele pentru care aerul e greu respirabil în oraș.

”Avem câteva proiecte care mai mult ne încurcă decât ne ajută la igienizarea orașului și mă refer la alegerea neinspirată a stâlpișorilor care delimitează pistele pentru cicliști care sunt greu spre imposibil de igienizat. Dacă ne uităm, mare parte din mizerie și din praf se adună pe pista de biciclete pentru că nu poate fi curățată în mod automatizat. Noi trebuie să gândim proiectele în așa fel încât să ne ușureze munca nu să ne-o încurce, adică să putem face curățenie în mod automatizat, nu să mergem cu periuța de dinți să curățăm stâlpii. O administrație dintr-un oraș nu își permite astfel de activități pentru că trebuie să avem timpii limitați și oamenii au așteptări”, a spus primarul într-o emisiune la postul local AS TV.

Întrebat dacă îi va desființa, edilul a răspuns: ”Deocamdată nu pot lua în calcul desființarea lor fiindcă timp de 5 ani de zile după finalizarea proiectului (Amenajare piste pentru cicliști, finanțat cu bani europeni – n.a.) nu avem voie să facem modificări, dar ulterior vom încerca să găsim soluții alternative care să și obstrucționeze intrarea mașinilor pe pistele de biciclete, dar, în același timp, să poată fi curățate automatizat în caz de necesitate. La Cluj-Napoca este doar o delimitare prin marcare de culoare și persoanele care fac abuz și urcă pe pistele de biciclete sunt sancționate de către Poliție”.

Potrivit lui Gabriel Lazany, pistele mai au și alte probleme care trebuie rezolvate în viitor.

”De anul trecut au venit acum niște reglementări specifice legate de ele. Trebuie schimbat coloritul lor. Nu mai pot fi roșii, trebuie să fie verzi. Am avut o discuție cu Poliția, legile nu se aplică retroactiv, dar sunt mai multe lucruri în care trebuie intrat în legalitate. Apoi, pistele de biciclete trebuie să fie clar delimitate, nu pot fi și piste, și trotuar. Noi avem foarte multe care se suprapun, iar pe viitor vor trebui găsite soluții și pentru aceste lucruri. Bistrița trebuie privită ca un oraș medieval, ca un oraș-cetate. Noi nu trebuie să implementăm proiecte doar pentru că ni le dorim, adică se poate sau nu se poate, este util sau nu, dar nu putem face anumite proiecte stricând altceva. S-au făcut pistele de biciclete în detrimentul trotuarelor care s-au îngustat”, a adăugat primarul.

În această perioadă, angajații Primăriei Bistrița fac curățenie la intrarea în Comat.

”Era un adevărat focar de infecție acolo unde se petreceau lucruri pe lângă lege. Am crezut că vom reuși să igienizăm zona într-o săptămână, dar nu am reușit din păcate, pentru că intervenim și asupra boscheților de acolo, astfel încât mizeriile și boscheții să nu mai acopere acele activități, vizibilitatea de pe centură să fie deschisă. Vom merge în continuare până la intrarea către Rombat și mai departe către fosta zonă Mecanica și vom pregăti și Pădurea Schullerwald pentru primăvară. Unde intervenim facem și toaletarea arborilor, mergem la gata. Pregătim și băncuțe noi pe care să le montăm la intrarea în blocuri pentru că foarte multe sunt rupte. Este un proces mai de lungă durată, orașul nu este mic, iar dacă luăm în considerare curățenia pe care eu mi-o doresc, la standardul pe care mi-l autoimpun, avem foarte mult de lucru”, a spus primarul.

23 comentarii

    • Când au apărut nepalezii, vreo două luni munceau de numai,acum îi găsești câte 3,4 pe la colțuri sau căutând prin pubele peturi.S-au românizat rapid 😂😂😂

      22
      5
  • De vina sunt cei care au montat rahaturile alea si au gandit aiurea implementarea pistelor distrugand multe locuri de parcare sau au ingustat multe strazi.

    36
    27
    • Oricum strazile erau ingustate cu o gramada de masini parcate pe o parte si uneori si pe cealalta parte … vorbesti prostii … trebuiau demolate centralele nefunctionale si cu fonduri europene facute parcari etajate pentru fiecare cartier … chiar mai multe decat e necesar … si fiecare sa aiba o suma modica pentru masina de platit pe an si de la urmatoarea se face alt calcul.

      15
      3
  • La noi la jungla nu merge cu sanctiuni (politia locala nu exista), singura solutie suntobstacolele fizice.

    Suntem incompatibili cu civilizatia

    35
    7
  • Mai avem inca 27 de zile de deszapeziri la 20.000 de lei pe zi. S-a implicat direct dl primar ca să nu ramanem înzapezit în luna Martie. Deci, se poate!

    42
    • Si avem o zapada de nu putem trece prin nameti…Se platesc bani aiurea in tramvai, pentru un serviciu care nu-si are rostul…sifonare de bishtari 😀

  • Culoarea roșie a pistelor cu fonduri UE a stabilit-o tovarășul Cretu sa fie în ton cu toate cele.
    La pista spre polivalenta Wonderland cu bani de la bugetul național este neagra.

    27
    5
  • Orașul e mai murdar și mai prăfuit .Aquabis sapă și nu mai aduce la starea inițială străzi și trotuare.De ce nu se spală străzile și trotuarele de către dsp ? De ce nu se spală roțile utilajelor care lucrează la șantierele de la spitalul mare,de la spitalul de pe Indeoebdenței ,de la noile blocuri de pe Libertătii ,la ieșirea din șantier așa cum prevede legea.Garda de mediu și poliția locală doarme la fel ca in mandatul lui Turc.In parc s-a aciuat o haită de 6 câini fără stăpân ,toți de talie mare.Trotuarele in care administrația Crețu a băgat zeci de milioane de euro sunt numai valuri și denivelări .In ultimii 20 ani s-au cheltuit zeci de milioane de euro pe pavaje și borduri și tot e denivelat .Lucŕari executate de firme de cap iști și recepționate tot de cap iști.

    40
    • Că tot vorbiti de praf si mizerie – s-a săpat un șanț către Ocolul Silvic din Stefan cel Mare acum 2 luni.
      Jumătate l-au asfaltat, restul l-au lăsat pentru campania din 2027.
      Iar primarul se laudă că o asfaltează si pe mumă-sa ca să ne scape de noroaie.

      18
      1
  • A intrat și Lazany in rândul predecesorilor.Ședințe,promisiuni neonorate și vise megalomanice.Probabil că fotoliul lui Crețu și bideul lui Nelu influențează gândirea.La ăstia cum ajung primari partea anatomică cu care folosesc obiectele amintite ,devine organ de gândire.

    12
    2
    • Jetul consuma apa si s-a scumpit metrul cub de la Aquabis, ca asa a dorit Macarie Mauritius fratiucul baronului… 😀

      4
      3
  • Peste tot in tara in toate marile orase vezi asemenea porcarii montati pe banii cetatenilor.
    Ai impresia ca esti mereu incorsetat ca la o stana de oi si magari care stau intre pari, stalpi.
    Si noi la Bistrita datorita priceperii administratiilor trecute stam ca oile intre stalpi si stalpisori de plastic.
    Proiecte de doi bani, facute de oameni de tri bani.

    7
    20
  • Praful provine din altă parte, eu locuiesc în Unirea, pe str. Leonida Pop și strada arată jalnic, este plină de noroi care se ia pe roțile de la mașină. Câteodată dimineața îmi sare noroiul de pe roți până pe Calea Moldovei. I-am scris domnului Primar despre această problemă, de vreo 2 luni, până în prezent nu mi-a răspuns!

  • sigur, stalpisorii sunt de vina, nu toate utilajele grele si murdare care intra in oras si politia nu face nimic. Pe orice drum judetean daca mergi, ies tractoarele si tirurile cu lemne pline de noroi si mizerie care ramane mai apoi pe suprafata drumului. Nu este santier in Bistrita care sa nu scoata pe drumuri Noroi si politia nu face nimic.

    6
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.