Politică

Stelian Dolha: Reconversia pomicolă, un proiect aproape eşuat. Iluzii aruncate la coş

Copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a spus în Parlament că despre reconversia pomicolă, subprogram anunţat cu tam-tam încă din 2013 şi aşteptat cu speranţă în 2014, nu se mai ştie mai nimic în 2015, fiind un proiect aproape eşuat: "Mai aşteptăm, poate trece şi trenul următor".

„A mai auzit cineva ceva de la Ministerul Agriculturii de reconversia pomicolă? Despre subprogramul PNDR anunţat cu tam-tam încă din 2013, aşteptat cu speranţă în 2014, nu se mai ştie mai nimic în 2015. Iar dacă este clar ceva, acesta e faptul că sigur nu va demara anul acesta. De vină e tot ineficienţa guvernamentală. O hartă cu perimetrele pomicole acreditate a ieşit pe dos, o alta avea nu ştiu ce probleme. Aşa că mai aşteptăm, poate trece şi trenul noului PNDR”, a scris pe Facebook.

Copreşedintele filialei judeţene PNL a spus în plen că „reconversia pomicolă e un proiect eşuat aproape astăzi, Guvernul creează iluzii pentru români pe care le aruncă apoi la coşul de gunoi”.

Declaraţiile deputatului Stelian Dolha vin în contextul în care Camera Deputaţilor a dezbătut o modificare la Legea Pomiculturii, care încurajează proprietarii plantaţiilor de duzi şi pe cei care vor să dezvolte astfel de pepiniere.

Legat de proiectul Codului Silvic, Dolha a precizat: ”E interesant cum cei de la Consiliul Concurenţei nu au avut opinii ferme cât timp am dezbătut Codul Silvic în Parlament. Îmi amintesc că i-am întrebat în comisia de agricultură, la vremea dezbaterii iniţiale, care este practica în statele europene. Pentru că aveam informaţii că există restricţii la procentul de masă lemnoasă pe care-l poate exploata anual un singur operator. Le-am cerut insistent să revină în comisie cu o analiză din statele UE. Nici vorbă s-o facă. S-au inflamat abia ulterior, după votul final, că riscăm proceduri de infrigement din cauza pragului de 30%. Dar statistici tot n-au adus. Am ridicat problema Consiliului Concurenţei din nou, în comisiile reunite”.

Etichete

4 comentarii

  • D-na Cristiana! nu-l mai bagati atata in seama pe acest politruc!!! El e … un PREZENT dar si un VIITOR deprorabil!!! Sa auzim numai de bine!

    • Mai Alex tu esti postacul de noapte? Sau pe tine te-a luat cu ora finul ala de se tot crede presedinte la PNL-ul din exil? Du-te ma in amarul tau si cauta-ti o slujba de zi

  • În urma cu aproape doi ani, cu ocazia unei întâlnirii, cu mediul de afaceri şi fermierii de la Bistriţa , ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a vorbit şi despre reconversia pregătită pentru pomicultură. Acesta a precizat că vrea să transforme staţiunea pomicolă din Bistriţa în „pepiniera” Transilvaniei.
    După succesul avut cu reconversia viţei de vie, care a absorbit 100% din fondurile europene acesta vrea să aplice aceeaşi reţetă şi în cazul pomiculturii, 50% din livezile din ţară aflându-se în declin. Tot atunci ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, spunea ca doreşte folosirea de material săditor românesc. De aceea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va investi în trei centre de cercetare: staţiunea de cercetare pomicolă din Bistriţa care să deservească întreaga Transilvania, cea din judeţul Argeş care să se transforme în „pepiniera” zonei de sud a ţării şi cea de la Iaşi care să sprijine Moldova. Vorbe fara acoperire. Ba din contra, in loc sa sprijine Cercetarea Pomicola la Bistrita primarul Ovidiu Creţu, a spus la inceputul acestui an că îi va solicita Avocatul Poporului să facă demersurile pentru declararea drept neconstituţională a Legii privind funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole, care reglementează protejarea suprafetelor de teren ale Statiunii Pomicole, punand umarul la desfiintarea ei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.