Actualitate

”Star Party Perseide” pe Dealul Budacului

”Cele mai spectaculoase stele cazatoare din sezonul cald ne vor brăzda cerul şi ne vor minuna privirea sâmbătă noaptea (13 august). Vremea se pare că ține cu noi și anul acesta. Nu uitați să vă aduceți o patură, bere și ceva de mâncare sâmbăta seara, începând cu ora 20.00, pe Dealul Budacului. Câteva zeci de stele căzătoare vor arde strălucitor în atmosferă în fiecare oră, iar Luna nu ne va incomoda prea tare. Entuziasmul zecilor de participanți de anul trecut mă determină să sper că anul acesta vom avea o seară și mai frumoasa împreună, cu discuții despre astronomie, astrologie, planete, zodiac, constelații, trecut și viitor, toate cu privirea în sus. Vom aduce și telescoape astro și alte echipamente de observații, să mai aruncăm o geană și spre planete și Lună. Temerarii pot veni cu corturi, pentru o noapte prelungită în natură. Ochi în stele!”, este îndemnul lui Gavrilă Urs.

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Panta ascendentă și cea descendentă a maximului de meteori pot fi observate în nopțile de 11/12 și 12/13 august. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”. Luna se va afla într-o faza care nu va deranja observațiile, în prima jumătate a nopții.

Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS