Actualitate

Steagul Unirii trece Prutul. Bistriţeanul Antal Francisc şi doi nevăzători îl duc la Chişinău (FOTO)

Pornit din județul Bistrița-Năsăud, când pe jos, când cu trenul, Steagul Unirii a ajuns cu chiu cu vai marți seară la râul Prut. Drapelul e purtat de bistriţeanul Francisc Antal (64 de ani), cel care a intenţionat să-l ducă pe jos în capitala Republicii Moldova, dar a fost nevoit din motive de sănătate să renunţe.

După o oprire în jurul prânzului la Iaşi, la Palatul Culturii, în fața statuii lui domnitorului român Ștefan cel Mare, simbolul unității celor două maluri de Prut, steagul a fost preluat de unioniștii din capitala Moldovei.


Aceștia au plecat pe jos înspre vama Sculeni, unde au ajuns în marți seară, după un traseu de 24 de kilometri străbătuți pe jos. De la Iași, printre cei care au dus spre vamă Steagul Unirii s-au aflat și doi nevăzători. Este vorba de Gheorghe Bratu din Buzău şi Valeriu Borşan din Galaţi, care au venit la Iași special pentru acest eveniment.

„După toate peripeţiile prin care a trecut ardeleanul Antal Francisc în drumul de a duce Steagul Unirii la Marşul Centenarului din 25 martie 2018, marţi a ajuns la Iaşi.

Aici, la Palatul Culturii s-a reunit cu moldoveanul Valeriu Borşan şi cu munteanul Gheorghe Bratu (ambii nevăzători), pentru ca împreună să-şi continue drumul pe jos spre Chişinău. I-au întâmpinat unioniştii ieşeni, voluntarii de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi şi multă presă.

După ce au explicat gestul lor simbolic de a duce Steagul Unirii pe jos la Chişinău cu scopul de a contribui la conştientizarea poporului român asupra necesităţii unirii dintre România şi R. Moldova, aceştia au pornit pe jos spre vama Sculeni (25 km).

Dacă ieri comparam demersul lor cu o odisee, cu o tragedie grecească, azi putem vorbi de „Mioriţa”, însă posibila victimă nu este numai unul dintre stegari, ci sunt toţi unioniştii cărora preşedintele Igor Dodon le-a pus gând rău.

Miercuri, la orele 10 stegarii României vor trece Prutul pentru a se întâlni cu fraţii unionişti basarabeni, dar a da şi piept cu duşmanii neamului românesc. Să sperăm că soarta stegarilor României nu va fi ca în „Mioriţa””

„- Drajii mei verișori
Dacă pe mine mi-ț[i] omorî
Lîngă mine puneț[i] Fluierul de dreapta
Buciunul de-a stînga.” (Mioriţa, culegerea căpitanului Ion Şincai din zona Bistriţa-Năsăud, 1792 – 1794)”, a scris pe blog profesorul Florin I. Bojor.

Sursa foto: point.md

7 comentarii

 • Nebunul de( BIDON) a declarat ca ROMANIA ar putea fi declarata dusmanul nr 1 al asa zisei republici MOLDOVENESTI, si implicit poporul roman. La o asemenea declaratie in mod normal Parlamentul MOLDOVEI ar trebui sa inceapa procedurile de demitere a acestui rusofil aflat la carma unui stat ESUAT.

  • De ce ??
   Daca 70% dun populatie nu vrea unirea cu Romania ??

   Nu vor …pur si simplu. Mai bine sa aiba de-a face cu un Putin (mare si tare), decit cu hoti si mincinosi si penali cum sint astia ai nostrii.

   Si eu daca asi fi in locul moldovenilor asi proceda la fel. Pai cum vine asta ?? Ma obligi sa fac ce vrei tu ?? Atunci esti dusmanul meu.
   Pai nu ???

 • Republica Moldova are de câstigat din unirea cu România şi aderarea la UE.
  -salariul minim, salariul mediu cresc
  -investitii străine, locuri de muncă
  – obligația de a adapta legislatia la legile UE
  – drept de vot in Parlamentul Europei
  – investitii cu bani europeni
  – bani UE pt zonele defavorizate
  – aderarea la Zona Schenghen
  – colectarea selectivă a deşeurilor
  – obligativitatea de a nu depăşi nivelul de poluare admis
  -reducerea abandonului şcolar
  Unirea cu România şi Europa va contribui la dezvoltarea economică şi umană a țării si a cetătenilor ei.
  Tările mici nu au nici o şansă intr-o lume globală. Doar uniti cu România şi Europa pot reuşi!

  • Si atunci de ce nu vor unirea ?? Daca w asa de bine…!
   Itu spun eu : Fiindcă Putin are puterea .
   Tu nu vezi ca barca UE ia apa ….??? Nu vezi asta ??

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS