Timp de gândire

Statul a primit o lovitură! Îl doare cumva? Bine!

Înţeleg că s-a dat o lovitură de stat. Cel puţin aceasta este expresia pe care o aud de ore bune la televizor rostită de tot felul de politicieni dramatic afectaţi de tot ce se întâmplă. Sunt atât de îngrijoraţi încât mă mir sincer că nu şi-au folosit până acum paşapoartele diplomatice să plece. Dacă aş fi în locul lor, aşa aş face. Ştiţi de ce nu vor pleca? Pentru că nicăieri nu vor mai găsi atât de mulţi naivi care să-i creadă şi să îi voteze.

Iată, de exemplu, apelul doamnei Monica Macovei: „Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică. Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat, au înlocuit legea cu propriile pofte tiranice (…) E timpul ca toţi românii să vadă adevărul şi să se opună, altfel dictatura şi tirania se instalează peste noapte”.

Eu când aud astfel de îndemnuri revoluţionare, chiar nu pot sta indiferentă, dar, înainte să mă opun, ascultând de îndemnul doamnei Macovei, m-am gândit să mă întreb ce este statul şi ce a însemnat el pentru mine până acum.

În anii copilăriei mele, statul le asigura părinţilor mei locuri de muncă. Nu câştigau mult, dar îşi permiteau să ne trimită la şcoală. Tot datorită statului, aşa comunist cum era, aveam asistenţă medicală gratuită şi mergeam vara, în tabere, la mare sau la munte. În adolescenţă, am avut parte, tot graţie statului, de o bună educaţie primită de la profesori care m-au îndemnat să învăţ ca să ajung cineva în viaţă. Statul mi-a mai asigurat şi condiţii să dau examene (nu-mi amintesc să se fi răsturnat pe atunci baremele de la o zi la alta) şi mi-a creat senzaţia că, dacă înveţi sau munceşti, reuşeşti. Tot statul mi-a mai oferit posibilitatea să studiez gratuit într-o facultate în care profesorii universitari ţineau cursuri şi seminarii nefiind ocupaţi cu predatul la alte zece universităţi private. Nu cred că am realizat, la vremea aceea, ce înseamnă statul, dar acum pot spune, cu mâna pe inimă, că acel stat dezamăgitor din prisma democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor umane, a avut totuşi grijă de oameni simpli ca mine.

După ce am terminat şcoala, am lucrat o vreme la stat, ca profesor. Era în anul 1996 când cei care voiau, şi aici mă refer la colegii profesori, făceau şcoală de calitate. Alţii însă au descoperit că în privat se câştigă mai bine şi urmând principiul „să fentăm statul”, şi-au păstrat job-urile din învăţământ în timp ce se ocupau de propriile afaceri. Totul se întâmpla cu ştiinţa şi încuviinţarea conducerilor de şcoli numite politic. Reţeta de succes „să lucrăm la stat să ni se ştie vechimea la pensie” şi în alte „n” locuri a fost aplicată în toate domeniile. Statul a devenit un soi de „încornorat” al societăţii de la care toţi voiau să ia şi să nu dea.

Abia când nu am mai lucrat la stat am început să îl percep cu adevărat drept un duşman. De fiecare dată când ajung la stat, acesta mă dezamăgeşte într-un fel sau altul. Dacă am probleme de sănătate şi nevoie de spitalizare trebuie să pregătesc plicurile pentru medicii care altfel nici nu se uită la mine, deşi iau salarii de la stat. Dacă am de circulat cu maşina trebuie să îndur drumuri proaste şi să-mi pregătesc un buget mare de reparaţii, deşi eu plătesc taxă de drum şi statul ia accize mari din vânzarea carburantului. Dacă am de schimbat acte, trebuie să alerg între „n” instituţii la ghişeele cărora să depun hârtii şi să plăteasc sume exorbitante de bani. Drept bonus, am parte şi de diverse tratamente arogante din partea angajaţilor de la stat cu salarii grase. Aş putea continua la nesfârşit cu exemple.

Astăzi, când aud că se dă o „lovitură de stat” parcă simt un soi de răzbunare pentru toate momentele în care statul a fost duşmanul meu fiindcă statul de acum nu mai este cel care are grijă de cetăţean, e cel care îl batjocoreşte şi îl umileşte cu concursul direct al oamenilor de stat.

Veşnic numiţi în funcţii pe criterii politice, aceştia năvălesc şi înfulecă precum apucaţii tot ce le-au lăsat predecesorii: contracte de provatizare, bani publici, fonduri europene, orice. Nu fac nimic pentru oameni, totul pentru ei, dovadă că e aşa fiind colecţia de vile, maşini şi conturi grase a tuturor politicienilor cu influenţă, dar şi hoarda de supuşi care stă veşnic în jurul lor în aşteptarea de noi şi noi ocazii de a suge sângele statului.

Oamenii de stat, adică politicienii, ar vrea să ne fie milă de ei când îşi iau puterea unii altora? Mie nu îmi este milă deloc. Dimpotrivă, aş putea spune că mă bucur sincer când văd că unii revin cu picioarele pe pământ, în lumea noastră, a celor cărora statul le ia şi nu le mai dă nimic fiindcă nu are de unde, săracul. Cei de la putere iau tot şi roata se mai şi învârte, nu prea des, dar se învârte.

Am auzit azi că s-au prăbuşit instituţiile fundamentale ale statului. Care sunt respectivele? Nu s-a prăbuşit nimic. Au fost şi vor fi schimbaţii unii cu alţii. Doar cei care cred că mamele lor le-au lăsat moştenire pe viaţă nişte jilţuri în care să zacă şi să ia sute de milioane de lei pentru asta ţipă cât îi ţine gura de mare că se desfiinţează instituţiile. Nici vorbă de aşa ceva!

Avocatul Poporului? A apărat vreun sărac, vreun oropsit, a pledat pro bono nenea cu pricina despre care nu am auzit niciodată cine este şi cu ce se ocupă? Am înţeles, în schimb, că a atacat la Curtea Constituţională ordonanţe care prejudiciau interesele PDL. Pentru asta a luat salarii uriaşe plătite de mine şi de dumneavoastră, să execute comenzi politice?  Probabil că ar trebui să mă îngrijoreze că o astfel de instituţie extrem de politizată de unii va fi, de mâine, politizată de alţii. Vezi să nu!

Ar mai trebui să fiu îngrijorată, şi potrivit lui Ioan Oltean, că nu ştiu ce judecători de la Curtea Constituţională vor fi schimbaţi cu alţii. De ce să fiu? A protestat vreunul când statul i-a luat mamei bani din pensie sau când Botiş le-a tăiat indemnizaţiile mamelor? A renunţat careva la suma exorbitantă primită drept salariu? Nu-mi amintesc. La fel, nu îmi amintesc ca domnul Augustin Zegrean să fi dat vreun concurs pe postul de judecător. Nici el, nici alţii. Ştiu, în schimb, că toţi judecătorii „inamovibili” au salarii de sute de milioane de lei vechi. De ce să-mi pară rău pentru dânsul? E bolnav, e sărac, e bătut de soartă? Nu cred. A făcut la CCR exact ce i-a dictat cel care l-a numit, respectiv preşedintele Traian Băsescu. Sunt profund dezamăgită de toate deciziile pe care le-a luat. Nu cred că România trebuie să aibă Curte Constituţională. Trebuie să aibă o Constituţie clară care să nu lase loc la interpretări, dar atât timp cât are, să ajungă să facă parte din ea doar cei care dau concurs, nu pupilele partidelor politice, puse să execute comenzi. Să-i schimbe pe toţi, nu am niciun folos de pe urma existenţei lor şi niciun regret dacă pleacă!

Aşadar, bătălia de la televizoare în care subiectul e „lovitura de stat” pe mine mă lasă rece. De fapt, e lovitura dată de unii altora. Cum interesele sunt atât de mari şi de-o parte şi de alta, se lasă cu sânge.  Îi doare pe oamenii de stat? Să-i doară, dar rău. Niciodată nu îi va durea suficient de mult ca să le plâng eu de milă.

Cristiana Sabău

29 comentarii

  • Totusi este un semn de ingrijorare daca nici guvernul numai tine cont de independenta institutilor si a legiilor si un prim ministru, doctor in ale plagiatului si educat de un puscarias – dovedit corupt, nu mai tine cont de nici o regula de cit ale lui personale.

    Mie mi sa pare strigator la cer cu tot ca poate pe plan local schimbarea la CJ si pastrarea directiei la CL ar fi fost binevenit. Macar cu methode democratice s-a intimplat si legal.

    Cea ce sa intimple pe nivel national, este cel putin circ de prost gust. Macar asa Romania pastreaza imagina proasta de republica bananiera si ne apropriam haosului Greciei.

    • Pe aceeasi bani stau la Bruxelles si sotiile celor doi pucisti: Pontilici si Porumbacu!

  • Traim in plin absurd.
    In Republica Absurdistan.
    Eu nu pot sa sper, asa cum deduc ca o faceti dumneavoastra, ca, la un moment dat, accesul la libera informatie sa ne fie ingradit. Stiti prea bine cum era si cu propaganda si cu liberatea cuvantului pe timpul comunismului. Stiti cum a fost decapitata elita romaneasca, nu numai cea politica. Ca astazi sa apara intr-un ziar pe pagina intai o succesieune a primilor ministri ai Romaniei condamnati politic, incepand cu Iuliu Maniu si terminand cu Adrian Nastase. Va vine sa credeti? Nu-i asa ca-i superba comparatia?

  • Doar accesul la muncă (dacă nu te ai bine cu partidul) e îngrădit, accesul la sănătate (dacă nu dai bani), la educaţie (dacă nu îţi permiţi meditaţii). Accesul la o viaţă normală e profund îngrădit de toţi politrucii nesătui care au acumulat averi cât pentru zece vieţi. Nu le spune nimeni că şi ei mor? Vă rog, faceţi-mi acest serviciu! Spuneţi-le dvs. că vor muri şi ei. Să afle înainte să fie îngrădit accesul la informaţie.

  • Profund sau superficial, adevărul e că oamenii nu mai suportă actuala clasă politică. E scârbos de coruptă. Orice ar spune sau ar face, singurul sentiment pe care îl lasă e SILA.

    • eu am zis , si am strigat [si aici si in alta parte] ……………..e gata . nu va vine sa credeti ???? e gata !!! o sa incerc cu dl. Cristian Munthiu prin diferite emisiuni sa va ajutam , sa va sfatuim , sa facem tot ce putem ca sa traiti pe picioarele voastre . primele actiuni le-am inceput. aveti incredere in noi[nu cerem nimic] doar oferim . vom trece si peste astea . impreuna si cu curaj , si mai ales cu putina stiinta si ambitit si dorinta. va asigur ca o sa fie bine !!!

  • Da, este cam adevarat ce spuneti! Uitam foarte usor ce incalcari ale legii si ce umilinte au avut loc in timpul guvernarii BOC. Din acest motiv agitatia politica de „sus” ii lasa rece pe cetateni. Inca nu vor iesi in strada in numar mare. Toti sunt o apa si un pamant! Partea care socheaza acum lumea intelectuala si mass media independenta, fata de guvernarea anterioara, este ca USL si sefii ei actioneaza mai rapid si pe fata, fara menajamente! De fapt, toti sunt vinovati de starea de saracie in care a ajuns poporul! Se pare ca si bulgarii ne-au intrecut. Ce vor face cetatenii? Vor astepta linistiti si se vor distra ca la circ, in casa, pana cele doua forte, Puterea si Opozitie vor termina lupta dintre ele! Cand ultimul lor luptator va cadea mort, atunci va iesi in strada si isi va spune Cuvantul! Ultima interventie din aceasta seara a Presedintelui Basescu este tardiva. Cererea de respectare a statului de drept, a institutiilor sale in slujba cetateanului obisnuit trebuia facuta si in timpul guvernarii PDL.

  • A aproba ce se intampla in ultimele zile in Parlament de dragul unor „beneficii”din timpul unor vremuri nu demult apuse mi se pare foarte periculos. Cred ca orbirea data de razbunare si patima nu va fac cinste, doamna reporter. Dvs incercati, cel putin in raspunsul la unele comentarii, sa invinovatiti intreaga clasa politica dar e clar ca fondul articolului dvs se indreapta catre actuala opozitie (fosta putere). Cei ce au demonstrat luni de zile in strada impotriva fostei puteri incep deja sa maraie impotriva actualei puteri. Sa fie oare pt ca nu asta au dorit sa se intample cu adevarat? Ma tem ca da. Si cand peste 3-4 luni veti recunoaste (interesata sau nu) ca lucrurile s-au dovedit a „mirosi” urat inca din iunie-iulie ce veti face? Va veti cere scuze si-i veti „impunge” pe cei ce stau sa cada. Semanati vant, veti culege furtuna. Aveti grija ceea ce va doriti pt ca s-ar putea sa se intample, fara a putea macar banui consecintele.

    • corect . asta am zis si eu in iarna [cind vedeam acele proteste]. am spus si multe lucruri……..care vad ca se adeveresc . cu mahnire spun asta . nu mi-asi fi dorit niciodata sa am dreptate dar……………

    • Nu doamna , dumneavoastra trebuie sa va cereti scuze pentru ce-ati facut….ca tare seamana a discurs de Elena Udrea…patetisme de femeie frustrata care nu stie sa piarda hi, hi

  • Ca să îmi facă cinste ar trebui să jelesc pierderea funcţiilor de către PDL? O să port doliu, da, chiar de azi. Nu mă entuziasmează, domnule anonim, nici că unii pierd funcţiile, nici că alţii le câştigă. Nu am niciun folos de pe urma rocadei spre deosebire de unii pentru care statul e bun când e o „vacă de muls” şi rău când vaca nu mai dă lapte.

    • Nu ar trebui jelita pierderea unei functii. Insa ar trebui sa va ingrijoreze cand functia e smulsa abuziv, fara respectarea regulamentelor de organizare interioara si fara a respecta hotarari precedente ale Curtii Constitutionale care indica clar ca un presedinte de camera poate fi inlocuit doar prin initiativa grupului parlamentar care l-a propus in functie. Si ar trebui sa va ingrijoreze si promisiunea lui Crin care spunea ca anumite institutii de presa care au scris critic despre USL vor avea mari probleme cand acestia vor ajunge la guvernare. Dar sigur, daca nu sunteti obiectiva, nu aveti de ce sa va faceti probleme!
      PS: ne spuneti opinia dumneavoastra despre presiunile USL-istilor asupra Curtii Constitutionala, pentru ca, in umila mea opinie, aceasta este o incalcare grava a legii si un subiect de presa important.

    • Dacă vă amintiţi bine, actuala putere a câştigat alegerile parlamentare în 2008, iar Traian Băsescu a numit premier de la partidul său, de la PDL cu trădătorii de la PSD care s-au transformat în UNPR. Atunci a fost corect? Nu a fost decapitată instituţia democratică a votului? Acum, constatăm doar că monstrul creat atunci a ajuns mare şi muşcă. De ce m-ar îngriojora mai mult CCR decât încălcarea flagrantă a votului dat de oameni?

    • In 2008, PDL-ul a avut cea mai mare reprezentare in parlament, deci nu era normal, constitutional, sa fie numit un premier de la cel mai puternic partid, asa cum prevede constitutia? Daca a avut voturi si de la alte partide, aceasta nu e anticonstitutional. Eu vorbesc aici de incalcarea Constitutiei, nu de cine e la putere sau nu. Boc a avut multe ordonante anulate de CCR, si a respectat acest lucru. Ponta a avut o singura decizie, si nici pe aceea nu a respectat-o, ba mai mult, i-a amenintat pe judecatori cu destituirea. Vi se pare legal? Repet, legal, nu politic!

  • Imi dau seama ca nu ati inteles nimic din comentariul meu sau al majoritaii celor care v-au comentat postarea. Aflati ca domnul anonim nu e angajat politic, nu lucreaza cu statul si e posibil sa fi facut ceva mai multe lucruri pt societate (inclusiv cea bistriteana) decat sa invrajbeasca lumea. Pt a atrage comentarii suplimentare puteti sa continuati prin a arunca diverse rautati (e doar un truc al mass media de a retine cat mai mult persoanele pe un subiect pt a primi cat mai multa publicitate ulterior). Tot anonimul da de lucru mai multor zeci de oameni si plateste darile catre statul ce va fi condus de un personaj platit din bani publici (dar care in nesimtirea lui nici macar nu vine la locul de munca; deja a ajuns numar 2 in stat). Sa inteleg ca ingustimea rationamentului va impiedica sa vedeti acest lucru? Rautatile gratuite pot fi foarte usor redate. Rationamentul pt care facem/faceti acest lucru insa este greu de descifrat. Nu-mi doresc o polemica cu dvs si cred ca azi ati dovedit ca nu sunteti un „caine de paza al democratiei” (poate nici nu v-ati dorit) ci doar un umil gazetar dornic sa-si castige bucata de paine de la mai marii zilei. Sper ca ceea ce s-a intamplat azi in Parlament (si ceea ce s-a intamplat in ultima luna) sa fie cel mai mare rau ce se putea intampla. Imi doresc sa ma fi inselat in comentariile mele. Vom trai si vom vedea. Cineva mi-a spus deunazi ca „democratia/libertatea este modalitatea prin care iti alegi forma sub care doresti sa fii opresat”. Asa sa fie?

    • Cum vă ascundeţi în spatele unui pseudonim şi nici nu pomeniţi vreun nume de firmă, daţi-mi voie, ca „umil gazetar”, să nu cred o iotă din ce aţi scris mai sus. Am prostul obicei să cred doar ceea ce văd. Deocamdată nu am văzut decât un pseudonim, semn că e multă minciună şi laşitate la mijloc.

    • „anonimul da de lucru mai multor zeci de oameni ” Pe care poate ii plateste cu minim pe economie?Anonimul traieste bine.oare cum or fi traind angajatii?basescu care a taiat si aspanzurat, adica a fost premier si presedinte cu ajutorul partidului unic (pedelisto-comunisto-securist), nu s-a consolat doar cu presedentia fara a se mai putea juca cu destinele romanilor de la televizor(vezi anunturi de taiere a salariilor a pensiilor vezi doamne era CRIZA in timp ce el si -a umflat cheltuielile la presedentie ,si isi moderniza conacele la care un om de rand nici nu viseaza PROSTIMEA DUCEA CRIZA IN SPATE IN timp ce pedelimea isi UMFLA SACII) INSA SE JUCA CU GUVERNUL SI MINISTRI CEI NOI MULTIPARTIDISTI DE-A PLAGIATUL SI DE-A DOSARELE pana ieri cand a facut GAFA de a incepe o noua runda de jigniri cu DOSAR ROSU, de aceasta data poate inspirat de arbitrii de la europene(cine pote sti ce e in capul baselului?).Astazi situatia se schimba datotita fortei multipartidismului din Parlament.DA de azi incolo SE VA PUTEA GUVERNA pentru ca pana acum basescu era ca o sula in coastele PREMIERULUI.

    • credeti asta cu adevarat ?????????????? puteti sa faceti asta ?? ma indoiesc

  • ………….si inca ceva dna. Lidia , in iarna ptr. ce veti manifesta ??? [ca o sa manifestati ,asta e sigur] . intreb si eu asa.

  • Plagiind, eu pot spune…

    Cauta in site
    Plagiind, pot spune…

    Noul guvern s-a instalat prin forță, lansând o moțiune puțin credibilă împotriva guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, care a trecut cu complicitatea unor aranjamente conjuncturale. Imediat instalat, deși beneficia de prezumția de bună credință și de o oarecare legitimitate dată de răscoala din ianuarie, ulterior întărită de alegerile locale recente, a trecut la ofensiva împotriva statului de drept și dinamitarea democrației. Argumentul?! Convingerea că și PDL-ul, și Traian Băsescu a făcut la fel, augmentată de foarte multă prostie și ură, precum şi dorinţa de a nu scăpa puterea din mână, obţinută greu şi menţinută fraudulos.

    A urmat un joc de șah, în care miza regelui a fost întârziată de mișcări bruște ale calului și câteva mutări imprevizibile ale nebunilor. E fascinant cum uneori în istoria unui popor, ticăloșii, nebunii și proștii se caută și se găsesc dându-și mână de la mână în propagarea răului și în distrugerea lumii, așa cum fusese până atunci.

    Am crezut mult timp că în contextul în care ai un guvern agresiv și un președinte ostil vor fi, inevitabil, conflicte, șarade, atacuri reciproce, dar că totul se va desfășura ca în orice altă democracție, în spiritul și sub egida legii. Deși PSD-ul a operat întotdeauna extrem de agresiv și a dorit controlul absolut al statului și al instituțiilor sale, am asumat că legea și mecanismele democratice, europene vor lucra în favoarea democrației de data aceasta. Nu ne mai interesează deja, cine este președinte și cine este premier, ne preocupă foarte mult ca democrația să funcționeze. În ciuda urii și a încercării de a transforma România într-o baltă în care toți suntem la fel, în mocirlă, băltind în propria incompetență, ignoranță, impostură, avem totuși niște date și fapte concludente care să ne arăte adevărul așa cum este el: Traian Băsescu nu a confiscat statul de drept, acest președinte – bun/rău, istoria va decide – l-a întărit, dând maximă libertate și independență justiției și întărind mecanismele de control anti-corupție. La fel guvernele de după 2004, miniștrii justiției, reformatori ca Monica Macovei, ulterior Cătălin Predoiu. Deși România este, așa cum a scăpat Karl Peter Schwarz de la FAZ, ”un caz fără speranță, dincolo de standardele europene”, totuși sunt oameni în țara asta care au făcut eforturi considerabile ca România să nu mai fie văzută astfel. Oameni care nu au călcat pe Constituție, Curtea Constituțională, legi, norme juridice, dar şi norme de bun simţ, pe care le poate înţelege oricine.

    De cealaltă parte avem un plagiator dovedit, care se agaţă lamentabil de scaunul de prim-ministru, confirmând plagiatul şi ascensiunea socială prin tupeu şi aproprierea bunurilor altora, Victor Ponta, avem mai mulţi pioni neînsemnaţi în ecuaţia istoriei, ca Liviu Pop, bâlbâiţi eficace, avem ticăloşi de conjunctură, mânaţi de ură şi nesimţire, avem un incompetent visător care şi-a pierdut răbdarea şi, în general, oricât am încerca să aplicăm prezumţia de bună credinţă vedem clar că nu există niciun ministru USL de care să nu îţi fie ruşine, vedem clar că acest guvern s-a compromis internaţional şi mai vedem că poporul n-a primit absolut nimic în urma schimbării puterii. Asistăm neputincioşi la o vendetă fără precedent şi fără pudoare. Se mizează pe grabă, pe vară, pe oboseala tuturor. Ai impresia că eşti într-un film prost din altă epocă, în niciun caz într-o democraţie de secol XXI, zis europeană. Minciuna e la ordinea zilei, întemeiată pe cunoscuta lipsă de reacţie a poporului îndoctrinat, a poporului minţit, a poporului căruia i se ia viitorul în timp ce i se aruncă praf în ochi. Încă o dată.

    Noi, românii, avem dreptul să întrebăm acum: nu vă este rușine?! Nu aveți nici un fel de jenă, reticență, disconfort față de cei care v-au votat, față de Europa, față de istorie?! Victor Ponta nu te-ai simțit ca un mic impostor mizerabil și ridicol uzurpând, peste Constituție, un loc care nu era al tău și călcând în picioare România, în forul Europei?! Ne este ruşine că suntem români, reprezentaţi internaţional de hoţi şi infractori. Ne este ruşine că nu trăim într-o ţară demnă, în care un prim ministru dovedit că a plagiat nu demisionează, deşi a promis în ochii străinilor că o va face. Ne este jenă că desfiinţează decizia de confirmare a plagiatului prin anihilarea comisiei care s-a pronunţat. Ne este jenă să-l vedem, auzim, citim pe Ion Iliescu, omul care a ţinut România în coada Europei ani la rând, cu bâta, la nevoie, iar acum se reîntoarce cu setea de a o confisca, într-un delir al puterii stalinist. Europa trebuie să ne ierte că am ales prost şi ne-am pus viitorul în mâinile unor mafioţi, anulând tot efortul către normalitate din ultimii 22 de ani.

    Românilor le pasă de ziua lor de mâine, de viitorul copiilor lor, de asigurarea unui trai decent, de posibilitatea de a ține capul sus când călătoresc în alte țări. De lucrurile simple, firești, posibile într-o țară în care domnește legea! În România, în momentul de faţă văd în spatele lui Victor Ponta şi a camarillei lui, figura sumbră a lui Ion Iliescu, omul care a mai călcat democraţia în picioare, omul căruia nu-i pasă de popor, ci doar de puterea lui, iar lângă el văd figura tenebroasă a altor corupţi malefici ai României, pentru care România este doar resursa de înavuţire, iar poporul doar un cuvânt folosit la nevoie. Ei se fac vinovaţi de trădarea poporului român, distrugerea demnităţii acestui popor şi întârzierea lui în umbra Europei. Uitaţi însă că orice preluare de putere cu forţa stârneşte, inevitabil, forţele opoziţiei, în încercarea firească a acestei lumi de a-şi regăsi echilibrul.

  • Doama, va apreciez munca de reporter si va ascult la RRA aproape zilnic, dar credca legat de ziua de ieri am cateva observatii la articolul dvs.

    In principiu va dau dreptate la tot ce ati scris mai sus, cu exceptia intrepretarii expresiei „lovitura de stat”. In nici un caz lovitura nu a fost data statului pe care il urati dvs. si care va face zile fripte. Dimpotriva, am impresia ca lovitura a fost una sub centura si a fost aplicata exact brumei de incredere care af fi putut sa o castige noul tip de stat promovat de USL printr-o justitie corecta, toleranta, profesionalism si o buna guvernare pe care cei care sunt acum la putere aveau nesperata ocazie sa le permita sa se propage.

    Din pacate, noua putere a dat un sut in fund micilor sperante pe care le aveam legate de sichimbarea in bine promisa. Nu inteleg de ce nu puteau sa guverneze economic si pragmatic, avand majoritatea. Fac exact ce au facut ceilalti si cu o doza de agresivitate in plus, cauzata de setea razbunarii, si de ura. Am impresia ca ura si razbunarea ii orbesc, chiar daca sunt bine intentionati, in asa masura incat nici macar nu isi dau seama de efectele actiunilor lor. Totul se judeca si se aplica visceral.
    Ma intreb daca la toamna o sa votam iarasi raul cel mai mic..

    Cu respect, Mircea

  • Un mic post scriptum: mi-ar parea rau ca activitatea dvs. jurnalistica sa fie influentata de mizeria din politica. Ca cititor si ascultator care apreciez munca dvs. mi-ar place sa pot spera ca pe viitor voi regasi aceleasi reportaje bune, impartiale, apolitice, din viata sociala culturala si rurala cu care m-ati surprins in mod placut si pana acum.
    Nu cedca politica ar putea aduce un plus de valoare muncii dvs., dimpotriva. E doar opinia mea personala.

    • ne-au cam bulversat dupa ziua de ieri si vor avea mult de lucru sa aseze lucrurile pe un fagas de normalitate.

  • Cand vom avea o CONSTITUTIE NORMALA si fara echivoc ca in tarile civilizate, vom putea spera la o renastere a societatii romanesti ! Parlamentul trebuie sa devina forul decizional suprem ! Justitia sa fie complet independenta si apolitica ! Alegeri anticipate, cat mai repede ! Cat despre Basescu, ” Cine seamana vant, culege furtuna !” Eu m- am saturat de „tatucul salvator” ! Asta e parerea mea .

  • Ura nu naste nimic bun!
    Asaltul USL asupra institutiilor statului, dupa umila mea parere, are o tinta mult mai sus pusa decat ne putem noi imagina.
    Spuneti doamna Cristiana ca oamenii nu mai suporta actuala clasa politica, scarbos de corupta. Folositi aceasta generalizare la adresa intregii clase politice?
    Daca da, vedeti ce se intampla cu justitia, care dupa scremeri de ani de zile a reusit sa prinda curaj si sa atace tocmai aceasta clasa politica scarbos de corupta. Iar semnalul dat de condamnarea lui Adrian Nastase a reusit sa provoace contrareactia celor vizati de procese in justitie, care prin cumparare de influenta si de oameni la nivel parlamentar, incearca acum din rasputeri sa intoarca foaia. Cei de dat 1 milion de euro spre cumpararea de voturi si oameni din parlamentul Romaniei pentru un supraimbogatit din coruptie la nivelul inalt? E foarte putin atunci cand in joc este posibilitatea ca justitia sa-l priveze de libertate si sa atenteze la onoarea lui de om respectabil in societate.
    Firava independenta a procurorilor si judecatorilor ce s-au incumetat sa intrebe unele somitati ale democratiei romanesti cam de pe unde si cum au dobandit fantasticele lor averi, sperie atat de tare incat ea trebuie din nou ingradita si trebuie sa se revina la justitia de partid, aceea in care sus pusii sa beneficieze de imunitate totala in fata legii si institutiilor statului de drept.
    Asta-i in perceptia mea miza. Iar pana la atingerea ei nu mai este mult. Iar folosirea urii in atingerea scopului este de o josnicie fara margini.
    Iar singura mea speranta este ca pana duminica sa nu se inchida granitele… am biletul de avion cumparat dus intors, dar vazand acum ce se intampla, s-ar putea sa se transforme intr-unul doar dus. Caci, nu-i asa, Romania nu are nimic de pierdut daca un om educat, angajat intr-o firma privata, bun platitor de tot felul de taxe si impozite, care nu scuipa pe jos si nu-si arunca mizeria pe strada, un astfel de om, de saptamana viitoare ar putea sa se comporte la fel, numai ca intr-o alta tara. O tara fara prim ministru plagiator, fara justitie subordonata politic, fara atata ura si incrancenare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.