Social

Sunt bani de pensii? Intră sistemul în colaps? Casa de Pensii face precizări

Ca urmare a aparițiilor în spațiul public a unor zvonuri alarmante conform cărora sistemul public de pensii ar putea intra în colaps, Casa de Pensii precizează că plățile se vor face în continuare conform calendarului stabilit și cunoscut de către beneficiari.

Casa de Pensii menționează că fondurile necesare sunt asigurate permanent și că nu vor exista sincope în achitarea lunară a drepturilor bănești:

”Sunt bani de pensii!!!

Plata pensiilor se face conform calendarului de plăți, după cum urmează:

  • în intervalul 1-15 ale lunii pentru beneficiarii care au optat pentru plata prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română SA
  • în data de 12 ale lunii în cont curent /card, pentru cei care au optat pentru plata prin intermediul băncilor cu care CNPP are încheiate convenții
  • în data de 20 ale lunii pentru beneficiarii nerezidenți ale căror drepturi de pensie sunt transferate în conturile bancare din străinătate, conform convenției bancare încheiate între CNPP și Citibank România SA

Fondurile necesare achitării drepturilor bănești sunt asigurate permanent și nu au existat și nu vor exista sincope în achitarea lunară a acestora.

De asemenea, îi asigurăm pe beneficiarii noștri că la nivelul caselor teritoriale de pensii se desfășoară o activitate continuă, pe toate palierele, chiar dacă volumul este foarte mare și personalul insuficient, angajații depun eforturi suplimentare pentru soluționarea tuturor cererilor de stabilire/revizuire/recalculare ale drepturilor de pensie și comunicarea la plată a acestora. Sumele necesare pentru toate operațiunile ce vizează pensiile sunt prevăzute în bugetul pentru anul 2025.

Menționăm faptul că deși există acest flux continuu, prin care sunt emise decizii și sunt achitate drepturi de pensie, în unele cazuri pot apărea întârzieri în soluționare, motiv pentru care ne cerem scuze, dar indiferent de data emiterii deciziei, drepturile de pensie restante se achită retroactiv, de la data prevăzută de lege”.

Etichete

10 comentarii

  • Stați liniștiți, sistemul de pensii NU intră în colaps. Pensiile de stat și salariile bugetarilor vor fi plătite , conform contractului colectiv de muncă! Nu vor fi tăiate cu 25% ca pe vremea lui Traian Basescu!

    Dar nici NU vor mai crește în următorii 5 ani! , deci tot un fel de tăiere cu 25% va fi , pentru ca prețurile cresc cu 25% iar pensiile rămân la același nivel în următorii 5 ani.

    13
    11
    • Cum știți voi să rostogoliți niște minciuni sau semiadevăruri, dar pe lângă bubele sale (și a avut/are destule), unul nu spuneți că el chiar a tăiat salariile bugetarilor:

      Afirmația “pensiile tăiate cu 25% de Traian Băsescu” este parțial adevărată, dar necesită o clarificare importantă.

      Iată de ce:

      Intenția inițială și anunțul: În 2010, în contextul crizei economice, președintele Traian Băsescu și Guvernul Emil Boc au anunțat un pachet de măsuri de austeritate. Acestea includeau o reducere de 25% a salariilor bugetarilor și o reducere de 15% a pensiilor. Traian Băsescu a declarat public aceste măsuri.
      Decizia Curții Constituționale (CCR): Măsurile, în special cele referitoare la pensii, au fost contestate la Curtea Constituțională a României. CCR a declarat neconstituțională reducerea pensiilor cu 15% (Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor), considerând că afectează un drept câștigat. Prin urmare, pensiile nu au fost tăiate efectiv cu 15% conform acelei legi.
      Salariile bugetarilor: În schimb, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, iar această măsură a rămas în vigoare.
      Legea pensiilor din 2010: Ulterior, a fost adoptată Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, promulgată de Traian Băsescu. Această lege a adus modificări sistemului de pensii (cum ar fi vârsta de pensionare), dar nu a inclus o tăiere generală de 15% sau 25% a pensiilor existente.
      În concluzie:

      Traian Băsescu și guvernul său au propus și anunțat o reducere a pensiilor cu 15%, dar această măsură nu a intrat în vigoare din cauza deciziei Curții Constituționale.
      A existat o tăiere de 25%, dar aceasta a vizat salariile bugetarilor, nu pensiile.
      Așadar, afirmația că “pensiile au fost tăiate cu 25% de Traian Băsescu” este incorectă, deoarece procentul menționat (25%) se referea la salarii, iar propunerea de tăiere a pensiilor (15%) a fost anulată de CCR.

      12
      4
  • Statul a ajuns în colaps…
    Pensiile speciale cresc în ritm alert ca Făt-Frumos (11.637), atât ca număr, cât și ca valoare, susținute în mare parte de bugetul de stat, nu de contribuțiile plătite de beneficiari, număr mare de bugetari ș.a.m.d.

