Politică

Stelian Dolha: Năsăud şi Beclean ar trebui să facă parte din zona metropolitană a Bistriţei

Preşedintele interimar al PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a spus că în varianta sa, diferită de cea a primarului Ovidiu Creţu, zona metropolitană a Bistriţei ar trebui să cuprindă localităţile Dumitra, Năsăud, Şieu Măgheruş, Şintereag, Beclean şi că zona metropolitană Oradea este un model de urmat.

”O temă lansată de primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, e vorba despre zona metropolitană. Pentru că a vorbit despre comune din Colegiul 4, m-am simţit dator în calitate de deputat în acest colegiu să am o întâlnire cu primarii din Colegiul 4. I-am chemat şi pe primarii din Dumitra şi Livezile, cam aşa ar trebui să arate zona metropolitană în viziunea primarului Ovidiu Creţu. Cum o să fie condusă o zonă metropolitană, de către cine? E vorba de o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, modelul pe care îl avem şi la deşeuri, şi la apă-canal. Aici apare marea problemă, pentru că ADI deşeuri în perioada 2008-2012 n-a prea funcţionat. Dacă într-adevăr preluăm modelul de organizare şi în zona metropolitană, avem o problemă. Mergem pe vot în unanimitate sau pe modalitatea de vot parlamentară, cu două treimi, pe problemele de importanţă majoră?”, a spus Dolha într-o conferinţă de presă.

Stelian Dolha a menţionat că vine cu o altă variantă, diferită de cea a primarului Ovidiu Creţu, care spunea că zona metropolitană ar trebui să cuprindă toată partea ”de la Munţii Bârgăului şi până la Călimani”, luând ca puncte de reper Monor, Bistriţa şi Tiha Bârgăului.

”După părerea mea, zona metropolitană a Bistriţei ar trebui să cuprindă Dumitra şi Năsăudul pe de o parte, Şieu Măgheruş, Şintereag şi Beclean pe de altă parte. Vorbim totuşi de oraşe, care au mult mai multe lucruri în comun cu municipiul Bistriţa decât Şieu, Şieuţ, Monor să zicem. Trebuie să prindem oraşele care sunt în apropierea municipiului. Dacă vorbim de o uniformizare a zonei metropolitane, care ar trebui să se întâmple ca la Oradea, atunci trebuie să ne gândim cu cine plecăm”, a subliniat parlamentarul USL.

El a precizat că trebuie făcută o paralelă cu zonele metropolitane de succes, precum zona metropolitană Oradea, dar şi cu cele unde lucrurile nu au funcţionat cum trebuie. ”Bacăul, spre exemplu, n-a reuşit să facă o legătură strânsă cu comunele arondate zonei. În perioada următoare, poate chiar în aproximativ două săptămâni, o să intermediez această legătură cu Primăria Oradea, cu comunele din jurul oraşului, pentru ca acest schimb de experienţă să aibă loc. Primarii mi-au ridicat nişte probleme importante: localităţile din zona metropolitană vor deveni localităţi de rangul întâi? Asta ar însemna ca taxele şi impozitele să fie tot de rangul întâi. La asta avem un răspuns, este modelul comunal. Apoi, în cadrul zonei metropolitane, cum o să se facă reprezentativitatea între membri? Adică votul cum o să fie dat în cadrul asociaţiei. Dacă se merge pe numărul de locuitori, Bistriţa are o pondere însemnată. Dacă fiecare unitate administrativ-teritorială are un singur vot, lucrurile se simplifică”, a comentat Dolha.

Stelian Dolha a declarat că dacă nu există o strategie de dezvoltare a zonei metropolitane, este foarte greu să te gândeşti la acest proiect. ”Vin apoi primarii noştri şi ne întreabă: când o să intre în discuţie proiectele noastre? Cu o strategie bine întocmită de la bun început, ştim deja ordinea acestor proiecte”.

11 comentarii

  • Pacat d-le Dolha!! esti tanar,dar sa stii ca d-ul Moldovan „nu are determinarea necesara…etc”,si nici nu stii ce inseamna zona metropolitana…D-zeu sa te calauzeasca si sa te „indrepteze”!!

    • surprinde-ne alex

      explica-ne tu putin cei o aceia zona metropolitana! ca no…. astia de prin Bistrita nu prea stim!

    • E simplu. Pentru început, Zona Metropolitană Bistriţa e un fel de jumătate din Judeţul Bistriţa-Năsăud. După 2 – 3 ani şi celelalte comune se vor integra şi o să avem un upgrade de la Judeţul Bistriţa-Năsăud la Zona Metropolitană Bistriţa. O să avem încă un primar pe Zonă, un administrator al Zonei şi un Consiliu Metropolitan cu 30 de consilieri care va fi mai bengos decât consiliul judeţean.

    • Da… ca sa ai o zona metropolitana,trebuie ca orasul respectiv sa fie metropola!…pt B-ta nu e cazul,!…restul sunt amanunte..

  • Oare nu ceea ce ne spune dl Dolha sunt de fapt acele chichite politice de care ne vorbeste dl Suciu in celalalt material . Acestea ce sunt ? Dl Dolha nu mai sunteti in campanie . Sunteti la putere. Acest drept castigat va obliga sa faceti mai intai srategia cu care ne tot ametiti sa o analizati cu o firma de consultanta si sa fie in dezbateri atat la cons judetene cat si cu institutiile de baza si mediul de afaceri si apoi prezentati-ne forma finala . Cum va arata judetul ,zona in 5-10 ani . care sunt sursele de finantare si cofinantare si nu mai bateti campii cu fracturi de idei . Cu idei fara analize , fundament , planuri strategice toate sunt apa de poaie . Vorbiti mai putin si faceti mai mult !Ne intereseaza nu ce se spune ci ce se face ! Si in campanie ne-ati spus ceva si v-am votat si ati inceput sa faceti cu totul altceva ! Nu uitam sa stiti ! Nu sunteti alesi pe viata ! la treaba si mai putina palavrageala si mai multe fapte d-le deputat .

  • Pentru facilitarea transportul în Zona Metropolitană Bistriţa o să avem şi metrouri şi în final râul Bistriţa o să fie navigabil. Sper doar să le treacă prin cap oficialităţilor să facă linia de metrou să treacă pe al aeroport. Totuşi ar trebui să construim şi câteva blocuri..eventual zgârie-nori, unde să traiască milioanele de locuitori ai Zonei Metropolitane. În 2 – 3 ani le dăm clasă la jegurile de Zone Metropolitane gen Tokio, Boston, New York sau altele. Noi avem noroc cu nişte edili cu viziune care sunt deschişi la minte, care sunt conştienţi de potenţialul adevăratei Zone Metropolitane Bistriţa

    *Mesage sended from my Android 8,5™ Smartphone Nokia 5110® *

  • Eu as zice sa nu fim ingusti la minte si sa ne bagam, conform gandirii domnului deputat, in zona metropolitana a Clujului, sau cel putin a Vienei. 🙂

  • Ca idee, zona metropolitana este o chestie extrem de frumoasa si benefica. Dar nu la Bistrita si nu in Romania lui 2013! Nu este de ajuns ca zonele periurbane au fost vitregite de accesul la fonduri europene pentru dezvoltare, orasele nu au avut suficienti bani sau suficienta determinare ca sa investeasca in ele, ba orasele mici au pierdut sume importante pentru ca nu au avut forta de a accesa fondurile europe, acum toate sa se integreze intr-o zona metropolitana extrem de greu de gestionat fara oameni capabili si fonduri suficiente. Cred ca este mult prea devreme sa discutam de o zona metropilitana a Bistritei. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate!

  • Lăsaţi-l pe primar să se asocieze cu Dumitra şi Livezile, pentru că sunt comune cu resurse naturale însemnate. Eu aş adăuga şi comuna Sieu-Măgheruş, dacă aş fi în locul lui. Zona nou înfiinţată ar putea să se numească DUBISLISe
    şi să se axeze pe atragerea fondurilor germane, mai ales prin implicarea saşilor şi urmaşilor acestora, plecaţi din localităţile respective în îmbelşugata Germanie.

  • E adevarat ca Bistrita e departe de ideea de metropola, insa o lege din 2011 permite municipiilor- capitale de judet sa-si constituie zone metropolitane. In plus cei pe care-i prinde anul 2014 fara zone metropolitane isi pot lua adio de la finantarile consistente. In jurul nostru Satu-Mare, Baia Mare si altii se grabesc sa-si faca zone metropolitane si sunt mult mai avansati decat noi. Din pacate primarul Cretu s-a trezit abia acum si probabil ca-i va lua vreo 3 ani sa-i convinga pe primari sa adere la Bistrita. Cretu s-a orientat insa catre Monor si Bargau, adica spre comune PSD-iste care sa nu-i puna pb. Daca asta e telul, atunci n-a facut nimic

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.