Primăria Bistrița a scos la licitație contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate la obiectivul de investiții ”Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemului de management integrat al deșeurilor municipale”, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 23 februarie.
Valoarea estimată a contractului de servicii este de peste 500.000 de lei.
Municipalitatea intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru înlocuirea actualului sistem de colectare bazat pe containere semi-îngropate cu un sistem de platforme cu containere subterane acționate hidraulic.
Anul trecut, a fost pus în funcțiune un sistem inovativ de platforme subterane de colectare inteligentă a deșeurilor, instalat cu caracter demonstrativ pe strada Petre Ispirescu (foto).
Din caietul de sarcini:
Un lucru cat se poate de firesc si elegant.
Sustin acest demers.
Cum să nu susțină, limba catifelată, orice demers a primarului și a domnului președinte care l-a servit o dată? Adică după ce s-au cheltuit 40 de milioane de euro din bani europeni, să mai cheltuim o dată mai mult, pentru a îngropa sub pământ niște containere mai mici decât cele actuale care vor presupune o frecvență de ridicare de 4-5 ori mai mare. Adică, dacă acum stau fracțiile reciclabile (sanchi că nu le reciclează nimeni) pe lângă tomberoanele pline, să vezi ce-o să fie pe lângă inoxuri. Despre menajer, nici n-are rost să mai povestim. Lângă platformele cu 4 tomberoane Supercom a plantat rapid alte 4 tomberoane pentru menajer. Cine poate fi atât de naiv să creadă ca vor fi toate înlocuite cu un tomberon de-a lui Turc care va sta frumos sub pământ și va ieși doar când apeși pe buton.
Ce e și mai sfidător în toată povestea asta este faptul că Municipalitatea nu mai are atribuții în privința colectării, ridicării și transportului gunoaielor pentru că și le-a dat toate ADI-ului lui Radu Moldovan. Nici măcar platformele în care au fost îngropate tomberoanele nu mai sunt ale municipalității. Le-au concesionat pe următorul secol ADI-ului. Teoretic are trebui să găsească alte amplasamente. Poate chiar în poartă la domnul Bălan.
Deci, după ce va investi milioane în cutiile de inox cu platforma pe cric, va trebui să negocieze tarife crescute cu prestatorul de servicii care va trebui sa crească frecvența ridicărilor. Desigur, va mări tarifele în interesul nostru! Nu?! Noi vom „beneficia” de faptul că gunoierii vor încasa mai mult și vor trece mai des pe stradă ca sa facă și circulația în oraș mai plăcută.
Încă 100000 de euro aruncați pe un studiu care ne va spune eventual costul mașinuțele sclipitoare fără să spună nimic despre costul și eficiența serviciului care trebuie presat. De la serviciu de fapt ar trebui să înceapă orice studiu. La noi în schimb serviciul este cu totul ignorat, „studiile” fiind doar un wish list împreună cu un extras din catalogul de la supermarket. Dincolo de prostia trufașă care îl animă pe domnul primar, de când se dă jos din pat și până seara târziu, toată afacerea asta miroase foarte foarte urât.
Actualele containere pentru colectarea selectiva a deseurilor , exceptand deseurile menajere sunt corespunzatoare scopului pentru care au fost destinate dar sunt exploatate prost. Aceste platforme trebuie imprejmuite , trebuie prevazute cu camere de luat vederi iar accesul sa fie permis pe baza de cartele magnetice , numai pentru cetatenii arondati. Containerele subterane sunt de luat in considerare numai pentru deseurile menajere. Asta , daca nu vrem sa aruncam banii publici pe apa sambetei si daca nu sunt interese politice si financiare in joc. Dupa umila mea parere trebuie sa nu ne batem joc de ce avem si sa chivernisim foarte bine banii publici. Intre rezolvarea concreta a nevoilor comunitatii si realizarea unor obiective personale ale cuiva , intotdeauna as alege prima varianta.
Iar se aruncă banii pe „studii” și nu se face nimic concret!
Terminati cu prostiile, acuma aveti containere ingropate si containere normale in fata lor, acuma vreti hidraulice si mai ingropati o tura de bani!!! Containere normale, intr o cusca de plasa , usa inchisa cu cartela sau cod(model vazut in Germania))!!! le goliti la timp, le mai spalati din cand in cand si gata!!! la blocuri nici nu aveti containere de reciclabile!! Treziti va si nu mai ingropati bani in prostii!! Locuiesc de 8 ani in uk si au 2 tomberoane, mix reciclabil si deseu menajer, si mai nou au introduc niste containere mici pentru resturi de mancare de orice fel din care fac compost sau combustibil bio!!!! Bistrita, trezeste-te!!
Ma intreb ce sa intimpla cind ploua. Se umpla gropile alea cu apa si incep sa plutesc containerele?
Herr Walter Nu se umlple nici in Germania unde plouă zilnic nici in Cluj si niciunde . Aveam asteptări mai mari de la dumneavoastră.