Actualitate

Studenţii UBB, decişi să pună în valoare Drumul Romanilor din Pasul Tihuţa

Drumul Romanilor din Pasul Tihuţa, un obiectiv de turism arheologic cunoscut din secolul al XVIII-lea, va fi marcat, sâmbătă, de studenţi ai extensiei Bistriţa a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi de cercetaşii bistriţeni în cadrul Festivalului StudFest 2013. Vorbim de un drum care porneşte de la Valea Străjii şi ajunge până în vârf de munte la scoaterea căruia din anonimat puteţi contribui.

Drumul Romanilor este cunoscut din sec.XVIII. Se întinde pe 12 km, este lat de 12 metri, pavat, are profil transversal şi se află la 850-1150 de metri altitudine în zona Poieni/Belvedere. Traseul drumului este următorul: Defileul Bârgăului – DN 17- Faţa Prislopului – Drumul Romanilor 2Dosul Zâmbroaiei – Culmea Tăşuleasa – Culmea Opcioara – Iliuţa Corchii – Iliuţa Calului – Măgura Calului – DN17 – Pasul Tihuţa. Existenţa acestui drum din epoca romană a fost semnalată şi studiată de Ioan Bâca – şef de lucrări dr. la Facultatea de Geografia Turismului Bistriţa, de pe pagina de Facebook a căruia am preluat şi aceste fotografii.

Florin Puţura, responsabil de proiect, ne-a declarat că studenţii se vor deplasa în zonă sâmbătă când vor merge să vadă cum arată drumul. „Vom încerca să marcăm traseul cu vopsea. El începe în a doua sau a treia curbă de la Valea Străjii cum mergi spre Pasul Tihuţa, urcă până spre Tăşuleasa. Din păcate, nu tot drumul poate fi traseu turistic. Intenţia noastră este să mergem şi pe jumătatea necartografiată şi să facem o GPS-are şi, ulterior, dacă există posibilitatea să transformăm tot drumul în traseu turistic”, a spus Puţura.

dobra drumul romanilorEl a adăugat că proiectul este iniţiat de „Grupul bistriţenilor cu minţi” de pe Facebook din care fac parte în special studenţi. „Ne mai ajută Primăria Tiha Bârgăului şi primarul Vasile Dologa. Se implică şi Cercetaşii bistriţeni cu Sidor Costinaşi. Cine vrea să vină să ni se alăture trebuie să ştie că noi, la 10.00, sâmbătă, pornim de la UBB, iar la 11.00-11.30 cel târziu suntem acolo, pe traseu. Cine vrea să vină să ne ajute –  inclusiv la curăţarea drumului fiindcă sunt anumite zone cu stâlpi căzuţi şi  o să încercăm să-i ridicăm să nu mai fie în drum – e binevenit. Vom încerca să facem şi o decopertare a unei zone în care sunt vestigii arheologice”, a spus el.

De asemenea, sâmbătă va fi montat un indicator care să marcheze mai evident Drumul Romanilor, una sau două mese cu băncuţe pentru ca lumea să aibă unde sta dacă face traseul, dar şi două-trei panouri informative.

Evenimentul face parte din calendarul StudFest 2013 despre care găsiţi mai multe informaţii aici. Timp Online este partener media şi susţine acest festival.

Cristiana Sabău

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS