Actualitate

Star Party pe Dealul Budacului: Eclipsă de lună plină. Surprize pentru participanți

”Dragi prieteni bistriţeni, vara adevărată s-a întins pentru încă două săptămâni, fiind suficient de cald să ne bucurăm şi după apus de un eveniment astronomic rar şi frumos în acelaşi timp: eclipsa de luna plină. Astfel, vineri seară (16 septembrie), începând cu ora 19.30, vă invit sus pe Dealul Budacului, unde se ţineau Serbările Zăpezii, să ne bucurăm împreună de trecerea penumbrei Pământului peste discul lunar”, spune Gavrilă Urs, organizatorul evenimentului denumit ”Star Party Full Moon Eclipse”.

Umbrirea începe la 19.54, atinge maximul de 90% acoperire la 21.54, după care descreşte până la ora 23.54. Fenomenul este spectaculos vizual pentru că doar penumbra Pământului umbreşte luna, nu şi discul planetei noastre. Asta va crea o impresie vizuală de separaţie evidenţă a luminozităţii lunii, cu o parte direct luminată şi o parte mai puţin luminată de razele Soarelui prin penumbră planetei noastre. Fenomenul este vizibil atât cu ochiul liber, cât mai ales cu telescoapele astronomice pe care le vor aduce cei pasionaţi.

”Folosind lasere astronomice, binocluri şi lunete vom afla lucruri noi despre astre şi mişcarea lor pe cer. Răcoarea serii va fi ţinută în frâu de haine groase şi pături, la care vor contribui şi vinul fiert şi ceaiul fierbinte de care mă voi ocupa eu. Și o surpriză în plus! Frumuseţea evenimentului va fi întregită de o atmosferă de basm, prin ritualul bahic pus în operă de talentatele artiste de la Scenica. În timpuri imemoriale, incantaţiile misterioaselor bacante făceau Luna să îşi recapete strălucirea după tenebroasele eclipse. Nu vor lipsi nici lampioanele arzând alene în zare, atât de apreciate la ultima întâlnire astronomică, cea de acum o lună cu ocazia Perseidelor.  Acum va fi și mai încântător, mai amplu, mai sofisticat. Pe vineri seară, ochi în stele!”, e invitația făcută de Gavrilă Urs.

eluna-20160916

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.