Actualitate

Strângeți robinetul! De la 1 ianuarie 2022 se scumpesc apa și canalizarea cu procente care au două cifre

Primăriile care fac parte din Asociația de Dezvoltare pentru Servicii de Alimentare cu Apă și Canalizare în județul Bistrița-Năsăud pregătesc, în această perioadă, proiecte de hotărâri prin care aleșii locali să aprobe noul Plan anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare în perioada 2022-2025. Odată emise hotărârile de consilii locale, se vor face ajustări ale tarifelor la apă și canalizare în fiecare an la 1 ianuarie, atât cu inflația cumulată pe ultimul an, cât și în termeni reali.

Conform documentului postat pe și pe site-ul ADI, prima mărire de tarife ne așteaptă de la 1 ianuarie 2022. Vom plăti cu 15% mai mult pentru apă și cu 25% mai mult pentru canalizare.

Conform Analizei Cost-Beneficiu la Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița – Năsăud, ”creșterile de tarif vor fi implementate începând cu anul 2022, iar o creștere semnificativă va avea loc în anul 2024, la finalizarea implementării investiției”.

Echipa de management și autoritățile locale s-au angajat să implementeze aceste creșteri în vederea asigurarii unei dezvoltări durabile în următorii ani și a unei calități adecvate a serviciilor. Echipa de management este conștientă de faptul că majorările tarifare vor pune presiune pe client, însă este încrezătoare că, datorită existenței unor bune mecanisme, pot asigura o rată de colectare ridicată”, se mai arată în document.

Aceasta, deși tot aici scrie că ”nivelul salariului brut din județul Bistrița-Năsăud a reprezentat aproximativ 80% din salariul mediu brut la nivel național și prezintă un ritm de creștere mai lent decât cel înregistrat la nivelul țării” și că i, ”veniturile gospodăriilor au crescut mai repede decât creșterea PIB-ului în principal ca urmare a ajustării accelerate a salariului minim la nivel național”.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și de Canalizare din județul Bistrița Năsăud (ADI) a fost înființată în anul 2008 și cuprinde în prezent 59 membri, care includ Județul Bistrița Năsăud, municipiile, oraşele şi comune din județul Bistrița Năsăud.

Aquabis SA a fost înființatǎ în 18.12.2007 în urma reorganizǎrii Regiei Autonome Aquabis, în baza Hotǎrârii CJ Bistrița-Nǎsǎud nr. 75/20.11.2007. Domeniul principal de activitate îl constituie captarea, tratarea şi distribuția apei, iar între activitǎțile secundare este inclusǎ colectarea şi epurarea apelor uzate în aria de operare.

Potrivit autorilor analizei, Aquabis” raportează un numar de angajați direcți pe lungimea de rețea care se situează sub media sectorului în anul 2018, indicând un efectiv optim al numărului de angajați”.

Etichete

20 comentarii

  • La Bistrita unde toata lumea tolereaza si hotia si prostia, hotii isi fac de cap cu nerusinare.
    Oameni buni, n-am vazut in viata mea o actiune publica in Bistrita impotriva unei organizatii mafiote ca Aquabis-ul.
    Va place sa platiti aproape cel mai mult din tara chiar daca sunt atatea resurse?

    • Felix, comentariul tau denota caracterul fara cusur pe care il prefera baronul, acolo sus. Aici nu e vorba de ranking, ci e vorba ca tariful creste considerabil pentru a sustine o structura infecta si plina de coruptie. Eu zic sa te documentezi despre cum se poate creste un tarif fara a veni cu servicii de calitate? Tema de casa 😉

  • ”veniturile gospodăriilor au crescut mai repede decât… ”
    Ce invidioși sunt ăștia!!!! Pai gospodarii nu au voie sa o Duca mai bine, dacă doamne ferește se întâmplă asta, trebuie sa le dea diferența lor???!
    Oricum, a zis Șandru ca ei evaluează gradul de bunăstare al oamenilor în funcție de cât de multe și înflorite sunt florile din grădini!!!
    Poate ca și pământul a scumpit apa apa!
    Dar dacă gospodarii accepta, ce sa faci???

    • După ce de ani de zile canalizarea face probleme in oraş, s-a trezit Aquabis să inlocuiască niste tuburi de canalizare unde nu se mai putea iar acum populația trebuie să plătească pentru asta!!!!! Lumea s-a mobilizat, s-au reparat şi curățat subsolurile blocurilor şi normal că totul a ieşit in stradă, prin gurile de canal! Pe str. Năsăudului aproape in fiecare noapte, in vară, trimiteau maşina pentru curățat. Demult anunțau lucrări şi nu le-au inceput până nu le-a ajuns cuțitul la os. Dacă in fiecare an, la inceputul sezonului rece, ne ” amenință” toate companiile cu măriri de prețuri oare unde vom ajunge??? Vreau să văd unde ne vor duce toate astea…

  • Această societate Aquabia ar trebui desființată pt ca deja este ca o familie mafiotă,( angajații numai rude ale primarilor sau neveste ale lor).
    POLITIA ,PROCURATURA AR TREBUI SĂ VERIFICE CUM PRIMARI ȘI CONSILIILE LOCALE ALE COMUNELOR AU CEDAT RETEAUA DE APA SI CANAL PLUS STAȚIILE DE TRATARE A APEI FIINANTATE DIN FONDURI EUROPENE CATRE ACEASTĂ SOCIETATE CARE INCASEAZA BANI DOAR …DAR NICIODATĂ IN TARA ASTA NU SE VA FACE DREPTATE.

    • Veți afla răspunsul numai la „A doua venire a Domnului”. Până atunci mai este cu privatizările dubioase, vinovații de la Revoluție și Mineriade… Vax, „Nu cerceta aceste legi,/ Că ești nebun când le-nțelegi!/ Din codru rupi o rămurea,/ Ce-i pasă codrului de ea!/ Ce-i pasă unei lumi întregi/ De moartea mea!” (G. Coșbuc). In acest joc democratic trebuie să fim foarte atenți cum ne alegem periodic consilierii locali, acești curatori (coratări), epitropi civici, adică „un mic Parlament comunal” care hotărăsc pentru noi la propunerea Primarului (după caz). În rest, gâlceavă, nervi și discuții inutile, „dura lex sed lex”! Fiindcă „ m-a dat modestia afară din casă” felicit pe conțăranii, consătenii, curătorii sau coratorii, acești epitropi civici, consilierii locali din Romuli-Dealu Ștefăniței, bineînțeles la propunerea domnului Primar
      că au știut ce să facă cu apa. In urma cu ani, la o panoramă din avion nu știai unde este casa sau grajdul tăranului. Acuma, în amonte, pe Valea Sălăuței este un „mic orășel”.

  • Procedura cu majorarea tarifelor la apa+ canal este de un cinism fara margini. Acuma pe timp de PANDEMIE romanii au inceput sa invete sa se spele mai des pe maini. Din nou vom deveni un popor de nespalati ca pe vremea DACILOR fapt recunoscut si in filmul istoric DACII(unchiule GELULA te astept sa vi la noi la terme deoarece cam puti) asa apare o secventa in nemuritorul film.

    • Domnule B. M-H, aici se poate adăuga și replica trădătorului Bastus („În nemernicia mea, ca un câine turbat am mușcat mâna care mă hrănea”), interpretat superb de maestrul Gheorghe Dinică, care a intrat pe merit în folclorul românesc.(Columna). Se potrivește la mulți politicieni contemporani.

  • De ce nu se desfinteaza Aqubis -ul? Ori cum nu isi au rostul, in afara de faptul ca incaseaza apa. In rest, orice lucrare fac trebuie sa o refaca de vreo 3-4 ori, pana o fac functionala, ca, calitatea Lasa de dorit. In alte state europene si pe continentul american apa se plateste , la taxe si impozite, practic se plateste o data pe an cand platesti impozitul. Pentru eventualele reparatii, oricum se poarta externalizarea serviciilor.

  • De aceea se dorește canalizare și apă prin firma județeană, pentru ca apoi să scumpească? La fel este și cu restul utilităților?

  • Fetito. Nu esti tu capabila sa afli cat stiu eu si cate filme istorice romanesti am vizionat de o caltate uriasa pe care nimeni in prezent nu le mai pot concepe. A trecut acea epoca si acuma unii ca tine invata de pe TIK-TOK probabil.

  • Ce vă mirați? Toate se scumpesc. Important e sa nu crească salarii și pensii. Ați vrut politicieni de dreapta, acum bucurațivă de creșterea economică cu care se laudă aleșii voștri.

  • Stimate Gavrila .N. Moldovan. Aveti perfecta dreptate . Si mie mi s-au muscat varful degetelor la PV dupa ce am promovat un tanar periculos. Da ce sa-i faci cand tragi o carte gresita ?
    O Zi buna !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.