Cum a fost anul 2013 pentru dumneavoastră, pentru PNL?
A fost un an acceptabil, destul de bun pentru mine. E anul în care am preluat preşedinţia PNL, am încercat o mică reformă în PNL în sensul că împreună cu colegii vrem să fim cât mai aplicaţi şi mai pliaţi pe judeţul Bistriţa-Năsăud. Din punctul de vedere al activităţii parlamentare, mi-aş fi dorit mult mai multe. Mă aşteptam să fim mult mai implicaţi, să se vadă roadele USL mult mai bine. Se văd câteva plusuri, în bugetul pe 2014, dar e poate prea puţin pentru populaţie. Aşteptările oamenilor au fost mult mai mari, colosal de mari. Lumea voia să vadă imediat schimbări, dar cred că nu s-a putut mai mult şi a mai fost un factor pe care eu l-aş elimina în 2014, gâlceava politică. Am stat prea mult prinşi în disputele politice, chiar în interiorul USL. 2014 e un an decisiv, cu europarlamentare şi prezidenţiale. Nu cred în previziuni faste că de mâine va curge lapte şi miere în USL, dar nici în cele nefaste că se rupe USL, nici după europarlamentare, cum zic unii clarvăzători politici. USL e datoare faţă de români să dăinuie până în 2014, cu tot cu micile neînţelegeri, pe care sper să le diminuăm. Lumea s-a săturat de dispute, vrea fapte. Mi-aş dori ca şi Guvernul să înţeleagă că nu mai e vremea ordonanţelor, actele legislative trebuie să se facă în Parlament. Aşa mi-aş dori să fie în Parlament, să se discute, aşa cum făceau grecii în agora antică, să eliminăm acea senzaţie de ridicători de mâini. Când un parlamentar e folosit doar pentru asta, rolul lui se diminuează. Din 1989 încoace se face această generalizare: toţi sunt o apă şi-un pământ. Am intrat în Parlament, eu şi colegii senatori, cu gânduri bune, mânaţi de fapte mari. Am încercat să fim cât mai eficienţi, e bine că unii oameni apreciază asta. Eu am reuşit să pornesc caravana asta în agricultură, un proiect pe care vreau să-l duc în tot judeţul, oamenii ne cheamă peste tot, asta înseamnă că e de impact. Am spus mereu că 2014 e ultimul tren pentru agricultura românească, pe care nu mai putem să-l pierdem, nu mai putem aştepta în gară făcând cu mâna, iar banii europeni să treacă pe lângă noi.
La capitolul reuşite, care a fost cea mai mare realizare ca parlamentar?
A fost faptul că am reîntors din drum Măsura 112 şi că am reuşit să realocăm bani după numeroase bătălii în Ministerul Agriculturii. Aş adăuga şi faptul că pe noul PNDR se porneşte ce am dorit încă din campanie, intabulare gratuită. E cred că cel mai mare succes pe care România îl poate avea în 2014. Alţii sunt înainte cu 100 de ani, de asta ei vorbesc de o agricultură performantă.
Iar la capitolul nerealizări?
Proiectul cu depozitele de produse agroalimentare a rămas undeva blocat din lipsă de finanţare. O să încercăm să-l mutăm pe GAL-uri, sper ca măcar pe GAL Bârgău-Călimani să înceapă primul proiect. Să vedem ce roade va da parteneriatul dintre Consiliul Judeţean şi polonezi, am înţeles că lucrurile sunt deja avansate încât din primăvară o să construiască un astfel de depozit. Încă nu se vede nimic, nici măcar un panou, de asta l-am trecut la nerealizări. Până acum n-au fost finanţări, polonezii au avut finanţări pe aşa ceva. Mi-aş dori să măcar să văd un depozit la anul.
Alegerile europarlamentare, primele pe care le prindeţi ca preşedinte de partid, reprezintă un test?
Aşa e, PNL se duce singur, e pe picioarele lui. Privesc alegerile europarlamentare cu mare atenţie şi chiar cu puţină îngrijorare, ştiind că la alegerile anterioare procentul PNL în Bistriţa-Năsăud a fost de 9,24%, un scor foarte mic. Targetul pe care eu l-am pus pentru judeţ e dublu acum, ceea ce înseamnă o mare mobilizare. Mi-au spus toţi că îndrăznesc prea mult. Dar dacă nu îndrăzneşti acum, atunci când? E vremea când PNL se află la guvernare, îşi doreşte un preşedinte liberal. Dacă nu îndrăznim un alt target, atunci în toamnă o să ne fie cu atât mai greu să ne batem pentru preşedinţia României. Nu cred că PSD o să scoată un alt candidat, asta ar însemna ruperea USL. Cârcotaşi sunt peste tot. PNL n-o să iasă de la guvernare, vă spun sigur. Iese de la guvernare dacă este scos de la guvernare. E un angajament faţă de români, faţă de colegii din USL, pe care trebuie să-l ducem până la capăt şi suntem datori faţă de români să-l ducem până în 2016. Nu s-a discutat niciun moment o alianţă cu altă formaţiune politică. Eu sunt om de dreapta, dar e foarte greu să spun acum că aş lucra bine cu PDL, ştim foarte bine trecutul, pe care eu nu pot să-l uit, cum s-a ales praful de Alianţa DA înainte de termen.
Micile replici la adresa PSD au fost de natură să pună în pericol colaborarea USL pe plan judeţean?
De atunci, de când am spus că nu mai discutasem cu Radu Moldovan, să ştiţi că am avut o discuţie. A fost un semnal de alarmă pentru că USL se construieşte în primul rând pe comunicare între lideri. Când nu se comunică suficient de bine, apar sincope. Eu zic că şi acum am o relaţie de colaborare bună cu preşedintele CJ Radu Moldovan, după ce am acuzat acele lipsuri în comunicare am avut deja o discuţie şi ne-am apropus amândoi ca lunar, dacă nu o dată la două săptămâni, să ne întâlnim şi timp de o oră să punem pe masă toate problemele care există în interiorul USL, în comunele unde există, şi să încercăm să le rezolvăm. Începem din ianuarie şi sper să continuăm până în 2016. Cred că e interesul amândurora, ca preşedinţi de partide, ca USL să reziste la nivelul judeţului. Eu cred că putem trece peste, micile orgolii locale trebuie estompate. În ceea ce priveşte USL la nivel naţional, am tras un semnal de alarmă atunci când am crezut că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Ieşirile senatorului Mircea Geoană m-au deranjat pentru că ştiu ce a făcut în secunda următoare. În turul doi al alegerilor prezidenţiale, Crin Antonescu a fost alături de Mircea Geoană. A fost un gest de mare bărbat. Aşteptam ca Mircea Geoană să răspundă cu aceeaşi monedă, sau măcar să tacă, era un lucru înţelept. Nu cred că e îndreptăţit să aibă păreri despre cum ar trebui să fie PNL, asta o spun eu, Stelian Dolha de la Bistriţa. M-a mai deranjat să văd cum colegii social-democraţi părăseau sala când a fost să votăm preşedintele TVR, după ce premierul anunţase că PSD va vota varianta propusă de PNL. Soliciţi altă variantă sau nu votezi, dar nu pleci, pentru că asta sună a laşitate sau sfidare, aşa am simţit atunci. În momentul în care ar pleca liberalii, poate nici ei n-ar avea o majoritate atât de convingătoare. Nu cred că e destinul PNL şi PSD de a ne arăta muşchii unii altora.
Credeţi că există şanse să le fie românilor puţin mai bine în 2014?
E clar că trebuie să ne reorientăm pe ceea ce înseamnă local, autohton, nu ne mai putem baza pe cei care au plecat în străinătate să retrimită nişte bani şi către România, pentru că lucrurile merg prost şi în alte părţi. Efectele crizei s-au simţit peste tot în Europa. Îmi doresc tare mult să depindem doar de noi odată şi odată. Pământuri avem din belşug, nelucrate prea multe. Facem un pas în Ungaria şi nu vedem un petic de pământ nelucrat. Oare de ce alţii pot şi noi nu? Cred cu tărie cu agricultura salvează România, sună a slogan dar nu cred că mai putem crea mastodonţi industriali care să ne salveze. În agricultură, când avem ani buni, suntem pe plus. Şi dacă nu avem ani buni, suntem pregătiţi ? Momentan încă nu. Cu irigaţiile suntem în aer, spre exemplu. Va trebui să alocăm mai mulţi bani şi pentru aşa ceva. Mesajul este şi că dacă se vor comasa terenurile, se va da o subvenţie mult mai mare. Dacă cineva crede despre Guvernul USL că îşi doreşte să sărăcească România, e nebun. Am mers cu toţii cu alte gânduri acolo. S-a făcut cât s-a putut în primul an, sper ca în 2014 lucrurile să aibă altă rapiditate. Avem o ţară frumoasă, nepromovată suficient, mă bucur că s-a înfiinţat ADI în turism pe Valea Bârgăului şi că se fac paşi în domeniu. Să nu mai spunem că suntem departe de Bucovina, să încercăm să le suflăm în ceafă pe turism. Îi aud pe colegii mei din Parlament că merg de sărbători în Bucovina, le-am spus că la anul să vină în Bistriţa-Năsăud, dar până la anul să le demonstrăm că avem ce să le arătăm.
