(VIDEO) După 60 de zile de stare de urgență, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a instituit stare de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile începând de vineri 15 mai, ora 0.00, moment în care a intrat în vigoare prima etapă de relaxare și au fost ridicate o serie de restricții.
Pe durata stării de alertă rămân închise restaurantele, terasele şi mall-urile mai mari de 15.000 de metri pătraţi. Se deschid, însă, centrele comerciale mai mici şi cele care au magazine cu ieşire directă în stradă (cazul celor de la Bistrița). Organizarea de evenimente cu public sau a manifestaţiilor este interzisă.
Măsurile luate de autorități, care vor fi evaluate după două săptămâni, au fost anunțate (în mare) de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful DSU Raed Arafat.
În primul rând, obligaţia de a purta măşti de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
Circulația în afara locuinței/gospodăriei în interiorul localităților se va face fără declarație scrisă, cu respectarea măsurilor de prevenire și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
În afara localității/zonei metropolitane vă puteți deplasa doar cu motive întemeiate, în baza unei declarați pe propria răspundere: în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activităţi agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, deces al unui membru de familie.
Deplasările în afara localităţilor se mai pot face în următoarele situaţii: asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială; pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
La solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor, situaţiile menționate se justifică prin declarație pe propria răspundere.
Rămân închise restaurantele, terasele, cafenelele, barurile, centrele comerciale mai mari de 15.000 mp (cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență).
Se pot redeschide cabinetele stomatologice, ambulatoriile, parcurile (cu excepția locurilor de joacă), saloanele de înfrumusețare și frizeriile, hotelurile (rămân închise sălile de fitness, saunele, piscinele interioare, restaurantele, barurile, cafenelele, cofetăriile, locurile de joacă din incinta lor), bisericile (cu slujbele în aer liber), magazinele din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului (cazul celor de la Bistrița, Retail Park și B1 Shopping), centrele comerciale cu suprafața de până în 15.000 mp, muzee, biblioteci.
Sunt permise activităţile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi altele asemenea, care se desfăşoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.
În interiorul bisericilor se pot desfășura practicile și ritualurile cu caracter privat (cununii, botezuri, slujbe de înmormântare) cu participarea a maxim 16 persoane.
Operatorii economici şi instituţiile publice ce desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor trebuie să ia măsuri pentru: realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate; verificarea temperaturii, care nu trebuie să depăşească 37 de grade Celsius la intrarea în incintă; dezinfectarea frecventă a suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor; efectuarea, de către furnizorii publici şi privaţi de transport persoane, dezinfectării frecvente a spaţiului mijloacelor de transport şi de a respecta regulile specifice; decalarea programului de lucru, de către instituţiile publice şi operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajaţi, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun; dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfăşurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfăşurată permite această măsură.
Se prelungeşte suspendarea zborurilor zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai. Se suspendă transportul internaţional de persoane către aceleaşi țări, până la 1 iunie.
Carantinarea celor care vin din străinătate se face la domiciliu. Carantină instituţionalizată pentru cei care nu au unde sta sau care încalcă măsura carantinei la domiliciu.
Setul complet de măsuri:
VEZI ȘI:
Adaugă comentariu