Strategia locale cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare în municipiul Bistriţa va fi supusă analizei şi aprobării Consiliului Local în în ultima ședință din 2015.
Strategia stabileşte obiectivele principale şi obiectivele specifice pentru acest serviciu ”în scopul dezvoltării, asigurării şi promovării calităţii şi eficienţei serviciilor de salubrizare ce se desfăşoară pe raza municipiului”, se arată în proiect.
Prevederile Strategiei se aplică pentru următoarele activităţi: a) colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori; b) colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora; c) organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor; d) operarea/administrarea staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale şi deşeurile similare; e) sortarea deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare în staţiile de sortare; f) măturatul, spãlatul, stropirea si întreţinerea cãilor publice; g) curăţarea si transportul zăpezii de pe căile publice si menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ; h) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare; i) organizarea tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare; j) administratrea depozitelor de deşeuri şi/sau a instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare; k) dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea.
Prevederi din Strategie:
Colectarea si transportul deşeurilor stradale se va realiza cu utilaje cu sistem închis, ce nu va permite împrăştierea deşeurilor în timpul transportului. Astfel, viitorul operator de salubrizare va trebui să facă dovada deţinerii unui număr suficient de maşini şi utilaje performante: măturătoare mecanică în funcţiune – 5 buc, mijloace de transport pentru deşeurile stradale – 4 buc, maşină pentru control în vederea efectuării recepţiei – 1 buc, utilaje pentru spălat/ stropit – 5 buc, utilaj etanş pentru colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public- 1 buc.
Operaţiunea de măturat se efectuează pe toată perioada anului, pe timpul nopţii, între orele 22,00-6,00 când circulaţia rutieră şi pietonală este redusă, pe arterele care au sistem de iluminat public corespunzător.
Măturatul mecanic se va realiza cu autoperii colectoare şi instalaţie de preumectare a suprafeţei ce urmează a fi măturată. Măturatul mecanic include şi golirea coşurilor stradale cu un tub aspirator evitându-se astfel deteriorarea acestor coşuri.
Operatorul va proceda şi la golirea coşurilor din staţiile de transport public, cât şi a celor amplasate pe locurile de joacă din municipiul Bistriţa (inclusiv din localităţile componente ale municipiului). Este obligatorie spălarea şi dezinfectarea coşurilor şi a eurocontainerelor folosite pentru deşeuri, cel puţin odată pe săptămână. Golirea coșurilor stradale este obligatorie. Strada pe care nu sunt golite coşurile stradale până la ora recepţiei nu va fi confirmată ca salubrizată.
Pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiunii de măturat mecanic, a fost solicitat noului operator un număr de 5 măturători. Operaţiunea de spălare se va executa după terminarea operatiei de măturare şi curăţare a rigolelor, de cel puţin două ori pe an. Pentru a putea fi dislocate toate depunerile existente la marginea carosabilului spălatul se va realiza cu jet de apă cu presiune ridicată, de la o autocisternă care are prevăzută instalaţie pentru realizarea presiunii ridicate.
Stropirea carosabilului se va efectua în perioada 1 aprilie-1 octombrie, exceptând zilele în care plouă. Stropirea constă în dispersarea apei pe toată suprafaţa carosabilului, pentru evitarea formării prafului şi crearea unui climat favorabil îmbunătăţirii gradului de confort şi igienă citadin. Pentru crearea stării de confort, în apă se vor introduce substanţe odorizante.
Pentru înlăturarea zăpezii într-un timp cât mai scurt, municipiul a fost împărţit în 20 zone. Utilaje pentru deszăpezire (14): Maşini dotate cu lamă de deszăpezire şi sărăriță = 3 buc. Maşini dotate cu lamă de deszăpezire = 1 buc., Tractoare de 50 CP dotate cu gredere semipurtate = 6 buc., Tractoare de 50 CP dotate cu lamă de deszăpezire = 1 buc., Autogredere = 1 buc., Buldoexcavatoare cu cupă = 1 buc., Încărcător frontal = 1 buc., Tractor cu freza de lama de zăpadă si sărăriță = 1 buc. Utilaje pentru combaterea poleiului (17): Maşini dotate cu lamă de deszăpezire şi sărăriță = 3 buc., Maşini dotate cu sărăriță = 1 buc., Tractoare de 50 CP dotate cu sărăriță = 6 buc., Autocisterne pt. împrăştierea clorurii de calciu = 2 buc., Tractor cu remorcă dotat cu rezervor pentru imprastiat clorura = 5 buc. Materiale antiderapante folosite: sare = 800 tone, clorură de calciu = 315 tone, nisip 4-8 mm = 200 tone.
Adaugă comentariu