Ce vă doriţi pentru noul an?
Prosperitate, în primul rând pentru bistriţeni, pentru români. Lumea se vede altfel atunci, vreau să aud de la oameni la final de 2014 că se vede ceva, o schimbare în bine. Iar personal, mi-aş dori să avem preşedinte al României liberal la sfârşit de 2014.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Stelica sarbatori fericite…..
dl deputat sa fim seriosi in judetul nostru pnl s-a facut mare pe picioarele psd la fel si in alte judete….
dl deputat sarbatori fericite…
dl deputat depozitul trebuie facut in zona unde sint legume fructe nu pe birgau…
psd oricum o sa scoata alt candidat intainte de alegeri si apoi ca se rupe usl nici ca mai conteaza…..
daca tot vorbiti de discutii cu dl Radu Moldovan rog vorbiti si de usl la noi la odorhei ca sa ii vai de noi in consiliul local vorbesc de usl
Îmi pare rău să vă spun că aşteptările colosale de care vorbiţi nu-s chiar deloc colosale!
Ştiţi ce aşteaptă în primul rând oamenii? Să nu fie minţiţi! Ori, lucrul acesta l-aţi desăvârşit prin prestaţia primului ministru al guvernului României, de vreun an şi ceva încoace, un mincinos fără de pereche.
De aţi fi curios, în spirit liberal, aţi şti desigur că locurile de muncă şi siguranţa acestora sunt prioritatea oricărui român. Ori, ce observ, cu spiritu-mi liberal, că la noi cei ce muncesc sunt din ce în ce mai taxaţi, iar cei ce freacă menta primesc ajutor social.
Apoi, o altă colosală aşteptare, intr-adevăr, e legată de decenţa aleşilor neamului acestuia, să nu uite că nu pot să fie deasupra legii prin statutul lor, şi că trebuie să răspundă pentru fiecare trăznaie ce o fac, mai abitir decât noi muritorii de rând, dintre care unii îşi iau îndrăzneala de a fura ceva de-ale gurii pentru copii lor. Toleranţa faţă de matrapazlâcurile girate de aleşi ai neamului ar trebui să fie zero!
Iar, un fenomen ce pe mine mă îngrijoreză din ce în ce mai mult este cârdăşia ce s-a instaurat la toate nivelele de administrare a ţării, pe criterii de baroneală, astfel încât s-a ajuns ca un grup mic să poată dicta tot ceea se poate întâmpla în ţara asta, ceilalţi fiind doar pe post de aplaudaci şi purtători de servietă… şi, din păcate, în această categorie sunt băgaţi cam toţi aleşii din judeţul Bistriţa Năsăud! Inclusiv Stelian Dolha!
Ştiţi care-i faza cu cei ce muncesc în ţara asta şi plătesc taxe? Sunt prea puţini, aşa că nu reprezintă nici un fel de miză pentru politicienii noştri! Curat liberal coane Stelică, nu-i aşa?
corect ce ati spus dl.Dan, si imi permit sa mai adaug ca : dl. senator uita ca si promisiunile facute in campaniile electorale , au fost ……………colosale ! asa ca dl. senator lasati-o asa si nu ne mai mintiti ca nu sintem prostii vostrii. o zi buna
Domnu raul, ati inceput deja sarbatorirea ?? 🙂
Vezi ca Dolha e deputat, nu senator.
Revenind, oamenii nu au asteptari colosale, daca le scoatem din context.
In contextul numit Romania anului 2013, sau mai corect, a romanilor anului 2013, vorbim de asteptari de nerealizat.
da, am gresit dl. Oaspete, imi cer scuze .
amintesc aici doar aia ci 1 milion de lcuri de munca . si acum ma doare burta de cit am ris atunci. dar i-ati prostit pe oameni cu asta. felicitari . asi vrea sa va mai spun vreo doua trei de alea colosale……ar ma duc la masa.
Singura sansa pentru PNL daca ies din USL ,altfel castiga doar PSD-ul .