Politică

Stelian Dolha: Cine vrea să ajungă într-o demnitate publică ar trebui să ştie ce înseamnă să dai salarii oamenilor

În Colegiul 4 Camera Deputaţilor se anunţă una dintre cele mai aprige lupte. Monica Săsărman (PDL), Liviu Rusu – independent, sunt cei cu care se va lupta cel mai probabil vicepreşedintele CJ Stelian Dolha. Candidatul PNL la funcţia de deputat în acest colegiu vorbeşte într-un interviu acordat Timp Online despre contracandidaţii săi şi despre intenţiile sale.

Se ştiu deja candidaţii importanţi pentru Colegiul 4. Cum se anunţă lupta pentru acest colegiu?

Nicio luptă nu e uşoară. Va fi o luptă grea, dar una în care eu aş vrea să iasă la suprafaţă ideile, proiectele şi viziunile noastre pentru colegiul respectiv şi acest judeţ. În măsura în care aceste lucruri se vor întâmpla, lupta va trebui să aibă un câştigător sigur, spun eu, şi cu toată modestia, vă spun că eu ar trebui să fiu acela, mai ales că am în spate USL cu primari, viceprimari ai PSD care trebuie să fie alături de mine, cu primari, viceprimari PNL şi la primarul comunei Leşu, al PC, care, da, de asemenea trebuie să fie alături de mine. Dacă toate aceste lucruri reuşesc să le leg, să fac acel lanţ de sprijin în jurul meu, atunci eu cred că lucrurile vor avea un rezultat pozitiv în favoarea mea.

Nu e greu să aveţi drept contracandidat de la PDL o femeie, o doamnă, ştiut fiind faptul că PDL intră în luptă cu Monica Săsărman? 

Pentru că eu am un contracandidat femeie, vreau să vă spun că o să o tratez, în această cursă, de la egal la egal. În niciun caz nu voi jigni o doamnă. O să am un comportament decent şi european. Lumea însă trebuie să aleagă între doi candidaţi, două viziuni, între două păreri şi moduri de a fi şi eu cred că e vremea ca, în Parlamentul României, să trimitem oameni care mai au încă ceva: mai au un trecut şi trecutul respectiv trebuie analizat. Dacă acest trecut este pozitiv şi dacă „s-a punctat istoria”, vorba lui Petre Ţuţea, atunci are o şansă. Dacă aceste lucruri nu s-au întâmplat, atunci şansele noastre ar trebui să fie diminuate.

Vorbim despre un colegiul 100% rural. Electoratul e suficient de informat ca să înţeleagă aceste lucruri sau va veni şi va întreba „voi ce ne daţi”?

Să ştiţi că mie mi-e frică de aceste lucruri şi ar trebui să vin acum în faţa dumneavoastră şi să nu spun adevărul dacă aş susţine că aceste practici nu au încă succes, deşi eu mi-aş dori ca ele să nu mai existe, mi-aş dori să avem o lege pentru ca toate lucrurile acestea să nu se mai întâmple. Materialele electorale ar trebui să fie stabilite clar prin lege. Să nu ne mai întindem nici la portocale, nici la puiul fript sau congelat sau cum va mai fi el. După 20 de ani de democraţie, ar fi trebuit să învăţăm că un vot, dacă-l dăm influenţat subiectiv, s-ar putea să ne coste şi timp de patru ani să dăm socoteală pentru el. Eu continui să mă bazez pe raţiunea poporului român, indiferent de unde este el, de la ţară, de la oraş. Dacă acest neam este unul raţional, atunci ar trebui să voteze în cunoştinţă de cauză şi să îşi voteze viitorul, destinul. Indiferent dacă e Dolha sau altcineva, să îl analizeze foarte bine şi dacă e bun să îl trimită acolo, dacă nu să îl lase acasă.

De ce să vă trimită pe dumneavoastră?

Pentru că eu vin din sectorul privat unde am fost administrator. Ştiu ce înseamnă munca în sistemul privat, o muncă organizată. Da, am luat o societate comercială de la zero şi am dezvoltat-o. Am dat, în perioada respectivă, salarii şi acesta e un lucru important. Un om care vrea să ajungă într-o demnitate publică ar trebui să ştie ce înseamnă să dai salarii oamenilor, a face plăţi pentru angajaţi şi pentru stat, a şti să lucrezi în echipă, dar în egală măsură să ştii şi ce înseamnă administraţia publică.

