”Acest târg a fost înființat în 1856, a funcționat săptămânal până în 1930, apoi până în 1948-1950 – trimestrial, apoi lunar. Am fost nevoiţi să închidem târgul din Sânmihaiu de Câmpie din cauza pestei porcine africane care se vehiculează că este în judeţul Satu Mare, iar asta aduce un disconfort mare tuturor fermierilor, nu numai din comună ci din toate localităţile din zona de câmpie a Transilvaniei. La Sânmihai era târg în data de 25, dar acum l-am închis. Este un lucru rău pentru toţi fermierii care îşi vindeau porcii, vacile în acest târg, pentru că este foarte greu să se deplaseze în alte judeţe. Nici nu am putut să facem autorizarea târgului. Conform cerințelor, ca să funcționeze legal trebuie să ai apă curentă, iar noi nu avem. Am încercat să facem niște fântâni în zonă, dar la suprafață nu este apă iar mai jos este apă sărată și cu gaz. Apoi, ni se cere să avem internet de mare viteză, ceea ce nu putem să facem. În primul rând, în zona respectivă nu este acoperire în reţea pentru ca fiecare fermier care vine cu vaca sau cu porcul să vândă să intre pe calculator, să opereze conform biletului de mişcare de la medicul veterinar. E un lucru foarte greu de făcut, deocamdată imposibil”, a declarat primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate.
El a adăugat: ”Am văzut că au început să meargă așa zișii samsari la oameni acasă, oamenii nu știu prețurile pentru că de aceea este târg, piață liberă, să îți reglezi prețul pe loc. Cine se ocupă de comerț îl păcălește pe bietul fermier, care cumpără cu cât zice el. Cei care au venit din acele animale nu o să-l mai aibă și o să vină la primărie să ceară ajutor social. O să se înmulțească în toată zona oamenii care vor cere ajutoare sociale. Legea trebuie simplificată pentru a se putea desfășura târgurile, să se dea voie să funcționeze până ne punem la punct cu toate cerințele pentru că riscăm să avem o grămadă de oameni fără venituri. Toată lumea știe că Ştefan cel Mare a făcut Moldova bogată prin târguri, or noi acum încercăm să le desfiinţăm. Așa, desfiinţăm şi ţărănimea din zona de câmpie. Ca și primar, acest lucru mă deranjează”.
Ioan Mate a vorbit și despre alte probleme cu care se confruntă:
”În condițiile actuale, nu o să putem face cadastrul nici în 15-20 de ani. Dintre cei care au avut titluri de proprietate eliberate în anii 90 majoritatea nu mai sunt, iar legea prevede ca deținătorii să ajungă la teren când se măsoară și se face intabularea. Nu văd cine ar veni în locul lor decât moștenitorii, majoritatea sunt plecați din țară. Nu putem face nicicum sau foarte greu și va dura foarte mult. Trebuie amendată legea ca să se poată intabula după registrul agricol. Fiecare cetățean care are teren plătește impozit, primește adeverință de la APIA și nu văd de ce nu se poate trece cel care este în registrul agricol la intabulare. În Sânmihai în doi ani s-ar termina cadastrarea.
O altă problemă grea. Am împădurit circa 30 și ceva de hectare terenuri degradate, pășuni cu valoare potențială scăzută, dar legea prevede că dacă schimbi destinația trebuie să vii în loc cu altă suprafață. Să tăiem pădurea ca să facem pășune? Iar e o aberație”.
Domnule primar, acum aflu că Sânmihaiu de Câmpie este în Moldova. Dumneata vorbeşti despre istoria unui târg, care ar fi fost înfiinţat de Ştefan cel Mare în Moldova. Nu ştiu cum ai ajuns primar, dacă plasezi localitatea al cărui primar te consideri în Moldova, sau poate ai rămas cuplat la cuvântarea rostită cu ocazia înfrăţirii cu o localitate din Basarabia, unde se găseşte Republica Moldova, localitate cu care comuna pe care, „cu onor o administrezi”, aţi hotărât să vă înfrăţiţi. Halal primar, care nu ştie unde se găseşte, cum să cunoască problemele cu care se confruntă ?
Întrebare pt cei care fac legile, la ce tb internet în târg? Ca doar nu o sa între animalele si țăranii . Țăranii nu au timp ca dvs in parlament. De aceea scoateti doar aberații legislative pt ca stați doar pe net in loc sa studiați și să faceti ceva util pt cetățeni.