Politică

Stelian Dolha: Cadastrul naţional trebuie să fie prioritate majoră a guvernării

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a precizat într-o declaraţie politică susţinută în plenul Camerei că în România nu există ordine în ceea ce priveşte avuţia naţională şi individuală, cu câteva excepţii: ”Bistriţa va fi primul oraş din ţară cu cadastru general realizat în regie proprie, iar în Măgura Ilvei, Ilva Mică, Ilva Mare şi Lunca Ilvei administraţiile au realizat ceea ce statul n-a putut face pentru comunităţi”.

”La capitolul recorduri nedorite România marchează „performanţa” de a fi una dintre puţinele, dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană fără un cadastru naţional al terenurilor, fie ele agricole, neagricole sau forestiere. Simplificând lucrurile am putea spune că nu există ordine în ceea ce priveşte avuţia naţională, şi nici în ceea ce priveşte avuţia individuală, desigur cu excepţiile de rigoare.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în majoritatea statelor dezvoltate ceea ce România nu are în anul de graţie 2013, există şi funcţionează de peste 200 de ani. Desigur, unii ar putea spune  că responsabile pentru toată această situaţie ar fi condiţiile economice, sociale şi politice unice în care s-a aflat ţara noastră în decursul timpului, care n-au permis realizarea cadastrului naţional,  aşa cum s-a întâmplat în marea majoritate a ţărilor dezvoltate.

Nici ceea ce au făcut alţii n-am reuşit să conservăm foarte bine sau cel puţin să continuăm să mergem pe acelaşi tipar. În Ardeal şi Bucovina, prin 1890 guvernarea  austro-ungară a realizat, cu largul suport al armatei de atunci, care includea ofiţeri geodezi, o evidenţă cadastrală, considerată un adevărat model în materie.  Pentru că n-a fost întreţinută şi actualizată în timp, această evidenţă şi-a pierdut din valabilitate.

Dacă mai bine de o jumătate de secol, în România, pe proprietatea individuală nu s-a pus niciun preţ, şi implicit nici pe cadastrul naţional, lucrurile nu s-au mişcat din acest punct de vedere nici după 1989.

În 1996 a apărut totuşi legea cadastrului şi proprietăţii imobiliare, numărul 7, despre care experţii spun că este apropiată prin conţinut de legile similare din Uniunea Europeană.  Chiar la articolul 1 această lege vorbeşte despre cadastru, adică evidenţa tehnică, economică şi juridică a bunurilor imobiliare, ca fiind “ un sistem informaţional unitar la nivelul ţării, dar şi obligatoriu”. Se subînţelege că este obligatoriu pentru  statul român care este principalul responsabil de realizarea cadastrului naţional.

De atunci, însă, cu excepţia bunelor intenţii, a unor programe secvenţiale cum ar fi cele demarate prin Banca Mondială în câteva localităţi din şapte judeţe pilot şi a unor fraze sforăitoare ale foştilor oficiali ai Ministerului Dezvoltării Regionale, împinşi la spate de Comisia Europeană, nu s-a mai întâmplat nimic.

Pentru că n-au mai putut aştepta ca statul să demareze uriaşul mecanism care să pornească programul naţional de cadastrare şi întăbulare, despre care un fost ministru al dezvoltării aprecia că ar costa mai bine de 500 de milioane de euro, unele comunităţi mici au luat pe cont propriu acest demers.

În judeţul din care vin, Bistriţa-Năsăud, mai multe comune şi un oraş s-au apucat gospodăreşte de treabă. În Măgura Ilvei, Ilva Mică, Ilva Mare şi Lunca Ilvei administraţiile au realizat în regie proprie ceea ce statul n-a putut face pentru comunităţile lor. Este vorba însă de comune relative înstărite, care au reuşit să facă acest efort financiar, deloc de neglijat, pentru că au plătit chiar şi o jumătate de million de euro pentru o asemenea lucrare. Şi oraşul Bistriţa va fi primul din ţară cu cadastru general realizat în regie proprie, iar lucrările au demarat deja în 2010. Dar acestea sunt excepţii.

Daca statul nu finanţează cadastrul general, degeaba avem legile proprietăţii şi bune intenţii. Iar exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene trebuie să găsească Guvernul cu lecţiile făcute, pregătit pentru a putea absorbi pentru acest ambiţios proiect fondurile necesare”.

Deputat PNL Stelian Dolha

 

9 comentarii

  • altu care se trezeste vorbind singur.. Ma liberalistilor, nu vedeti ma ca nu va baga nime in sama la bucuresti? Sunteti fii ploii, penibili… Poate ii scri si tu o scrisoare lui ponta, ca celalat destept liberal :))))))))))))))

    • Ana draga, n-ar strica sa te uiti pe ce s-a intamplat la Senat ieri. O lege pt prima intabulare, adica intabulare gratuita, suportata de stat a trecut datorita votului liberalilor cu PDL si PPDD, minus PSD. Suparati PSD-istii, care spun ca nu sunt bani pentru asa ceva, au amenintat ca blocheaza votul in Camera Deputatilor.Uita baietii astia insa ca au promis cadastru national si intabulare gratuita in programul lor de guvernare, ala cu care au candidat. Lucrurile nu sunt asa simple cum crezi tu…

    • Ana nu cred ca a contestat importanta legii, ci doar a punctat lipsa de greutate si importanta a senatorilor si deputatilor uselisti din Transilvania. Intradevar, ei in loc sa taca si sa faca, sa aduca bani de la buget pt. proiectele de aici, se ocupa cu scrisori, interviuri si povesti populiste. Ei se gandesc strict la imaginea lor, imagine care insa nu are nimic concret in spate decat povesti goale, fara nimic concretizat pt. oamenii de aici. Din pacate avem politicieni mici la putere in Romania, si politicieni invizibili la putere in Transilvania.

    • Si, intradevar in Măgura Ilvei, Ilva Mică, Ilva Mare şi Lunca Ilvei s-a facut cadastrul, dar nici dl. Stelian Dolha si nici useleul nu au nici cel mai mic merit in acest sens. Nici macar nu sunt comune instarite. Dar, acum 3-4 ani, cand uselistii nu ocupasera toate posturile din tara asta, primarii de acolo (in majoritate pedelisti) au facut un proiect comun, finantat partial din fonduri europene, si s-au gospodarit. Acum vine Stelian Dolha si se faleste cu (tipic uselistilor) cu proiectele realizate de altii, de care el nici macar nu stia acum un an. Imi este mie jena de micimea acestor „politicieni”

  • In orice caz, de cand a venit useleul la putere, Bistrita si in general Transilvania, nu mai exista pe harta bugetului Romaniei. A se vedea ce s-a intamplat cu autostrada Transilvania, cu spitalul regional de urgenta Cluj, cu hidrocentrala Tarnita, cu aeroportul Cluj, cu drumurile din judetele BN, MM, SJ, BH, etc. Totul este anulat, blocat, inchis.

  • E adevarat ca nu sunt usl-iste comunele, sunt conduse de primari PDL, dar ce e rau sa le mentionezi atunci cand vorbesti ca parlamentar al unui judet. Chiar trebuie sa continuam sa politizam totul sau ce? Si apropo de gradul de bogatie a comunelor, cat timp au paduri nu le-as plange de mila. Nu se compara cu cele de campie oricum

  • Si apropo ma uit acum la tv. pe B1 si-l vad pe presedintele Basescu explicand la o conferinta pe teme agricole ca e o urgenta cadastrul national si ca nu intelege cum o sa se faca restituirea proprietatilor fara asta.

    • io credca te uiti pe antena3 :)))))))))) si oricum, nu e vorba de asta, e vorba de subtirimea deputatilor si senatorilor uselisti care nu au nici o trecere nicaieri. Nu vezi ca nu is in stare sa duca mai departe nici un proiect major din cele ce erau programate in transilvania? Nu vezi ca la bucale, la mazare si in sud in general si in moldova se fac centuri, autostrazi, termocentrale si alte investitii, toate din banii de la buget. Pt. ca aia is tiganosi si merg si bat cu pumnul in masa iau banul de la buget. Noi numai contribuim. De finantat, nimic. De ce? Pt. ca nu ai cu cine, deaia.

  • Cadastrul trebuie făcut din bani nostri de impozite, de anul acesta străinii pot cumpăra pământ de ce să plătească ei întăbularea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS