Actualitate

Stejarul secular de lângă râul Bistrița, lovit de un camion cu materiale

”Un camion cu materiale a lovit bătrânul stejar din față motelului Codrișor desprinzand încă o porțiune din scoarță, în stânga zonei cicatrizate de multă vreme. Este locul pe care au crescut ciupercile. Ca să fie tacâmul complet, cineva a bătut două bucăți de fier beton în trunchiul secular”, a atrras atenția Alexandru Toniuc pe grupul Biodiversitatea și geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud.

Președintele Asociației Harta Verde România, Ciprian Samoilă, a postat un comentariu la postare și a adresat o întrebare oficialilor din Primăria Bistrița.

”Când luați atitudine de protecție și conservare cu privire la stejarul de la Codrișor? Chiar lăsăm să se distrugă tot patrimoniul natural din oraș? Ce doriți să mai fac eu personal, mai mult decât am făcut până acum? Am vorbit și în privat și public de valoarea inestimabilă a acestui stejar la nivel de municipiu. Sau deranjează la toate proiectele publice și/sau private ale orașului? Bistrița își dorește statutul de oraș verde, Green City. Dar în ce fel? Cu piste de biciclete inutilizabile, cu trasee și autobuze colorate în verde și albastru sau cu acțiuni reale, palpabile de cunoaștere și apropiere a locuitorilor pentru natură cu toate componentele ei? Sunt dezamăgit profund pentru lipsa de acțiune și reacțiune a primăriei. Stejarul nu este al meu sau al altcuiva. Este al tuturor și al nimănui. Este menirea noastră să îl protejăm. Este un monument al naturii și trebuie tratat ca atare”, a întrebat el.

”Vom lua masuri pentru protejare! Vă mulțumesc pentru grijă! Cu toată aprecierea!”, a răspuns, tot printr-un comentariu primarul Ioan Turc.

Stejarul din fața Hotelului Codrișor este ”cel mai bătrân organism viu din municipiul Bistrița”, potrivit lui Ciprian Samoilă, având în jur de 300 de ani.

33 comentarii

  • Măcar a reușit să-l doboare de tot să scăpăm odată de el că numai încurcă circulația inutil.

   41
   30
  • La taranoii parveniti conservarea eate o scârbă. Biserica Evanghelică este un exemplu de nesimtire rurala ajunsă din pacate la oras.

   11
   3
  • @ Doru, anti BMW, Ana fiți un pic mai diplomați cu șoferi și abtineți-vă de la calificative injurioase nu îi stârniți și mai tare că deja ia-ți enervat la culme cu îngustarea străzilor și cu blocarea la tot orașul .

   28
   2
 • Ce sa mai vorbim noi de statutul de oras VERDE cu o administratie de la DSP care nu este instare sa completeze macar un singur aliniament stradal in oras.
  Cu peste 1000 de arbori de aliniament lipsa cu peste 450 locasuri goale sau cu cioate din anii trecuti cu locasuri acoperite de dale si asfalt Bistrita devine incet si sigur oras GRI,
  Mai mult decat mine nu s-a opus nimeni la defrisari aiurea si la actiuni dusmanoase fata de copaci la sportul cu DRUJBA practicat de serviciul Spatii Verzi.
  Se taie in draci intre blocuri si toata vara am surprins remorcile masinilor de la Primarie pline de crengi si trunchiuri.
  Se taie copaci sanatosi uitand insa ca am marcat personal doar pe trei strazi arborii bolnavi un real pericol pentru masini si oameni.
  Pana acuma trebuiau eliminati si pregatiti locurile pentru replantarea de toamna.
  Va mai transmit stimati cititori ca edilii inca nu au uitat de proiectul miseslesc la lui Cretu de MINERALIZARE a Pietei Centrale desi liberalii din CL l-au repudiat in vremea lui OTC.
  Cu un fariseism fara margini unii edili doresc sa-l puna in practica sa scoata florile din rondouri sa taie zeci de arbori si sa betoneze totul.
  Cand am spus ca la Bistrita administratia minte Europa tremurand dupa fonduri de Mediu unii din Primarie s-au suparat.
  Insa noi balcanicii asa facem pana ne vedem cu sacii cu bani in caruta.
  M-a interpelat si un consilier local PNL si unul dintre viceprimari spunand ca batranii CASTANI seculari de langa toaletele publice trebuie taiati.
  Putini stiu ca acolo este cel mai batan si gros castan cu un coronament de peste 300mp care cand infloreste este de o splendoare aparte.
  Concluzia . Bistrita oras cu prosti cu multi needucati si care din nefericire sunt chiar la carma orasului.

  34
  39
 • Singurul angajat al Primariei care gandeste , simte si doreste sa fie de partea arborilor a sanatatii urbane este activistul de mediu CRISTIAN TETCU care ocupa functia de director adjunct DSP si este cel mai nou intre directori,
  Lasati omul in pace, incurajati-l stie perfect ce are de facut are o abordare revolutionara pe acest domeniu poate aduce noul si o alta abordare daca si Primarul doreste asa ceva.
  Bag mainile in foc pentru CRISTIAN TETCU privind cele spuse de mine la acest capitol !
  Iata de ce trebuie spart compartimentul spatii verzi in doua.
  Panselutele si cositul ierbii nu au treaba cu arborii si se lucreaza cu necalificati si chiar cu oameni rau intentionati si periculosi.
  Domnule IOAN TURC ati auzit ?

  20
  38
  • Bravo Balane…Unul singur…restul angajatilor sunt vai de mama lor.Intra aici si primarul ,vicele ca si ei tot de la primarie isi iau salariul Bine le zici.Te ai cam saturat si tu de limbit cand vezi ca te duc astia cu presul.Canci ,autorizatie.

   26
   2
 • Corect …Sa mai faca un departament de panselute si unul de spatii verzi.Deci se mai czura inca 2 directori,3 adjuncti ca la arbori am intekes ca il lasi pe Tetcu.

  26
  2
 • Ranile se vor vindeca in timp. Un pericol major pentru arbore il poate constitui insa prezenta ciupercilor din specia pleurotus numita de anglo-saxoni puiul padurii (chiken of wood). Sfatul meu este sa se razuiasca bine zona cu ciuperci (desigur numai dupa ce Ionas Pop , amicul meu , va face un filmulet despre ciuperca respectiva si va face recoltarea…) pe timp frumos/uscat si apoi sa se badijoneze rana cu produse pe baza de cupru metalic 50% (champ , cupridin etc.). In viitor , pentru evitarea unor evenimente care sa pericliteze arborele , acesta trebuie musai sa fie protejat cu un gard . Trebuie sa se faca demersurile necesare pentru declararea stejarului ca monument al naturii. Astazi la fata locului singurul ingrijorat era numai d-l Ciprian Samoila. Nimeni de la Primarie…

  23
  8
  • Ciupercile din stejar nu sunt comestibile! Nu dealta dar nu cumva, careva să le recolteze cu toporul și să mai agraveze rana bătrânului stejar.

 • Putini stiu ca langa Stejarul secular exista si o Rachita pe masura cu o varsta foarte inaintata un alt monument viu al orasului.
  Putini stiu ca acolo pista de biciclete ocoleste Tachita iar proiectul facut era in linie dreapta urmand ca acel mandru arbore sa fie taiat, insa datorita lui CRISTIAN TETCU a ramas in viata .
  Deci puteti voi comenta ce vreti sunteti neinformati si nu pricepeti ce vreau sa spun.
  Nu zice nimeni sa mai aduci personal in plus odata cu separarea clara a atributiunilor celor de la serv. Spatii Verzi.
  Eu am fost foarte explicit si Bistrita Civica a transmis scris prin petitie la Primarie aceasta dorinta.
  Imi doresc odata o randuiala la acest sector dupa gravele gresli facute in cei 33 de ani de harababura .
  Inca odata felicitari si succes lui CRISTIAN TETCU !

  14
  33
 • Terminați odată cu prostiile astea cu green city, energie green, etc, că murim de foame și de frig. Apropo de stejar, dat jos că peste o sută de ani o să fie altul secular.

  32
  23
 • Prostia ta spune totul despre tine.
  TeIti propun sa strangi ghinda de la STEJARUL falnic si sa iti faci o tocana porceasca.

  10
  32
 • RARES sanatate si tie si te asigur ca un om ca tine care foloseste internetul nu moare de foame si nici de frig .
  O Zi buna !

  1
  18
  • @Doru. Eu nu gândesc că un Aurist, eu gândesc logic. Adică incerc să-mi hrănesc și să-mi protejez familia cu resursele care mi le oferă natura, care la rândul ei trebuie și îngrijită și respectată. Politica nu mă interesează pentru că ei sunt puși acolo pentru a crea probleme, nu pentru a le rezolva.

   10
   2
 • #Walter Born , Multumesc pentru precizare. Stand de vorba (langa stejarul multisecular) cu d-l Samoila , dansul care avea telefon a identificat despre ce ciuperca este vorba. Deci stiam si eu .Am ales denumirea pleurotus pentru ca este denumirea comerciala a unui soi de ciuperci care se dezvolta pe busteni de fag , evident insamantati cu spori si care este cunoscuta in genere de mai multa lume intrucat se vinde si in Romania la magazine de profil , inclusiv Lidl si Kaufland. Ciuperca de pe stejar este asemanatoare pleurotusului sau pastravului de fag cum mai este denumita ciuperca de catre cunoscatori.In genere toate ciupercile care cresc si se dezvolta pe lemn de foioase sunt comestibile daca sunt tinere , nelemnificate. Evident cele mai bune sunt cele care cresc pe fag , nuc sau plop dar am gasit si pe artar , in primavara , inainte de seceta si a fost foarte gustoasa. In alta ordine de idei se pare ca incidentul s-ar fi produs din vina unui sofer care conducea o camioneta care transporta tevi/profile metalice , mai lungi decat camioneta si care erau „asigurate” cu un capat la o inaltime mai mare de 3m. Arborele trebuie semnalizat , protejat mecanic prin gard si moral prin declararea lui ca monument istoric.

  7
  1
 • Domnule Balan,tot scrii aici ca se taie copaci in oras dar pe cei care sa-u plantat i-ai numarat? Am vazut zilele trecute trecind pe B-dul Republicii multi copaci tineri printre cei batrani, sau aliniamentul de pe str Odobescu si exempllele ar putea continua. despre aceste plantari nu zici nimic niciodata doar ca „se taie”! Eu va caracterizez ca find foarte subiectiv sa nu spun rau intentionat. Vreti sa pareti „civic” dar, ati cazut in latura penibilului.

  20
  1
 • Emil dragul mosului ! Habar nu ai tu ce evidenta am facut cu domnul director de la DSP CRISTIAN TETCU in special pe traseul LINIA VERDE. privind inventarierea copacilor dar si starea lor de sanatate.Am o evidenta unica pe care nici Primaria nu o cunoaste .
  Cauta-ma te rog vi la o intalnire cu mine si te lamuresc pe loc.
  Sa sti ca cei 70 de platani tineri adusi pe Independentei se datoreaza in mare parte mie si mai ales domnului director TETCU.l-am batut la cap cu scrisori si intalnire atat pe domnul Primar cat si viceprimarii. nu mai vorbesc de faptul ca nu am lipsit de la nici o dezbatere publica unde tot asta am cerut-o de fiecare data.
  Si aparatul TOMOGRAF si CADASTRUL VERDE al orasului este pornit de mine si de colegii de la Bistrita Civica,Nu ma laud insa sunt nevoit sa amintesc toate acestea din moment ce ma provoci.
  Ai multe de aflat. Cauta-ma sa vezi arhiva si tot ce am intreprins de-a lungul anilor ca sa protejam copacii.
  Este o lupta continua a mea din 2007 si acuma platesc primind tot felul de expresii jignitoare pe acest online de la neavenitii care nu au pot face diferenta si nu ma cunosc deloc, nimic concret desi de-a lungul trimpului presa a scris foarte in detaliu actiunile mele.
  Toate sunt arhivate si pot fi citite si aflate.Nu mai vorbesc de miile de semnaturi stranse de la inimosii bistriteni in lupta comuna fata de distrugerile de mediu pornite in special in ultimele trei mandate ale fostului Primar.

  4
  18
 • D-ul Balan e un om destul de onest si echlibrat cunoscandu-l inca din anii liceului! ce spun uniinsau altii „pro sau contra” sunt doar lucruri fara substanta! De foarte multe ori a gresit in comentariile d-sului,luptandu-se cu vechea administratie si avand anumite afinitati fata de noua administratie!…Dar acum are dreptate!

  4
  19
  • Nu ești tu cumva o admiratoare a doamnei Udrea? Oamenii informați înțeleg ce vreau sa spun.

   15
  • Nu se stie si nici nu se va sti.Sunt din aceeasi categorie cu studiile lui Napoleon de Bistrita.

 • Desi nu ai curajul sa te semnezi iti raspund la insistente insa ar trebui sa-l intrebi fix pe domnul TETCU.
  Dansul are studii de tehnician silvicultor dar si Facultatea de management si relatii administarative nu stiu exact cum se intituleaza.
  Insa poti afla tot ce doresti de la biroul cu personalul de la Primarie.
  Iti spun sigur ca are studii suficiente pentru acel post si a dat concurs ca tot omul fara pile.

  3
  13
  • Bălane, Ciibănică ce studi are în afară de cele de cîrciumar lpentru ditamai director de parc industrial.

   10
  • Intelegem ca tu nu stii cum se intituleaza facultatea de magazie pe care a absolvit o Țetcu la 40 de ani.Intrebarea e daca el stie ce facultate a absolvit.

   7
   1
 • Da domnule Balan , tehnician silvicultor, mai mult decât inginerii de la spații verzi și cu doctorate, că de facultatea de menegement pe la nu știu ce universități private ce sa mai vorbim.
  Domnule Balan oare chiar n aveți bun simț și jigniți pe toată lumea și l puneți pe directorul uns de dvs in primăria, deasupra tuturor?
  Lăsați facultatea făcută la bătrânețe pe la privați.
  Calculați va vorbele și nu porcăiți pe toată lumea.

  10
  3
 • Andrei ce are educatia mea, bunul simt cu un concurs legal dat de o cunostinta la Primarie ? Ba am o educatie aleasa insa cum imi raspunzi asa iti raspund.
  Esti un analfabet functional nesimtit si fara sa ma cunosti te afisezi de pomana aici crezand ca reusesti sa ma jignesti.
  Unul ca tine in nici un caz nu poate fi egalul lui Tetcu dar nici al meu.
  In materie de a jigni o fac doar prin raspnsul meu taios adresat in caz de nevoie unor impostori care in loc sa citeasca articolul mereu au treaba cu mine de exemplu.

  3
  9
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS