Social

Statul la soare reduce riscul de cancer mamar

Femeile care se expun la soare zilnic în jur de trei ore prezintă un risc cu 50% mai mic de a se îmbolnăvi de cancer mamar, este concluzia unui studiu canadian, publicat în American Journal of Epidemiology.

Oamenii de știință susțin că razele soarelui pot avea un efect anticancerigen, datorită faptului că stimulează organismul să producă vitamina D. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au comparat analizele a 3.101 de femei care sufereau de această maladie cu cele ale 3. 471 de femei care nu se confruntau cu această boală. Testele de laborator, realizate de experți, au arătat că celulele glandelor mamare au capacitatea de a transforma vitamina D într-un hormon eficient împotriva cancerului, informează Daliy Mail.

În plus, voluntarele au fost întrebate cât timp s-au expus la soare în perioada aprilie-octombrie. De asemenea, femeile au mai trebuit să precizeze și cât timp au făcut plajă în diferite etape ale vieții: adolescență, când aveau 20 de ani, 30 de ani, 40 de ani, 50 de ani și în intervalul 60-74 de ani.

Rezultatele întregului studiu au arătat că femeile care au petrecut cel puțin 21 de ore pe săptămână la soare în perioada adolescenței prezentau un risc cu 29% mai mic de a se îmbolnăvi de cancer mamar, spre deosebire de cele care au stat mai puțin de o oră la plajă.

Femeile care s-au expus la soare la vârsta de 40-50 de ani prezentau un risc cu 26% mai mic de a se îmbolnăvi, iar în rândul voluntarelor care erau trecute de 60 de ani și se expuneau razelor ultraviolete riscul de a se îmbolnăvi era redus cu 50%.

Expunerea la soare este, de asemenea, benefică și pentru bărbați, deoarece reprezentanții sexului masculin care fac plajă prezintă un risc redus de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare, după cum arată o cercetare americană realizată pe un eșantion de 119.000 de subiecți.

Razele solare mențin bioritmul organismului, ajută la sintetizarea vitaminei D în corp și au efect antiinflamator, precizează dermatologii. Pentru a beneficia de aceste efecte pozitive se recomandă folosirea cremelor cu factor de protecție adecvate fiecărui tip de ten și evitarea expunerii la soare în intervalul 10 – 16.

Sursa: gandul.info

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.