    29
  • Stați liniștiți! Momentan domnul,,președinte,, se ocupă de deficit ! Ați mâncat o pizza mare și ați plătit una medie ! Adică ați plătit 1,5 lei și pizza costă 5 lei și așa 1,5+3,5=5:7 = o,2 bucată pizza per persoană! Trebuie să aveți răbdare că acum PNL, UDMR, USR, PSD, noile partide care vor fi la guvernare, trebuie să găsească soluții la greaua moștenire, lăsată de foștii guvernanți ! Deci se caută soluții la deficit ,se face un plan ,după care un guvern și după aceea domnul,,președinte,, numește un prim-ministrul! Adică pe domnul Bolojan, așa cum s-a convenit înainte de alegerea președintelui,,ales,, ! Aveți puțină răbdare ! Trebuie în primul rând să caute bani pentru ,,frații,, noștri din Ucraina și Moldova, după care se va rezolva și pentru noi cei care l-ați votat! Ieri cu mândrie am înregistrat primul discurs al domnului ,,președinte,, și l-am urmărit de câteva ori ! Abia după aceea am înțeles exact ce a vrut să spună sistemul din spatele domnului ,,președinte,, ! Acum cel puțin este bine că am scăpat de legionari, fasciști, extremiști, rusofili, putiniști și alte alea ! Pieptul sus români! Suntem mai puternici că oricând! Dumnezeu să ocrotească România!!!

    15
    12
    • Industria calului si a glodului stramosesc ar fi putut reduce intr-adevar deficitul! Interesant cum cei din AUR, POT, SOS si Georgescu nu ne-au vorbit nimic despre pensiile speciale, despre sporurile fara numar ale bugetarilor, despre majoritatea firmelor de stat (Posta Romana, CFR, Tarom, etc) care sunt falimentare, reprezinta un minus an de an pentru bugetul de stat si care ar trebui desfiintate sau privatizate, ca de reorganizare nici n-are rost sa vorbim, avand in vedere ca sunt capusate nu doar politic. “Suveranistii” astia, care sunt mai degraba de stanga decat de dreapta, voiau de fapt ca statul sa detina cat mai mult, in loc sa sustina economia libera.

      Daca te uiti la bugetul alternativ propus de AUR pentru 2025, care cica “ar fi salvat economia” si ar fi redus deficitul, ai fi putut sa vezi urmatoarele masuri: indexarea pensiilor si a alocatiilor, reducerea numarului de bugetari cu 10% (se poate prin digitalizare, dar e o masura care dureaza si nu o poti implementa de pe o luna pe alta cum isi imagineaza prostovanii astia din AUR), indexarea salariilor bugetarilor ramasi si reducerea treptata a facilitatilor fiscale din IT, agricultura, constructii. Cam de cat creier ai nevoie sa realizezi ca aceste patru masuri are creste de fapt cheltuielile statului?

      9
      6
  • Dacă se pensionează toată lumea la 65 de ani atunci sistemul nu intră în colaps, pentru ca vor fi mai puțini pensionari, beneficiari și mai mulți cotizanți .
    Iar suma încasată trebuie să nu depășească 75% din salariul avut !
    Trăiești foarte bine cu 75% din salariu, pentru ca nu mai ai copii de întreținut, nu mai ai de plătit rata pt creditul imobiliar, nu mai ai de plătit rata pt autoturismul cumpara .
    Sunt mai puține persoane în casa, ca la 40 de ani, plătești mai puțin la apa, electrica, gaz, mâncare, pleacă doar doi în concediu, nu patru.
    Nu mai plătești meditații, excursiile și taberele copiilor!
    Nu mai ai abonament la tren ca să mergi la muncă.
    Deci, cu o pensie care reprezintă 75% din salariul avut, trăiești mai bine ca atunci când erai salariat dar aveai o grămadă de cheltuieli.

    13
    4
  • Caz concret!
    Un pensionar care a muncit la Iproeb are pensie de 3.700 lei.
    Nora lui , muncește într-o fabrică de la Sărată ia 4050 brut , adică 2574 lei net!

    E corect? Ca pensionarii să aibă venituri mari ca salariații ?!?!

    Pensiile de stat trebuie plafonate!
    Concediul de maternitate scurtat la 1 an!
    Și mai am eu idei, de fapt nu sunt idei, de fapt e realitatea din alte țări

    6
    13
  • @Adrian C ! Păi ideile tale care nu sunt idei ,care de fapt este realitatea din alte țări , mă duce cu gândul la ăla cu pizza medie și pizza mare ! Eu zic să rămâi acolo în Danemarca cu ideile și realitățile din alte țări! Noi ăștia de pe plaiul mioritic românesc , așteptăm noua guvernare, cu noile partide politice, care sunt total diferiți de ,,foștii,, !!

    10
    3
  • Altă idee de reducere a deficitului!
    Concediu de maternitate universal, adică suma fixă lunară, indiferent de cat câștigă mama!
    Ești avocată, președinta de Consiliu Județean , IT-ista , angajată cu salariul minim, primești 2500 lei lunar!

    Bogăția în România este distribuită inegal! Se ajunge la răscoale, revoluții, comunism, dacă statul nu înțelege asta și nu diminuează aceste diferențe!
    Ca unii să trăiască foarte bine. Nu foarte foarte foarte bine . Să meargă în concediu doar de 2 ori pe an, nu de șapte ori.
    Și unii să își permită să meargă pe litoralul românesc, nu doar la Băile Figa!

    7
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.