Să rămânem la ceea ce înseamnă mediul privat. Mă gândesc la faptul că v-aţi confruntat acolo cu multe legi „strâmbe”.

Şi asta. Şi e evident faptul că aceste lucruri trebuie să le îndreptăm. O să fac o referire la impozitul minim pe care fostul premier Boc l-a introdus, lucru care a dus la închiderea multor societăţi comerciale. A reuşit statul să le taie aripile din start. Impactul psihologic a fost extraordinar. Acei oameni nu vor mai avea curajul să intre în sectorul privat. Eu cred că o Românie modernă, europeană, ar trebui să se axeze, în primul rând, pe societăţile mici şi mijlocii. Dacă domeniul privat îl gâtuim şi încercăm doar să-l jupuim, să luăm taxe şi impozite din ce în ce mai mari fiindcă avem noi nevoie de taxe şi impozite la bugetul de stat, atunci mediul privat se va sufoca şi nu o să ne dezvoltăm niciodată.

În administraţia publică, văd că vă concretizaţi deja planurile cu depozitele.

Am început în momentul în care am venit la CJ. În prima săptămână în care mi-am preluat funcţia de vicepreşedinte, am trecut la schimbarea organigramei CJ. Vă spun, cu modestie, sunt unul dintre iniţiatorii schimbărilor care s-au făcut la Departamentul turism-salvamont. Am spus că turismul trebuie să îl separăm de Salvamont fiindcă judeţul Bistriţa-Năsăud poate fi dezvoltat pe două planuri, unul turistic şi altul agricol. Am venit şi cu iniţiativa să facem acea unitate de proiecte europene. Chiar dacă eu plec în Parlamentul României, eu cred că în locul meu va fi un alt coleg şi împreună cu preşedintele CJ şi cu ceilalţi colegi, vor face aceste angajări de proiecte europene. Din 2013, trebuie să fie funcţională această unitate. Vine sesiunea 2014-2020 şi noi va trebui să fim pregătiţi cu zeci de proiecte. În acele proiecte va trebui să ţinem cont de specificul local pe care să îl adaptăm celui judeţean, regional şi naţional. Aceştia sunt paşii pe care trebuie să îi respectăm. Dacă iar preluăm nişte proiecte mamut gen depozitul de deşeuri de al Tărpiu, ne alegem cu corecţii, penalităţi şi probleme. În ce priveşte depozitele de produse agroalimentare, eu fac ceea ce trebuie să fac şi am spus că fac. Îmi respect fişa postului. Despre asta este vorba.

Vedeţi că parlamentarii sunt percepuţi ca nişte piese de pe o tablă de şah care fac mutări în funcţie de ce le dictează partidul. Cum veţi face dacă vă va dicta conştiinţa să votaţi în alt mod decât vă spune partidul?

Lucrurile ar trebui să fie simple. Dacă în Parlament ar ajunge oameni cu verticalitate şi personalitate, nu s-ar mai ajunge la acest gen de situaţii. Pe de altă parte, în momentul în care se hotărăşte un lucru, ar trebui să ai un lucru de spus în partid, în primul rând, adică să nu fii trimis acolo să fii un pion pe o tablă de şah pe care să îl manipuleze cineva. Va trebui să fim acolo nişte voci. Lucrurile nu mai pot continua aşa pentru că lumea e atât de dezamăgită de clasa politică încât nici nu mai vrea să audă. Mie îmi este frică de faptul că, la alegerile din decembrie, s-ar putea ca prezenţa la vot să fie foarte scăzută. Dacă noi continuăm aşa, riscăm ca lumea să nu se mai prezinte la vot. Ce sancţiune mai mare din partea electoratului ne trebuie decât aceasta că lumea nu se mai prezintă la vot, că nu mai are încredere în noi? Nu se poate face nimic fără politică. E factorul decisiv în orice democraţie.

USL e la putere. Dacă am fi extrem de sinceri, am recunoaşte că nu se vede nicio schimbare evidentă în bine. De ce oare? Sunt aşteptările noastre, ale electoratului, prea mari?

Aşteptările sunt mari, dar e firesc să fie aşa pentru că oamenii au trăit prea mult în mizerie, sărăcie, în minciună şi vor ca soarta lor să se schimbe. În legătură cu judeţul, eu cred că s-au făcut nişte paşi. Măcar există o deschidere a CJ către cetăţenii acestui judeţ, lucru care nu s-a întâmplat în perioada 2008-2012, această deschidere nu a existat. Ne-o spun nu numai oamenii care lucrează în CJ şi care nu au putut comunica cu şefii lor. Ne-o spun oamenii care vin aici. La mine e tot timpul uşa deschisă şi la propriu, şi la figurat. Răspund şi la telefoane şi mă întâlnesc, de fiecare dată cu cei care vor să se întâlnească cu mine. Suntem deschişi şi, de aici, zic eu, ar trebui să înceapă progresul. Dacă devenim şi noi opaci, dacă nu reuşim să amplificăm lucrurile începute, atunci înseamnă că ne merităm soarta şi vom fi şi noi ca şi ei (ca şi PDL -n.r.), dar cred că am învăţat din lecţia trecului şi am înţeles că va trebui să fim altfel.

Apropo de vechea administraţie, domnul Liviu Rusu ameninţă că va candida în Colegiul IV. Cum credeţi că va fi perceput? Un pericol pentru USL, pentru PDL?

Când încercăm să ne ascundem sub mantia imunităţii, problemele pe care noi le-am avut în trecut ne vor urmări. Cetăţenii trebuie să ştie acest lucru. Trecutul unui om nu trebuie să ne fie indiferent. La CJ avem corecţii pe nu ştiu câte proiecte, vine auditul şi face un fel de roman mic din tot ce s-a întâmplat în patru ani, nu poţi să te prefaci că aceste lucruri nu există. Oamenii vor şti tot ce s-a întâmplat aici.

Tot aşteptăm rapoartele pe care USL ni le-a promis. Deocamdată nu am aflat mare lucru. Au făcut aceşti oameni ilegalităţi în afară de cele pe care le cunoaştem deja? Care sunt acelea?

Ca să vorbim, şi trebuie să vorbim despre ele, mai întâi trebuie să vorbim în interiorul CJ, adică fiecare compartiment în parte trebuie să vină cu justificări dacă li se aduc acuze. Abia apoi trebuie să ducem lucrurile mai departe, dar după ce sunt clarificate în interior. Aceştia sunt paşii fireşti.

Să ne aşteptăm la nişte dezvăluiri în debutul campaniei electorale?

Nu cred că timpul acesta a fost stabilit aşa. A fost un timp al unor evenimente ce urmează un curs normal. Am preluat CJ la sfârşitul lui iulie, am comandat un audit. Preferam unul extern, dar am făcut unul intern. Ne-au venit corecţii pe depozite şi pe DJ 151. Sunt lucruri pe care trebuia să le rezolvăm. A fost un raport care s-a întins în timp, acum s-a finalizat şi urmează să fie dezbătut.

Revenind la eventuala candidatură a lui Liviu Rusu în Colegiul 4. Cum o vedeţi?

Un pribeag, cam aşa l-aş numi pe Liviu Rusu, un singuratic, nu îşi găseşte locul. Odată ce nu treci de furcile caudine ale partidului înseamnă că filtrul respectiv nu ţi-a permis să candidezi acolo, s-a făcut o evaluare internă. A fost un vot intern. Dacă nu ai trecut de forurile partidului, să te angajezi într-o candidatură independentă mi se pare o chestiune haotică. E o chestiune de-a dreptul hazlie. Nu mai e actual Lăpuşneanu cu „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu”. Nu ar trebui să fie actual în România anului 2012.

În campania pe care o veţi face veţi sancţiona greşile PDL, va fi o luptă sau veţi vorbi doar despre proiecte?

Eu cred că, în campania aceasta, va trebui să ne spunem şi plusurile şi minusurile. O campanie mai sinceră ar trebui să fie benefică. Voi vorbi şi despre proiectele mele cu care mă mândresc pentru că sunt ale mele şi ale echipei care m-a susţinut. Trebuie discutate cu oamenii din Colegiul 4. Informarea mea trebuie să plece de acolo, din colegiul în care candidez.

Va fi campanie din uşă în uşă, de presă, de bannere?

Eu cred că va fi un amestec şi aşa e şi normal să fie. Nu poţi elimina nici presa fiindcă trebuie să fii vizibil, nici bannerele, dar nu cred că exagerat de multe. Trebuie să fie o campanie decentă, dar, pe de altă parte trebuie să fie o campanie din uşă în uşă, din cetăţean în cetăţean. Măcar să ştie pe cine votează. Maşina de vot a partidului nu ar trebui să funcţioneze la alegerile parlamentare, ar trebui să iasă în evidenţă candidatul cu valorile lui.

Credeţi că sistemul actual de vot vă avantajează sau vă dezavantajează?

Sistemul actual de vot e o aberaţie. PNL are un proiect de lege prin care a încercat să modifice legea. Anul acesta trebuia să mergem pe uninominal pur. Cine ia cele mai multe voturi trebuie să câştige colegiul. Nu e normal ca un primar, un preşedinte de CJ să fie ales pe uninominal pur, iar la Parlament să fie loterie naţională. Risc şi eu cu 49% să pierd colegiul şi cineva cu 10% să iasă parlamentar. Eu o să încerc să închid colegiul, îmi doresc asta. Depinde şi de mine, dar şi de electorat. E şi o încercare a mea.

PDL a furat într-un fel startul campaniei. Face cafenele politice, liderii mai taie panglici. Ştiu că şi la USL se poartă. Mergeţi prin cămine culturale. Nu se va ieşi din acest cerc, nu e posibil?

Când se face o inaugurare e firesc să fie oficialităţi. După patru ani, PDL trebuia să aibă foarfece în buzunar şi doar să taie panglici, dar, din păcate, ori nu au avut foarfece şi panglici, ori nu a avut ce inaugura. Au trecut patru ani şi nu am inaugurat multe lucruri după guvernarea lor. Din contră, avem multe probleme după această guvernare. În ce priveşte cafenelele, că tot m-aţi întrebat, eu am spus că eu nu îmi doresc ca PNL să rămână un partid de cafenea. Cu întâlnirile pe la cafenele nu prea sunt de acord. Eu vreau să beau cafeaua ca şi americanii, pe drum, din mers. Ei beau cafeaua şi mai fac şi altceva. Din păcate, noi stăm prea mult pe la cafenele. Varianta de a reveni la cafenele nu mi se pare deloc bună indiferent dacă sunt politice, de afaceri. Nu cred că mai e benefică pentru România.

Cu ce gând intraţi în lupta electorală?

Mesajul meu pentru electorat este că suntem datori să încercăm cu alţi oameni, cu altă generaţie pentru că nu se mai poate aşa. Dacă nu se va întâmpla asta, nu ştiu dacă vom mai suferi doar patru ani, mi-e că vom tot suferi şi nu vom mai ieşi din mocirla asta. Nu conştientizăm că e destul? Să punem odată punct ca să o luăm de la capăt cu altcineva. Acum, da, avem posibilitatea aceasta de a avea un alt început. Facem pasul sau nu îl facem.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

15 comentarii

  • atata timp cat modelul feminin, din perspectiva portocalie, este Elena Udrea, nici o femeie din pdl, care-si doreste o functie importanta, nu se poate numi „doamna”.

  • dolha….te votez!…dar totusi…pana in decembrie vreau macar un proiect cap-coada finalizat de tine…..doar stii tu, daca nu participi la toate fazele degeaba ai orgasm!

  • Auzi Stelian sau cum ti numi. Cum adica dai salarile oamenilor greu. Ce dracu tot zici, in primul rand ca tu si prieteni tai alesi de noi , noua ne dau taxeeeee dupa taxeeeee, si noi cu toti platim, tu de ce dai salarile greu. oricum esti un om care habar nu are ce zice, crezi ca daca ai citit si o dai pe credinta ca pocaitul fals, noi suntem prosti, uite din cauza ta eu nu am sa votez deloc, nu am pe cine vota…

  • Laurentiu, daca asta ai inteles, poate ca e mai bine ca nu mergi la vot.

    Domnule Dolha, mult succes !
    Dar si multa atentie, pentru multi reprezentati ultimul act de incredere acordat politicianului roman.

    • corect spus….”pana acum” ….mergea si….”inca” (asta pentru timponline ni le va spune pe toate)

  • Portretul robot al viitorilor DEPUTATI SI SENATORI :sa provina din mediul rural,sa fi locuit cel putin un deceniu la oras ,sa fi lucrat cel putin un deceniu la o intreprindere comunista ,sa fi avut cel putin doua decenii o afacere ca persoana fizica sau juridica in mediul privat ,sa fie casatorit si sa aiba cel putin 2 copii iar in momentul de fata sa lucreze la privat pe un salariu de 700 lei RON.Cred ca trecand prin atatea niveluri stii sa te bati pentru dezvoltarea agriculturii,sa lupti pentru stabilitate fiscala in mediul privat , pentru un program corect de munca si plata corecta a angajatilor si pentru protectia sociala a familiei.

    • doua probleme: asta cu 700 de ron nu e bine! nu ai auzit ca pentru a intra intr-un partid trebuie sa cotizezi cu ceva? a doua: copii, amandoi sa fie acasa la nevasta?

  • Am omis sa scriu la copii din cei doi neaparat ,unul sa fi avut in 2012 bacalaureatul si sa fi picat, iar altul sa fie acum in clasa a 8-a.Asta ca sa-i fi pus pe ganduri pe parintii viitori deputati si senatori sa faca o noua lege a educatiei si nu a experientei pe elevi.

  • Domnul asta Dolha e unul din putinii pe care i-as vota – pacat ca nu candideaza in Colegiul de care apartin.
    Cat despre aberatiile din Legea Educatiei, spuneti-i ‘Multumesc’ distinsului domn Funeriu!

  • Dolha e scump la vorbă şi dialoghează cu suporterii cam o dată pe an.
    Dar nici nu l-aţi văzut să rupa cluburile în două sau să schimbe maşinile ca pe şosete !
    Dacă s-ar putea din trei în trei luni să fie campanie electorală, să nu mai vorbească unii aşa de des, ar fi cel mai fericit.
    Într-un ciclu săptămînal, merge de 3-4 ori pe săptămînă la sală, unde petrece cam două ore.
    Cel mai mult a făcut 2.000 şi ceva de abdomene într-o zi şi vreo 400 legate, nu poate mai mult pentru că se plictiseşte.
    Serios vorbind, peste zece ani, se vede antrenor de portari sau instructor de fitness.
    Poate o să contribuie şi el la recordul lui Dănciulescu deoarece a văzut că acesta se luptă să-l depăşească pe Dudu Georgescu.
    Îşi doreşte să rămînă în Liga 1, să-şi prelungească actualul contract cu Bistriţa şi să se retragă de aici.
    19 goluri a încasat Ema Dolha în cele 9 partide jucate în acest sezon, în Liga 1, pentru Gloria Bistriţa. ( sursa gsp ).

    • orice asemanare cu persoane in viata este doar o pura intamplare…. prezenta de mai sus nu este un pamflet dar se incadreaza in linii mari dimensiunilor portilor politice ….macete …macar o asemanare (ala apara ceva….asta ce?

  • La mai bine de douăzeci și ceva de ani când Statul plătea salariu, după o guvernare liberală, acum cu speranța unui președinte liberal, liberali afirmă cât de greu e să se plătească un salariu. Pentru orice patron este cu adevărat dificil creerea locului de muncă, orice loc nou de muncă este șansa unui beneficiu. Salariul este plata firească a unei părți din munca depusă de angajat. Salariul nu este o binefacere, un act de caritate făcut angajatului. Punerea la dispoziția salariatului a mijloacelor de producție a valorificări muncii acestuia este adevăratul merit al patronului. Așa cum o firmă ca Leoni oferă locuri de muncă, nu salarii, este lăudabil că o face la un număr mare de oameni unde calificarea este relativ redusă. Dificil este să oferi locuri de muncă de înaltă calificare, nu din lipsa specialiștilor ci a patronilor capabili să exploateze o astfel de forță de muncă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS